- Otrzymane podziękowania: 72
- /
- /
- /
- /
- /
- Proszęo radę. Ciąża-zwolnienie z pracy- urlop
Proszęo radę. Ciąża-zwolnienie z pracy- urlop
- Mirella
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Asiersa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Tomek**12.10.2010**'
- Otrzymane podziękowania: 1
Umowę mam do 30 marca 2011r a rodzę na początku grudnia. Tak więc jak będę na macierzyńskim to umowa mi się skończy i ona mi jej nie przedłuży. Resztę za macierzyńskie dostanę z Zusu a urlop wypłaci mi z dniem zwolnienia.
- Dorciaition
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Moje Szczęścia *Lenka 16.11.11* *Blanka 9.01.14*
Tak się martwiłam, bo każdy co innego mi mówi i mi mieszaja w głowie
To jesteśmy faktycznie w tej samej sytuacji.
Zus zalega mi w tej chwili pieniążki, 1 raz mi na razie wypłacał, a mąż mnie straszy, że może zostałam faktycznie zwolniona bo podpisałam wypowiedzenie. Było to na koniec czerwca, więc chyba nie możliwym jest ze otrzymywałam pieniążki będąc zwolniona. Mam taki mętlik, że już wariuję.
- sylka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
Umowy zawarte na czas nieokreślony.
Ochroną trwałości stosunku pracy , bez wyjątku, objęte są umowy na czas nieokreślony.
Umowy okresowe zawarte na czas określony, na czas wykonania określonej pracy oraz na okres próbny przekraczający jeden miesiąc.
W przypadku tych umów przyjęto szczególną konstrukcję prawną w zależności czy umowy uległyby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, czy przed upływem trzeciego miesiąca ciąży.
Jeżeli umowy zawarte na czas określony, na czas wykonania określonej pracy oraz na okres próbny przekraczający jeden miesiąc uległyby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, przedłużają się z mocy prawa (art. 177 § 3 k.p.) do dnia porodu. W okresie do dnia porodu pracownica podlega ochronie przed wypowiedzeniem i rozwiązaniem. W dniu urodzenia dziecka umowy te rozwiązują się (art. 177 § 3 k.p.).
Tak więc kobieta zachowuje status pracownicy do czasu porodu. W dniu porodu traci jednak ten status, a co za tym idzie, jako niepracownicy nie przysługuje jej prawo do urlopu macierzyńskiego
W takiej sytuacji kobieta ma jednak zapewnione prawo do zasiłku macierzyńskiego (art. 30 ust. 4 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r.o świadczeniach w razie choroby i macierzyństwa Dz.U.05.31.267) na czas równy okresowi urlopu macierzyńskiego. Nie przysługuje jej też prawo do urlopu wychowawczego, gdyż prawo to uwarunkowane jest m.in. pozostawaniem w stosunku pracy.
Jeżeli jednak wspomniane umowy miałyby ulec rozwiązaniu przed upływem trzeciego miesiąca ciąży ochrona kończy się z upływem okresu, na który umowy te były zawarte.
Upływ trzeciego miesiąca ciąży następuje z upływem trzech miesięcy kalendarzowych, które obejmują trzy 4-tygodniowe lub trzy 28-dniowe okresy trwania ciąży.
W całym okresie ochronnym stosunek pracy może ulec rozwiązaniu w drodze porozumienia stron.
Uprawnienia kobiet w związku z wypowiedzeniem lub rozwiązaniem umowy o prace przez pracodawcę w okresie ciąży, sprzeczne z art.177 k.p.
Jeżeli oświadczenie pracodawcy zostało złożone w okresie przed zajściem w ciążę, a pracownica zaszła w ciążę w czasie biegu wypowiedzenia, albo w okresie, gdy była ona już w ciąży, lecz o tym fakcie nie wiedziała (tak w szczególności wyrok Sądu Najwyższego z dnia 29 marca 2001 r., I PKN 330/00, OSNAPiUS 2003, nr 1, poz. 11, w którym uznano, że pracownica, która początkowo nie kwestionowała wypowiedzenia jej umowy o pracę, może żądać uznania tej czynności za bezskuteczną, gdy po dokonaniu wypowiedzenia okazało się, że jest w ciąży lub gdy w okresie wypowiedzenia zaszła w ciążę), jak również wówczas, gdy pracownica poroniła przed upływem okresu wypowiedzenia, istnieje ochrona stosunku pracy.
