BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2015;)

10 lata 1 miesiąc temu #957483 przez Karolincia
Nikaa - Dlatego właśnie podjęłam taką decyzję, a tak to bym się stresowała niepotrzebnie....za dużo by było na mojej głowie.... :)
Dojdę do siebie po porodzie, "odchowam" trochę Lilunię i wrócę dokończyć ten jeden semestr, to naprawde niedużo tylko 5 miesięcy :) Potem obrona i już !!! :) :)
Masz rację Kochana :) :)
Byłam załatwiłam w dziekanacie, że po sesji zimowej idę składam pisemko o urlop dziekańskiz wnioskiem o semestr letni :)
Nawet to mi się opłaci, bo będe miała zachowane 3 terminy podejścia do obrony lipiec-październik-luty :D :)
Nie stracę statusu studenta :) Legitymacja będzie wazna :)
Same plusy :D

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 1 miesiąc temu #957548 przez Nikaa
Karolincia faktycznie same plusy :)

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

10 lata 1 miesiąc temu #957570 przez Karolincia
Nikaa - Oj tak :) :) Napisałam już to pismo :) Tzn...wypełniłam to co było potrzebne , bo gotowe pismo ściągnęłam ze strony uczelni, wystarczyło tylko uzupełnić :) :)

Jak Ci dzionek dziś minął?? :)

10 lata 1 miesiąc temu #957573 przez Nikaa
Bardzo spokojnie ;) zapisałam się na poniedziałek na wizytę USG 4D - koszt mega ale pamiętam te niesamowite emocje, gdy przy Mikusiu oglądaliśmy go na USG 4D ... chciałabym teraz też tego doświadczyć :) no i tradycyjnie upewnić się, że z Leonkiem wszystko w porządku .. Przy Mikołaju pokopiowaliśmy płytki i daliśmy w prezencie i jednym i drugim rodzicom - był szał i hicor często odtwarzany :D więc teraz na Dzień Babci i Dzień Dziadka dostaną płytkę z Leonkiem :D

10 lata 1 miesiąc temu #957593 przez Karolincia
Nikaa - Ooo..tak to przepiękne uczucie widziec swoje Maleństwo w 4D :) :) Super pomysłz prezentem dla Dziadków :D :D
Oczywiscie obowiązkowo fotografię Leonka Nam wstaw w poniedziałek po wizycie !!! :)

10 lata 1 miesiąc temu #957614 przez iska
hej hej.. i znowu wracam po długiej ciszy... powiem Wam szczerze ze jakos nie moge sie zorganizowac i rozleniwiona jestem ostatnio... tatulek zwykle zaprowadza szyma do przedszkola wiec ja sobie drzemie do 8-9... wstane .. zjem sniadanie ogarne troche chalupke jest 11 .. posiedze przy kompie 12-13. .. wiec czas zabrac sie za obiad... a po 14 ide po szymka do przedszkola.... skoncze robic obiad i pobawie sie z szymem ... wraca tatulek z pracyi pozniejjuz razem czas spedzamy... i tak dzien za dniem....
teraz bedzie lekka odmiana bo maz pojechal do włoch na nurkowanie w jaskiniach wiec do srody jestesmy sami z szymem... bedzie zaburzony harmonogram dnia ;P ale moze przynajmniej skupie sie na wyprawce.. widziałam ze umieszczałyście listy wyprawkowe... tak naprawde to kazda z nas bedzie pewnie miala swoja... ktora i tak nie zawsze okaze sie idealna :)
z moich doswiadczeń co do pielegnacji to polecam:
- do kapieli - emulsje oilatum - stosowalam rozne emolienty balneum , oilan - ale oilatum bylo the best (rozne sa opinie ze skora dziecka sie przyzwyczaja itd) - szymek sie nie przyzwyczail a tak naprawde byla to spora oszczednosc i wygoda - nie potrzebne byly szampony, mydla, balsamy (aaaaaaaa oliwka to wedlug mnie prawdziwa porazka - wszystko wokol bylo mega tluste)
- termometr do kapieli - absolutnie dla nas zbedny - naczytalam sie madrosci ze temperatura wody do kapieli powinna miec 37-38 stopni i termometrem codziennie odmierzalismy zeby bylo idealnie tyle... my szymkado wanienki a on w ryk.. i tak bylo chyba pierwszy tydzien w domu.... dzieki bou termometr sie zbil ktoregos razu ( moj maz dostal wtedy potezny opierdziel no bo jak sobie poradzic bez termometru?? ) no a w ruch poszedł łokieć - czyli stary sposób naszych babć:) i nagle okazało się ze szymek nie placze w kapieli :) my glupole (czyt. niedoswiadczeni rodzice) chcielismy zamrozic dzieciaka w letniej wodzie....
- do nosa - obowiazkowo frida :) nie ma nic lepszego
- a zamiast kremow do pupy przy zmianie pieluszki tez stary wyprobowany sposob babciny ( polozna mi podpowiedziala :)) - maka ziemniaczana. tania i wygodna.. trzymalismy w pudelku przy pieluszkach i tak naprawde ze 2 razy sie zdarzylo zeby mial bardziej zaczerwienioną dupcie. a na kryzysy sudocrem .

jak sobie jeszcze cos przypomne napisze :) podkreslajac ze jest to tylko moje zdanie i rzeczy ktore u nas sie sprawdzily :)

10 lata 1 miesiąc temu #957618 przez iska
aaa co do przewijaka... szymek spal w drewnianym lozeczku .. i wtedy uwazalam ze przewijak nie jest mi wcale potrzebny bo obok jest lozko na ktorym bede mogla go przewijac.... taaaaaaaa... gdy wrocilam ze szpitala po cesarce bluznilam na ta decyzje.... zalowalam.. bo bol byl cholerny i kazde przewijanie to bylo dla mnie cierpienie... (no ale traktowalam to jako cwiczenia do powrotu do zdrowia.)

10 lata 1 miesiąc temu #957622 przez iska
a co do spraw zdrowotnych w zeszlym tygodniu odwiedzila mnie polozna (dane dostala z przychodni w ktorej bylam u lekarza ogolnego w grudniu z przeziebnieniem) .. powiedziala ze jest program dla kobiet w ciazy - i ze od 26 tygodnia moge byc objeta opieka poloznej (przy okazji zareklamowala szkole rodzenia w ktorej wyklada) ... zgodzilam sie ... zwlaszcza ze do szkoly rodzenia chodzic nie dam rady - nie mialabym co z szymem zrobic. :/ i bde co jakis czas zagladac do niej jak bede miala jakies pytania. Podpytajcie moze u Was tez jest taki program .
A poza tym ostatni tydzien minal pod znakiem stresu.... poniewaz zbliza sie termin wizyty (za 2 tygodnie) zrobilam sobie badania krwi i moczu... i krew nawet w miare ok ale w moczu wykryto mi wszystko co tylko mozliwe - leukocyty, erytrocyty, krysztaly szczawianu wapnia, bakterie, glukoze i jeszcze jakies inne swinstwa.... zalamalam sie bo biorac pod uwage moja opuchlizne wszystko wskazywalo mi na zatrucie ciazowe.... poszlam od razu do tej poloznej ktora u mnie byla.... i potwierdzila ze albo zatrucie ciazowe albo zakazenie bakteryjne... ale poradzila mi najpierw powtorzyc badanie moczu nawet prywatnie i dobrze sie do niego przygotowac. Zapytala jak pobieralam probke. Kazała mi kupić w aptece kalę i przed pobraniem probki moczu podmyc sie tym roztworem dezynfekujacym. i wyobrazcie sobie ze faktycznie.. powtorzylam badanie -i okazalo sie ze wszystkie swinstwa zniknely z wynikow i jedynie co w wynikach wyszla obecnosc glukozy. :) konsultowalam z polozna i stwierdzila zebym normalnie szla na wizyte w terminie. a ja juz wiem ze zawsze do badania moczu bede postepowac wedlug jej wskazowek (podmyc sie kala, pojdemnik sterylny - nawet do badania ogolnego, i sik ze srodkowego strumienia).
Rozpisalam sie troche ale moze komus sie te moje przezycia przydadza :)

10 lata 1 miesiąc temu #957630 przez agaf1988
Witam was wszystkie bardzo cieplo, dziś byłam u ginekologa wyniki ok, glukoza też ok chociaż się jej trochę obawiałam mam niestety za duże ciśnienie i muszę sobie codzienne mierzyć i kontrolować. Ginekolog mnie dziś trochę zawiódł ponieważ chciałam od niego zwolnienie l4 słońcu jesteśmy już w 6 miesiącu ciąży o trochę odpoczynku jednak się należy i wsi nie wpisała ale powiedziała że dobra kawa jej się należy za zwolnienie. Wydaje mi się ze ten komentarz był nie na miejscu... A poza tym jesteśmy po pierwszych zakupach-wózka

10 lata 1 miesiąc temu #957662 przez Karolincia
Witajcie !! :)

Iska - Czytałam Twoje porady, bardzo ciekawe :) Tak samo jak spostrzeżenia :) :) Odpiszę wieczorkiem, bo lecę na uczelnie !! :( Dzś niestety spędze tam caaały dzien :(

Agaf- Pffff......ale mi ginekolog.... :whistle: :whistle: Jak może sugerować takie rzeczy :/ Powinna wystawić zwolnienie , bo ciężarna ma prawo do niego już od momentu gdy dowie się o ciąży..... :S
Dobrze, że chociaż wszystko poza tym ok !! Też mam skoki ciśnienia i musze kontrolować, nie jesteś sama !!! :) W kupie raźniej i cieplej :)

10 lata 1 miesiąc temu #957668 przez vestusia
Witam Was Mamusie :)
Karolincia wydaje mi się, że rozsądnie podeszłaś do kwestii studiów. Fakt, że może i szkoda i może mogłoby się wydawać, że to tylko jeden semestr, ale prawda jest taka, że jak dzidzia się urodzi, to świat wywraca się do góry nogami i naprawdę potrzeba troszkę czasu, aby się z tym wszystkim zorganizować i wpaść w odpowiedni rytm. Moim zdaniem słusznie postąpiłaś, będziesz mogła się spokojnie skupić na Liliance, a tak to byś się stresowała, że coś zawalasz itd. To Ci nie ucieknie a jestem pewna, że na pewno tego nie odpuścisz zupełnie, więc rodzina może być spokojna.
Ja laurki robiłam z kolorowego bloku technicznego, a na to naklejałam z kolorowego papieru wycinanki i kleiłam kolorowe koraliki na gorący klej.
Nika fajny prezent na Dzień Babci i Dziadka, na pewno się ucieszą :) Zresztą, oni żyli w innych czasach i dla nich oglądanie dzidziusia w brzuszku to pewnie coś cudownego i nowego.
Witaj Iska, mam nadzieję, że zagościsz u nas znowu na dłużej a nie tylko na czas nieobecności męża :P
Co do wyprawki to się zgadzam, każda z nas będzie miała swoją listę i będzie kupowała to, co jej się wydaje słuszne. U nas z kolei sprawdziły się kosmetyki Emolium i jeśli mnie pamięć nie myli, to w szpitalu właśnie nimi myto noworodki podczas kąpieli. Dla mnie rewelka, choć ceny powalające ;-)
Co do pobierania moczu, to mnie zawsze lekarz uczula, że zanim nasiusiam do pojemniczka, to mam się podmyć trzy razy i dopiero wtedy pobrać próbkę moczu. Póki co wszystko wychodzi dobrze.
Ja osobiście nie czuję potrzeby konsultowania się z położną, nawet nie wiem czy u nas jest taki program. Może i fajna sprawa, choć ja myślę, że sobie poradzę, skoro z Zuzanką dałam radę, to i teraz będzie dobrze. No i jest to już dla mnie mniej „nowe” niż przy Zuzi, bo jednak „wiem, z czym to się je”. U nas są zajęcia ze szkoły rodzenia, niestety też w takich godzinach popołudniowych i nie bardzo miałabym z kim zostawić Zuzię.
Agaf ale ginekolożka :)
Karolincia miłego dnia na uczelni :)
U nas dobrze, wczoraj miałam wizytę, Mała rośnie dobrze, waży już 1350g, więc fajno. Tak, jak czułam, ułożona jest póki co pośladkowo, przekręciła się kilka dni temu, bo czuję, że kopie mnie najwięcej na dole po pęcherzu hehehe :D Zdjęcia Malutkiej oczywiście z rączką przy buzi, bo ona tak co wizytę ma. Doktor stwierdził, że zdrowe dzieci tak sobie właśnie śpią, więc co mamy jej przeszkadzać ;-) Ja chora byłam wczoraj masakrycznie, antybiotyk dopiero zaczyna działać, więc liczę, że dziś będzie już lepiej.
Muszę się zebrać z Zuzią na pocztę i wysłać Laurki, żeby doszły na czas. Mam nadzieję, że Babci i Dziadkowi się spodobają, bo się napracowałam.
Miłego dnia, pewnie będą tu pustki, bo weekend ;-)

10 lata 1 miesiąc temu #957890 przez klauduska89
Karolincia chyba dobra decyzja z tymi studiami, mam wiele koleżanek które właśnie przy takich maluszkach kończyły edukację a;e bardzo ciężko im było to pogodzić.
agaf1988 co za lekarz, jak wogóle można pacjentce coś takiego sugerować, nawet żartami...
U nas dni jakoś wolno sobie płyną, dzień za dniem to samo, mąż do pracy, ja w domku z młodym, sprzątamy, gotujemy obiadki, spacerki, czasami ktoś wpadnie i tak dzień za dniem, monotonia :) w tygodniu muszę podskoczyć do laboratorium na morfologię i mocz a w przyszłym wizyta, no i usg już coraz bliżej bo 5 lutego, ciekawe jaki synek już duży urósł i czy będzie tak duży jak starszy braciszek przy porodzie.

10 lata 1 miesiąc temu #958257 przez Karolincia
Witam Was moje drogie ;) ;)

Pulmunologię niedzielną zaliczyłam na 5 :D Max punkcików miałam :) :) Ahh...byłam z siebie taka dumna podpasowały mi pytania :) ;)
W sobotę z kolei cały dzień spędziłam w szkole, myslałam, że juz nie wytrzymam pod koniec zajęć :/// Nie wiedziałam jak się usadowić na krześle :/ Kręciłam się, wierciłam :/ Miałam tez zaliczenie i pani mgr mi zadała na kiedy mam termin porodu ? Odpowiedziałam jej, a ona dobrze w takim razie 4 stawiam :D hahah :D :D Czasem opłaca się być w ciąży :P :)

Iska - No prosze jakie babcine sposoby się przydaja :) Z tym łokciem to słyszałam, ale nie pomyślałabym, że termometr może zawieść w takiej sytuacji :) A synuś biedny płakał, bo mu zimno było :) hihi ;)
Z tą mąką ziemniaczaną, nigdy bym nie wpadła na ten pomysł, aby jej użyć do smarowania pośladków ;) :woohoo:
Ahh te babcine sposoby, jak widać niezastąpione są :) :) Nawet w dzisiejszej dobie, gdzie wszystkich preparatów, maści mamy pod dostatkiem ;)

Vestusia - Piękne te karteczki muszą być, napracowałas sie przy nich Kobieto, więc na penwo będa się Dziadkom podobały :)
Ja kupiłam dla Lilci Oilatum baby emulsja do kąpieli, kremik do twarzy i szampon do włosków tej firmy.
Hipp z olejkiem migdałowym -mleczko do ciała .
Na sam początek brałam takie hipoalergizne kosmetyki, bo noworodek ma bardzo wrazliwą skórę i wolę zaczac od takich emolientów, taką decyzje podjęłam - później przejdziemy na kosmetyki hipp albo nivea i zobaczymy jak Lilci się spodobają i skóra je zaakceptuje to będziemy z nich korzystać :)

Kaluduśka - Dam radę, będę mieć dobra organizacje w opiece nad Lilianką, bo mój Mąż tatuś Lilki będzie z nią siedział, a ja będe jezdzić na zajęcia do szkoły :) :) Zobaczymy jeszcze jak to będzie,na razie o tym szczerze....nie myślę, skupiam sie na tym cojest teraz czyli żeby z Lilunią było wszystko ok :) Żeby się zdrowo chowała w brzuszku do końca ciąży i później żeby była zdrowym niemowlakiem :)

10 lata 1 miesiąc temu #958258 przez Karolincia
Aaa..zapomniałabym Wam napisac...
Dziś mój Mezulek przyszły mi oświadczył, że szef go wysyła w delegacje na 3 tygodnie do Nowej Soli :( W lutym wyjeżdza na początku lutego :(
Ja będe siedziec u rodziców, bo mam 9 lutego wizyte u ginekolog, a 20 lutego jadę na usg :(
Ehh...po ślubie od razu wyyjeżdza :( Straszne to...ale damy rae :)

10 lata 1 miesiąc temu #958260 przez Nikaa
Karolincia naprawdę na 3 tygodnie? ojjjjjjjjjjj niefajnie :(

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka