- Otrzymane podziękowania: 91
- /
- /
- /
- /
- strasznie boje się porodu :(
strasznie boje się porodu :(
- asiulek_dolls
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
co do osoby towarzyszącej przy porodzie to jestem jak najbardziej za!
ze mną był mąż, co prawda przez ostatnie dwie godziny ale na prawdę się przydał,
ja chodziłam zgięta w pół bo w takiej pozycji czułam lekką ulgę w bólu i to na prawdę cudowne że może być przy tobie ktoś kto pomoże ci przejść do łazienki, poda ręcznik czy wodę do picia
na początku zakładaliśmy że T. będzie ze mną przy pierwszej fazie i później zaczeka aż będzie po wszystkim, wyszło oczywiście tak że był ze mną do końca i to w sumie zasługa położnej, angażowała go w różne rzeczy jeszcze zanim przeszliśmy na salę porodową, a później powiedziała że przechodzimy i żeby szedł z nami bo się dobrze spisuje i super mnie wspiera, sprawiła tym że czuł się potrzebny i doceniony i mino wcześniejszych oporów bez słowa sprzeciwu przeszedł z nami do drugiej sali

jeśli Wasz mąż/partner ma jednak opory przed porodem rodzinnym to siłą go nie zmuszajcie, porozmawiajcie z mamą, siostrą lub przyjaciółką może któraś z nich zgodzi się Wam towarzyszyć chociaż w tej pierwszej fazie porodu, pamiętajcie że musi to być osoba z którą jesteście blisko bo to bardzo intymne wydarzenie w waszym życiu, ktoś komu ufacie i przy kim będziecie czuć się bezpiecznie i swobodnie, jeśli będzie to np. przyjaciółka dobrze byłoby gdyby sama miała już poród za sobą wydaje mi się że wtedy mniej będziecie się krępować i Wy i ona
pamiętam jedną rozmowę z moją bratową, dotyczyła mojej sąsiadki która jak sie okazało towarzyszyła swojej przyjaciółce podczas porodu, pamiętam zdziwienie bratowej i jej opinię na ten temat mimo że sama jest mamą - nie zrozumiała, to było przed moim porodem powiedziałam wtedy że dla mnie to piękny dowód przyjaźni, że tez chciałabym żeby ktoś ze mną był i choćby podał coś do picia, pamiętam jej słowa "ja nawet wtedy nie pomyślałam o czymś do picia" no tak być może nie pomyślała ale miała cesarkę, zaplanowaną i poszła do porodu trochę jak na inny zabieg z wyznaczoną datą i godziną dwie godziny po pojawieniu się w szpitalu była na sali operacyjnej - dlatego uczulam Was na wybór osoby którą weźmiecie do porodu, dlatego wydaje mi się że dobrze jeśli jest to ktoś kto sam to przeżył, a jeśli nie to warto z taką osobą dużo rozmawiać, razem czytać tak by mogła być pomocna a nie przeszkadzała (z własnym chłopem to co innego nawet jak zacznie trochę przeszkadzać to można go opie...lić i ustawić do pionu)

gdyby któraś z moich przyjaciółek bądź bliskich koleżanek potrzebowała towarzystwa bez wahania i z poczuciem dumy i wyróżnienia wspierałabym ją podczas porodu
co do kryzysu 7cm o którym wspomniała ann-sunshine to w moim odczuciu nie jest tak źle, właściwie to spodziewałam się że będę wtedy wyć z bólu a kiedy okazało się że nie mogę dostać zzo bo już jest za późno (7cm rozwarcia) to się zdziwiłam (oczy miałam chyba jak na kreskówkach

julka nie podobno a na pewno!! czujesz takie rozciąganie przez nacisk dziecka boli ale nie jakoś bardzo, ja w pewnym momencie bałam się że pęknę nie przez ból a przez to uczucie rozciągania i poprosiłam o nacięcie krocza i dwa skurcze później było po wszystkim
dziewczyny naprawdę jak będziecie słuchać położnej i wykonywać jej polecenia to 2-3 skurcze i po bólu
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- patka89
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 1

- marysiamarysia
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Jak już tak mocno główka naciągnie wszystko , to przestajesz czuć . Czuć tylko że pcha i naciąga . Weź sobie sprawdz na palcach np wskazującym i dużym , rozciągnij je mocno mocno i zobaczysz , że w pewnym momencie przestaje boleć a zaczynasz czuć takie rwanie , ale to nie ból chyba . Ja pamiętam , że ten etap porodu był chyba najlepszy , wkońcu można już przeć

- patka89
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Chodź pewnie jak każda z nas chciałabym mieć już poród za sobą

Ale co ma być to będzie dam rady he ;p
- asiulek_dolls
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
rzeczywiście też nie nazwałabym tego bólem, nawet kiedy poprosiłam o nacięcie to nie dlatego że bolało a dlatego że czułam jakby mi coś dziecko wciskało z powrotem
- ann-sunshine
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Nieopisana radość
- Otrzymane podziękowania: 178
O kryzysie 7cm pisalam dlatego zeby wiedziec ze jest taki moment porodu, a nie dlatego ze jest on ciezki i nie do przetrwania. Latwiej jest kiedy sobie kobieta uswiadomi ze to normalne zjawisko.
- patka89
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

- asiulek_dolls
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

aha a co do kryzysu 7cm - to też o nim słyszałam/czytałam i spodziewałam sie jakiegoś dramatu w tym momencie a tak jak napisałam u mnie przeszedł niezauważalnie
- LusiaKlusia
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Otrzymane podziękowania: 0
- Anabelle
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- https://matuli.pl/

Weszło to i wyjdzie

Jestem zdania, że nie ma się co bać nieuniknionego. Poród jest rzeczą nieuniknioną w przypadku prawidłowej ciąży. Jedne urodzą w 2 godziny inne w 2 dni - ale każda ostatecznie poród zakończy - było, minęło. Nie ma sensu się nakręcać bo to nie pomoże

- LusiaKlusia
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- ewawawa
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Ewelinka05
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Paulinella
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

- goniag12
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 2