Gdy po złożeniu przez pracodawcę jednego z wyżej opisanych oświadczeń pracownica przyniesie zaświadczenie lekarskie, że w chwili jego składania była już w ciąży, zakład pracy ma obowiązek cofnąć to oświadczenie. W razie niespełnienia tego obowiązku pracownicy przysługują na ogólnych zasadach roszczenia związane z rozwiązaniem umowy o pracę z naruszeniem przepisów prawa pracy.
Z treści art. 44 k.p-pracownikowi służy prawo wniesienia odwołania od wypowiedzenia do właściwego sądu pracy i 45 k.p. wynika, że wypowiedzenie lub rozwiązanie umowy o pracę przez pracodawcę w okresie ciąży sprzeczne z art.177 k.p sąd może uznać za bezskuteczne a jeżeli umowa uległa już rozwiązaniu, sąd może orzec o przywróceniu pracownika do pracy na poprzednich warunkach albo o odszkodowaniu.
Dla skutecznego wniesienia pozwu konieczne jest dochowanie terminów o których mowa w art.264 k.p.
Odwołanie od wypowiedzenia – 7 dni od doręczenia pisma wypowiadającego
Przywrócenie do pracy lub odszkodowanie – 14 dni od wygaśnięcia umowy o pracę.
- gosia_ann
- Wylogowany
- rozmowna
- 22.01.2011 ten dzień odmienił całe moje życie :)
- Otrzymane podziękowania: 0
Co do urlopu nie wiem za dużo, więc nic nie doradzę. Ale jeśli będziesz na chorobowym, to jest ono 100% płatne. Ja tak właśnie zrobiłam, tzn poszłam na chorobowe. Umowę mam podpisaną do końca lipca 2011 r dlatego macierzyński mnie jeszcze obejmie. Wychowawczy już nie, bo pewnie mi umowy nie przedłużą, dlatego będę musiała rozejrzeć się za pracą.
- Asiersa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Tomek**12.10.2010**'
Tak więc na Twoim miejscu, zadzwoniłabym tam i zapytała
Będziesz spokojniejsza
Numer do Zusu na pewno znajdziesz na stronie internetowej
Pozdrawiam Cie i trzymaj się cieplutko - Ty i maleństwo
- Dorciaition
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- angellika1
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 08.08.2011 cud narodzin
- kaska191919
- Wylogowany
- rozmowna
- Dorciaition
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- mysia-sia
- Wylogowany
- budujemy zdania
- codziennie uczymy się czegoś nowego:)
a z umowa to jest tak, ze do porodu maja obowiazejk przedluzyc umowe, potem dostaje sie zasilek maciezynski z zus (nie wiem jak to jest z urlopem fakultatywnym w takiej sytuacji, ja pisaklam jeszcze do peracodawcy o wydluzenie), za niewykorzystany urlop musisz dostrac ekwiwalent wiec najbardziej oplaca sie byc na l4, a potem pozostaje tylko zarejestrowac sie w puop zeby bylo ubezpieczenie i szukanie pracy... a u nas żłobka nie dostane jak nie pracuje... a co z dzieckiem zrobic jak sie bedzie chcialo isc do pracy??? masakra!!
- krzymina
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Jestem w 5 tygodniu ciąży a na zwolnieniu jestem dopiero od 3 dni,pracuję w bardzo szkodliwych warunkach na oddziale radioterapii i naświetlań dlatego dostałam zwolnienie od mojego ginekologa,doszły mnie słuchy (nieoficjalnie) że kombinują żeby mnie zwolnić bo domyślają się iż jestem w ciąży na podstawie kodu na L4,umowę mam do 10 maja 2012 roku ,pracuję tam od roku,poradźcie coś mi bo ja oszaleję z nerwów,mam kołatania serca i bardzo źle się czuję.
Moje pytanie brzmi:-czy mogą mnie obecnie zwolnić?
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- krzymina
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa