- Otrzymane podziękowania: 21
- /
- /
- /
- /
- Mamy Kwietniowe 2015;)
Mamy Kwietniowe 2015;)
- Karolincia
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Dojdę do siebie po porodzie, "odchowam" trochę Lilunię i wrócę dokończyć ten jeden semestr, to naprawde niedużo tylko 5 miesięcy

Masz rację Kochana

Byłam załatwiłam w dziekanacie, że po sesji zimowej idę składam pisemko o urlop dziekańskiz wnioskiem o semestr letni

Nawet to mi się opłaci, bo będe miała zachowane 3 terminy podejścia do obrony lipiec-październik-luty

Nie stracę statusu studenta

Same plusy

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Nikaa
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 4
- Karolincia
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Jak Ci dzionek dziś minął??

- Nikaa
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- Karolincia
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Oczywiscie obowiązkowo fotografię Leonka Nam wstaw w poniedziałek po wizycie !!!

- iska
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Otrzymane podziękowania: 0
teraz bedzie lekka odmiana bo maz pojechal do włoch na nurkowanie w jaskiniach wiec do srody jestesmy sami z szymem... bedzie zaburzony harmonogram dnia ;P ale moze przynajmniej skupie sie na wyprawce.. widziałam ze umieszczałyście listy wyprawkowe... tak naprawde to kazda z nas bedzie pewnie miala swoja... ktora i tak nie zawsze okaze sie idealna

z moich doswiadczeń co do pielegnacji to polecam:
- do kapieli - emulsje oilatum - stosowalam rozne emolienty balneum , oilan - ale oilatum bylo the best (rozne sa opinie ze skora dziecka sie przyzwyczaja itd) - szymek sie nie przyzwyczail a tak naprawde byla to spora oszczednosc i wygoda - nie potrzebne byly szampony, mydla, balsamy (aaaaaaaa oliwka to wedlug mnie prawdziwa porazka - wszystko wokol bylo mega tluste)
- termometr do kapieli - absolutnie dla nas zbedny - naczytalam sie madrosci ze temperatura wody do kapieli powinna miec 37-38 stopni i termometrem codziennie odmierzalismy zeby bylo idealnie tyle... my szymkado wanienki a on w ryk.. i tak bylo chyba pierwszy tydzien w domu.... dzieki bou termometr sie zbil ktoregos razu ( moj maz dostal wtedy potezny opierdziel no bo jak sobie poradzic bez termometru?? ) no a w ruch poszedł łokieć - czyli stary sposób naszych babć

- do nosa - obowiazkowo frida

- a zamiast kremow do pupy przy zmianie pieluszki tez stary wyprobowany sposob babciny ( polozna mi podpowiedziala

jak sobie jeszcze cos przypomne napisze

- iska
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- iska
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
A poza tym ostatni tydzien minal pod znakiem stresu.... poniewaz zbliza sie termin wizyty (za 2 tygodnie) zrobilam sobie badania krwi i moczu... i krew nawet w miare ok ale w moczu wykryto mi wszystko co tylko mozliwe - leukocyty, erytrocyty, krysztaly szczawianu wapnia, bakterie, glukoze i jeszcze jakies inne swinstwa.... zalamalam sie bo biorac pod uwage moja opuchlizne wszystko wskazywalo mi na zatrucie ciazowe.... poszlam od razu do tej poloznej ktora u mnie byla.... i potwierdzila ze albo zatrucie ciazowe albo zakazenie bakteryjne... ale poradzila mi najpierw powtorzyc badanie moczu nawet prywatnie i dobrze sie do niego przygotowac. Zapytala jak pobieralam probke. Kazała mi kupić w aptece kalę i przed pobraniem probki moczu podmyc sie tym roztworem dezynfekujacym. i wyobrazcie sobie ze faktycznie.. powtorzylam badanie -i okazalo sie ze wszystkie swinstwa zniknely z wynikow i jedynie co w wynikach wyszla obecnosc glukozy.

Rozpisalam sie troche ale moze komus sie te moje przezycia przydadza

- agaf1988
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Karolincia
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Iska - Czytałam Twoje porady, bardzo ciekawe

Agaf- Pffff......ale mi ginekolog....

Dobrze, że chociaż wszystko poza tym ok !! Też mam skoki ciśnienia i musze kontrolować, nie jesteś sama !!!

- vestusia
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Zuzanka - 15.11.2011 :*
- Otrzymane podziękowania: 1

Karolincia wydaje mi się, że rozsądnie podeszłaś do kwestii studiów. Fakt, że może i szkoda i może mogłoby się wydawać, że to tylko jeden semestr, ale prawda jest taka, że jak dzidzia się urodzi, to świat wywraca się do góry nogami i naprawdę potrzeba troszkę czasu, aby się z tym wszystkim zorganizować i wpaść w odpowiedni rytm. Moim zdaniem słusznie postąpiłaś, będziesz mogła się spokojnie skupić na Liliance, a tak to byś się stresowała, że coś zawalasz itd. To Ci nie ucieknie a jestem pewna, że na pewno tego nie odpuścisz zupełnie, więc rodzina może być spokojna.
Ja laurki robiłam z kolorowego bloku technicznego, a na to naklejałam z kolorowego papieru wycinanki i kleiłam kolorowe koraliki na gorący klej.
Nika fajny prezent na Dzień Babci i Dziadka, na pewno się ucieszą

Witaj Iska, mam nadzieję, że zagościsz u nas znowu na dłużej a nie tylko na czas nieobecności męża

Co do wyprawki to się zgadzam, każda z nas będzie miała swoją listę i będzie kupowała to, co jej się wydaje słuszne. U nas z kolei sprawdziły się kosmetyki Emolium i jeśli mnie pamięć nie myli, to w szpitalu właśnie nimi myto noworodki podczas kąpieli. Dla mnie rewelka, choć ceny powalające

Co do pobierania moczu, to mnie zawsze lekarz uczula, że zanim nasiusiam do pojemniczka, to mam się podmyć trzy razy i dopiero wtedy pobrać próbkę moczu. Póki co wszystko wychodzi dobrze.
Ja osobiście nie czuję potrzeby konsultowania się z położną, nawet nie wiem czy u nas jest taki program. Może i fajna sprawa, choć ja myślę, że sobie poradzę, skoro z Zuzanką dałam radę, to i teraz będzie dobrze. No i jest to już dla mnie mniej „nowe” niż przy Zuzi, bo jednak „wiem, z czym to się je”. U nas są zajęcia ze szkoły rodzenia, niestety też w takich godzinach popołudniowych i nie bardzo miałabym z kim zostawić Zuzię.
Agaf ale ginekolożka

Karolincia miłego dnia na uczelni

U nas dobrze, wczoraj miałam wizytę, Mała rośnie dobrze, waży już 1350g, więc fajno. Tak, jak czułam, ułożona jest póki co pośladkowo, przekręciła się kilka dni temu, bo czuję, że kopie mnie najwięcej na dole po pęcherzu hehehe

Muszę się zebrać z Zuzią na pocztę i wysłać Laurki, żeby doszły na czas. Mam nadzieję, że Babci i Dziadkowi się spodobają, bo się napracowałam.
Miłego dnia, pewnie będą tu pustki, bo weekend

- klauduska89
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Ciąża- dziewięć miesięcy stwarzania świata.
- Otrzymane podziękowania: 1
agaf1988 co za lekarz, jak wogóle można pacjentce coś takiego sugerować, nawet żartami...
U nas dni jakoś wolno sobie płyną, dzień za dniem to samo, mąż do pracy, ja w domku z młodym, sprzątamy, gotujemy obiadki, spacerki, czasami ktoś wpadnie i tak dzień za dniem, monotonia

- Karolincia
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Pulmunologię niedzielną zaliczyłam na 5

W sobotę z kolei cały dzień spędziłam w szkole, myslałam, że juz nie wytrzymam pod koniec zajęć :/// Nie wiedziałam jak się usadowić na krześle :/ Kręciłam się, wierciłam :/ Miałam tez zaliczenie i pani mgr mi zadała na kiedy mam termin porodu ? Odpowiedziałam jej, a ona dobrze w takim razie 4 stawiam

Iska - No prosze jakie babcine sposoby się przydaja

Z tą mąką ziemniaczaną, nigdy bym nie wpadła na ten pomysł, aby jej użyć do smarowania pośladków

Ahh te babcine sposoby, jak widać niezastąpione są

Vestusia - Piękne te karteczki muszą być, napracowałas sie przy nich Kobieto, więc na penwo będa się Dziadkom podobały

Ja kupiłam dla Lilci Oilatum baby emulsja do kąpieli, kremik do twarzy i szampon do włosków tej firmy.
Hipp z olejkiem migdałowym -mleczko do ciała .
Na sam początek brałam takie hipoalergizne kosmetyki, bo noworodek ma bardzo wrazliwą skórę i wolę zaczac od takich emolientów, taką decyzje podjęłam - później przejdziemy na kosmetyki hipp albo nivea i zobaczymy jak Lilci się spodobają i skóra je zaakceptuje to będziemy z nich korzystać

Kaluduśka - Dam radę, będę mieć dobra organizacje w opiece nad Lilianką, bo mój Mąż tatuś Lilki będzie z nią siedział, a ja będe jezdzić na zajęcia do szkoły

- Karolincia
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Dziś mój Mezulek przyszły mi oświadczył, że szef go wysyła w delegacje na 3 tygodnie do Nowej Soli

Ja będe siedziec u rodziców, bo mam 9 lutego wizyte u ginekolog, a 20 lutego jadę na usg

Ehh...po ślubie od razu wyyjeżdza

- Nikaa
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-