- /
- /
- /
- /
- Styczniówki 2014 =)
Styczniówki 2014 =)
- DoMI*
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
dziewczyny ja dopiero sie obudziłam tyle spie ze masakra !! dzis ide na nocke..
ale dalej ziewam i bym spała naj chetniej .
postaram sie niemyslec tyle(albo przynajmiej zle) ale poprostu dopada mnie płacz i koniec...za mna chodza ogorki kiszone ! a niemam ! musze jechac do mamy po nie :)ona robi naj lepsze..
Ulcia mnie tez odzuciło od słodkiego, wole cos kwasnego zjesc,,wczoraj miałam rybke w sosie smietankowo koperkowym fryty i mizerie uwielbiam mizerie !!!
Ja pije kawe ale tylko w pracy bo robie sobie z 250 ml mleka spieniam je i daje troszku kawy i tak sobie pije takie cus..niejest mocna ..
powiem wam ze niewiedziałam ani niewyobrazałam sobie w taki sposob ciazy ...
MAM DO WAS PYTANIE POJAWIŁA WAM SIE TAKA MOCNIEJSZA (NIE BARDZO TYLKO UWYDATNIŁA SIE WAM KRESKA BRAZOWA OD ŁONA DO PEPKA MI IDZIE TAKA BARDZIEJ SIE ZROBIŁA BRAZOWA NARAZIE NIE CAŁA ale sie pojawiła
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- anitkade
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
Kawy nie piję teraz w ogóle i nie brakuje mi jej. Wcześniej piłam jedną dziennie, czasem wcale. I nadal mam ogromną ochotę na słodycze. w ogóle co chwilę chce mi się jeść. I mam smak na różne rzeczy. Od poniedziałku chodzą za mną pierogi z mięsem. Pomimo, że zjadłam je w poniedziałek - jakoś smak na nie nie odszedł. Dzisiaj znowu sobie zafunduję.
DoMi, pracujesz na noc? Biedactwo.. Ja w ciągu dnia nie jestem śpiąca i nie potrzebuję drzemki po pracy, choć normalnie jestem śpiochem, ale wieczorem jestem naprawdę śpiąca. Nie jestem w stanie przetrzymać nawet pół godzinki po tym, jak opadnę z sił. Zawsze oglądaliśmy filmy w łóżku, teraz widzę tylko początek
Dziewczyny, a jak często robicie betę? JA robiłam tylko raz w 4tym tygodniu, w zasadzie dla potwierdzenia, czy pęcherzyk na usg to ciąża. A teraz czekam na wizytę i zastanawiam się, czy powinnam zrobić betę jeszcze raz?
- DoMI*
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ulcia78blondi
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 0
Tak samo było w mojej pierwszej ciąży.
Każdy lekarz prowadzi ciążę według swoich założeń.
W pierwszej ciąży na NFZ dostałam się jeden tylko raz na USG i to była załamka, zapytał się czy dzidziuś był żywy, bo on nie widzi akcji seca.
A inni lekarze na innym sprzęcie już dawno widzieli płeć dziecka.
- anitkade
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
Emi, jesteś już po wizycie? I jak?
- mom-to-be
- Wylogowany
- gaworzenie
EmiMar.. daj znac jak wrocisz :)trzymamy kciuki za ciebie i fasolke.
dziewczyny ja dopiero sie obudziłam tyle spie ze masakra !! dzis ide na nocke..
ale dalej ziewam i bym spała naj chetniej .
postaram sie niemyslec tyle(albo przynajmiej zle) ale poprostu dopada mnie płacz i koniec...za mna chodza ogorki kiszone ! a niemam ! musze jechac do mamy po nie :)ona robi naj lepsze..
Ulcia mnie tez odzuciło od słodkiego, wole cos kwasnego zjesc,,wczoraj miałam rybke w sosie smietankowo koperkowym fryty i mizerie uwielbiam mizerie !!!
Ja pije kawe ale tylko w pracy bo robie sobie z 250 ml mleka spieniam je i daje troszku kawy i tak sobie pije takie cus..niejest mocna ..
powiem wam ze niewiedziałam ani niewyobrazałam sobie w taki sposob ciazy ...
MAM DO WAS PYTANIE POJAWIŁA WAM SIE TAKA MOCNIEJSZA (NIE BARDZO TYLKO UWYDATNIŁA SIE WAM KRESKA BRAZOWA OD ŁONA DO PEPKA MI IDZIE TAKA BARDZIEJ SIE ZROBIŁA BRAZOWA NARAZIE NIE CAŁA ale sie pojawiła
Mam wlaśnie wczoraj po kąpieli mężowi pokazywałam taka do połowy pępka, może trochę dalej
- mokka
- Wylogowany
- rozmowna
- Otrzymane podziękowania: 3
Wiecie może jak to jest z becikowym? Słyszałam ostatnio, że aby je dostac należy miec udokumentowane że bylo sie pod opieką ginekologiczną do 10 tygodnia ciąży. Ja w sumie jestem od 4 tygodnia, ale mimo,że widziałam już bijące serduszko nadal nie mam założnej karty ciąży (Lekarz powiedzial że musze wczesniej zrobic wszystkie badania, a mam je dopiero teraz zrobione i wizyte 29). Mam nadzieję, że mi tą karte załozy wreszcie bo w przyszłym tygodniu będzie 9 tc już.
Acha, i jeszcze jedno zanim znowu zapomnę Okazalo się że jakimś dziwnym trafem (mieszkając jako dziecko na wsi, mając 2 koty itd.) nie przechodzilam nigdy toksoplazmozy. Wiecie może czy w ciązy jakoś organizm jest bardziej podatny na nią? I jak często powtarza się badania krwi w jej kierunku?
- Dorciaition
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Moje Szczęścia *Lenka 16.11.11* *Blanka 9.01.14*
- Otrzymane podziękowania: 1
Jej, jaki to ruch, fajnie Ale ja na razie nie ogarniam. Zabiegana jestem, a jak juz Lencia śpi w domu to i ja korzystam. Senna jestem niesamowicie. Mam nadzieję, że przejdzie mi nie długo, co powrócę do Was.
Jutro gin
Pozdrawiam
- maja001
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 74
Jeśli chodzi o toksoplazmozę, to abyś wiedziała czy tą chorobę przechodziłaś musisz zrobić specjalne badania z krwi w tym kierunku inaczej nigdy się nie dowiesz czy chorobę ta przechodziłaś czy nie, bo ona jest objawowo podobna do przeziębienia i nawet nie wiedziałaś ze przechodzisz toxoplazmozę. Gdy z badań wyjdzie, że jej nie przechodziłaś to musisz bardzo na siebie uważać w ciąży by jej nie załapać zwłaszcza w I trymestrze ciąży. I w każdym z trymestrów lekarz powinien cie skierować na badanie na toxo. jeśli przechodziłaś dawno to badanie robisz tylko raz na początku ciąży i nie musisz się obawiać ze znów się nią zarazisz i o zdrowie maleństwa, bo toxo. przechodzi się tylko raz w życiu. A jeżeli okażę się że przechodziłaś niedawno to lekarz może ci zlecić kolejne badanie w tym kierunku i wprowadzić antybiotyki, byś nie zaraziła nią maleństwa.
A i toxoplazmozą można się zarazić od kocich odchodów a nie samego posiadania czy głaskania kota, dlatego lepiej nie sprzątać po kotku odchodów, nie sadzić kwiatków w ogrodzie, bo w ziemi mogą być te odchody{ chyba ze przez rękawiczki, by ie mieć kontaktu z ziemia} i nie spożywać surowego mięsa np tataru przez okres ciąży. Ciąża oczywiście nie powoduje, ze człowiek jest bardziej podatny na toxoplazmozę, ale należy uważać by jej nie przechodzić podczas ciąży, gdyż toxoplazmoza powoduje wady rozwojowe płodu a nawet poronienie.
- EmiMar
- Wylogowany
- gaworzenie
- mokka
- Wylogowany
- rozmowna
- Otrzymane podziękowania: 3
"w każdym z trymestrów lekarz powinien cie skierować na badanie na toxo" tylko czy to nie za rzadko? Boję się, że tak bo czytałam że toxo może powodować poronienia, wodogłowie itd.
To super z tym becikowym. Bałam się, że potem jak będę skladać wniosek o nie to mi powiedzą że tylko karta ciąży jest waznym dokumentem czy coś w tym stylu. Uspokoiłaś mnie Nie zmienia to faktu,że muszę mojego lekarza przycisnąć,żeby wreszcie mi ją założył.
- MoNiaaa
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Julka :* 04.08.2010r. Zuzia :* 19.12.2013
- Otrzymane podziękowania: 46
rzeczywiscie niektorzy lekarze to jakies konowaly czy nei wiedza co moze ciezarna a co nie???ale podobno dzieci w pierwszych tygodniach ciazy sa szczegolnie chronione i moze nie przeszly do neigo te leki! 3mam kciuki i wierze ze bedzie dobrze
ale niestety jak wygladaja badania genetyczne to nei wiem
mnie od niczego nie odrzucilo moge wszytsko jessc i problem w tym ze ciagle jestem glodna a jak tylko poczuje glod bo mi strasznie neidobrze zreszta od rana do wieczora czuje takie mdlenie w brzuchu bleee
no i z sikaniem nei wyrabiam ostatnio dzis ledwo doszlam do zlobka i spowrotem
dorcia 3mam kciuki za twoja wizyte kto jeszcze idzie ogladac maluszka?
czekamy na relacje i fotki
ja jutro ide jejq ale mam stresa
a z becikowym to rzeczywoiscie dopiero na koniec ciazy sie dostaje zaswiadczenie ze bylo sie pod kontrola gina karta ciazy nie ma nic do tego
- EmiMar
- Wylogowany
- gaworzenie
- MoNiaaa
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Julka :* 04.08.2010r. Zuzia :* 19.12.2013
- Otrzymane podziękowania: 46
czyli jest szansa
patrz emi a mi gin mowila ze mozna aviomarin..i komu tu wierzyc...?dobrze ze gina zmienilam
- majsun
- Wylogowany
- gaworzenie
Co do badań genetycznych - moja koleżanka właśnie je miała. Nie jest to przyjemne badanie, bo wkuwają się w brzuch wielką igłą. Ale po takich badaniach wiesz wszystko. Robi się je chyba jakoś w 4-5 miesiącu, ale dokładnie nie wiem. Poczytaj w necie.
A co do becikowego - może być zaświadczenie od lekarza, którzy nie ma umowy z NFZ?