BezpiecznaCiaza112023

Viburcol na receptę? Petycja

12 lata 5 miesiąc temu #404661 przez anuskka
Droga Wronko zgadzam sie w zupelnosci z tym co napisaly Sylka i Emme.dziecko nie powie ci ze cos jest nie tak jesli np.polaczysz dwa leki ktorych absolutnie nie powinno sie stosowac razem.A lekarz napewno nie kaze ci ich laczyc.
A co do ganiania do lekarza to powiem ci ze mam troje dzieci-dwoje z nich to juz "baaardzo dorosle" nastolatki.I jesli byla taka potrzeba bywalam u doktora i dwa razy w tygodniu.wole to niz zaryzykowac ich zdrowiem-bo tak jak Sylka uwazam ze nie ma zupelnie bezpiecznych lekow.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 5 miesiąc temu #404685 przez Moniq
skoro został wpisany na listę leków na receptę to z jakiegoś powodu, nie wszystkie leki homeopatyczne są bez recepty; poza tym lek to lek, jacy z nas specjaliści żeby decydować że coś ma być na receptę albo nie??? żeby nie było lek w apteczce mam, raz zastosowałam ale dla mnie leki to ostateczność, a nie środek na marudzące dziecko; podałam go gdy inne medoty uspokojenia dziecka zawiodły a i tak udałam się do lekarza sprawdzić co się dzieje; z lekami podawanymi niemowlętom trzeba uważać więc popieram działania ograniczające nieodpowiedzialnym rodzicom dostęp do leków; a homeopatia to leż leki, troche bardziej wtpliwe(moim zdaniem) bo nie poddawane aż tak rygorystycznym testom co inne leki.

12 lata 4 miesiąc temu #418184 przez zuzia696
Tym tematem na prawdę warto się zainteresować! Zauważyłam, że na fb również stworzono wydarzenie na ten temat ... ! To dobry pomysł bo jak chyba wszyscy wiedzą to bardzo popularny portal. Może więcej ludzi zainteresuje się tematem Viburcolu . :) Macie linka :http://www.facebook.com/events/358620794226090 :)

12 lata 4 miesiąc temu #418196 przez Mirella
W wydarzeniu na fb biorą udział 2 osoby, to rzeczywiście "wydarzenie" Nie wiem kto to założył, ale jak można czteroletniemu dziecku przez dwa dni nie pomóc i jeszcze się tym publicznie chwalić? Jest na sali prokurator?

12 lata 4 miesiąc temu #418231 przez Emme
Opisana w "wydarzeniu" sytuacja utwierdziła mnie w jednym: viburcol już dawno powinien być na receptę! Szczytem niefrasobliwości i bezmyślności jest czekanie dwa dni, kiedy to nasze dziecko informuje o bólu brzuszka (a jak wiemy to jest pojęcie tak szerokie, że może oznaczać wszystko) i zaskarżanie się od decyzji urzędników. Niestety nasz kraj roi od samozwańczych lekarzy. A tacy rodzice powinni mieć jakiegoś społecznego opiekuna (by nie powiedzieć kuratora).

12 lata 4 miesiąc temu #419067 przez miriam
Moim zdaniem Viburcol powinien być bez recepty. Jest to homeopatyk, a takie leki są ogólnodostępne.

12 lata 4 miesiąc temu #419132 przez Mirella
A moim zdaniem nie masz racji, dziewczyny dowiodły że jedno opakowanie na długo wystarcza, do lekarza tak czy inaczej trzeba chodzić z maluchem często, jeżeli jedno opakowanie nie wystarczy od wizyty do wizyty (a to i tak jest dużo za dużo) to jest to uzaleznianie dziecka od leku i tyle. ale jasne,łatwiej wsadzić czopek niż pół dnia na rękach nosić niemowlaka.

Możesz sobie podbijać temat jak czujesz taką potrzebę, ja mam potrzebę za każdym razem protestować :P

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #419579 przez emma
Dopiero doczytalam i jestem przerazona! :ohmy:
Moja coreczka wlasnie skonczyla pol roku, a nie zdarzylo sie, abym podala jej jakiekolwiek leki poza witaminami przepisanymi przez pediatre: K, D, B. Przerazilam sie, ze niektore matki uspokajaja dzieci lekami i to na wlasna reke. Cale szczescie, ze to zjawisko zacznie podlegac jakiejs kontroli.
:ohmy: :ohmy: :ohmy:

12 lata 4 miesiąc temu #419991 przez slowiczek
masakra...ja nawet nie wiem co to jest viburcol :S

12 lata 4 miesiąc temu #420008 przez Mirella
A to Ci powiem, to jest lek uspokajający, nie przecibólowy, czyli dziecko jest otępiałe i nie płacze a Ty masz spokój, ja to tak rozumiem. I bardzo dobrze że jest na receptę, w dodatku jak przeczytałam, od 6 lat.

12 lata 4 miesiąc temu #420032 przez sylka
Mirella od 6 raczej nie bo jak Kuba się urodził to jeszcze był bez recepty (kupiłam bo pediatra poleciał, że może pomoże na wzdęcia- nie pomógł :P) a na receptę wprowadzili go jakoś chyba od tego roku czy pod koniec zeszłego. Już dokładnie nie powiem bo nie interesowałam się tym.

12 lata 4 miesiąc temu #420076 przez Mirella
Ja wiem tyle co w necie przeczytałam, na innym forum jakieś mamusie ubolewały że nie dość że na receptę to od 6 lat.

A co do polecania leków przez lekarzy a potem wycofywania się z tego, to niedawno czytałam o drastycznym przykładzie, w latach 50 kobietom ciężarnym na mdłości przepisywano specyfik który uszkadzał płody, dzieci się rodziły bez rączek i nóżek, wycofano się z tego ale co narobił to narobił. Może z Viburcolu dla niemowlaków też się teraz wycofują bo coś tam o czym nawet my nie wiemy.

12 lata 4 miesiąc temu #420083 przez sylka
Wszystko możliwe, dlatego ze 3-4 razy na 1,5 rok życia Kuby podałam go, zobaczyłam że nie pomaga i opakowanie leży w apteczce. Wolałam pomasować brzuszek, poćwiczyć lub zająć zabawą i nosić markotne po szczepieni dziecko. Gdy jakiekolwiek objawy bólowe nie przechodziły i mnie niepokoiły natychmiast szłam do pediatry sprawdzić co się dzieje. Lepiej zawsze sprawdzić.

12 lata 4 miesiąc temu #420089 przez Mirella
O widzisz Sylka, doszłyśmy do sedna, niektórym mamom się nie chce masować, zabawiać, nosić, lepiej dać czopek.

12 lata 4 miesiąc temu #420394 przez Emme
Ja podałam tak jak pisałam wcześniej na 2-3 razy i nigdy całego, ok 1/5 i to w sytuacji, kiedy wszyscy byliśmy wyczerpani, nic nie pomogło, noszenie, masowanie, powijak, herbatki, kupka... Czyli ilość jednego czopka by nam wystarczyła, o ile pamiętam to w ulotce było od 1rż- więc tym bardziej nie podałabym całej dawki niemowlakowi, więc rachunek jest dla mnie prosty 12 sztuk w opakowaniu to KILKA RAZY WIĘCEJ dla niemowlaków!

Myślę, że nie dojdziemy tu do porozumienia, choć bardzo liczyłabym na jeden RACJONALNY, MERYTORYCZNY argument.
Chyba będzie trzeba podpisać tą petycję jako PRZECIWNIK :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka