BezpiecznaCiaza112023

Maluszek za dużo je!

14 lata 11 miesiąc temu #356 przez cherryenn
Witam wszystkie mamy!

jestem 2,5 miesiaca po porodzie !
Wszystko jest o.k. tylko mały Bartus je jak szalony ma 2,5 miesiaca i wazy 7,040 kg pani pediatra zaproponowała zeby zamiast piersi podawac butelke (wode z cukrem) tylko mam problem bo maluch nietoleruje smoczka byl czas ze pil co 2 godziny tak bylo na poczatku teraz jak go nakarmie to za 15 minut znowu sie domaga ,staram sie go przetrzymywac i podaje piers co godzine jak nie spi czasem ma przerwy po 2 3 h kiedy spi ale tak dlugo to spi tylko raz dziennie ,Zabawiam go ,ale nie zawsze mam siłe zeby go nosic bo wtedy nie placze ,jak mam go nauczyc lubic smoczka? ile razy dziennie jedza wasze pociechy? prosze o jakiekolwiek informacje

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 11 miesiąc temu #361 przez kasiora
moj maly dokladnie jak mial 12 tyg wazyl 7220. urodzil sie 4510 wiec lekarze mowia ze tyje w normie. jadl w nocy co ok 2 godz, dziecko ktore jest wieksze wiecej potrzebuje wiec nie zapatruj sie na zadne normy! jak chce jesc piers to mu ja podawaj zadna woda z cukrem! dzieci nie powinny pijac slodkosci. a moj maly ma juz 7 mies i do tej pory nie sie smoczka, bylo to chwilami uciazliwe bo nie bylo go czym uspokoic ale minelo z czasem.
moim zdaniem wszystko z twoim dzieckiem jest w jak najlepszym porzadku.
a jezeli chodzi o to ze moze byc otyly...... moj maly (7 m-c) wazy ok 10 kg, jest bardzo zywy, pelza po podlodze od ok 2 mies, zaczyna juz raczkowac a co jest najlepsze samodzielnie podciaga sie np. przy pufie i staje na nogi, wiec nie jest to raczej dziecko otyle :-)

dla innych jestes tylko dzieckiem a dla mnie jestes calym swiatem!

14 lata 11 miesiąc temu #362 przez kasiora
dodam jeszcze tylko ze tatus mojego dziecka tez tak duzy sie urodzil i podobnie wagowo wygladal w dziecinstwie wiec moze byc to dziedziczne.

dla innych jestes tylko dzieckiem a dla mnie jestes calym swiatem!

14 lata 11 miesiąc temu #394 przez Mirella
A może Bartuś nie tyle jest głodny co chce mu się pić? Bo taki głód co 15 minut to mi się dziwny wydaje. Ale nie żadną wodę z cukrem, to jakieś szaleństwo, czy to na pewno pediatra? Lepsza będzie herbatka rumiankowa, taka dla niemowlaków, i nie żadnym smoczkiem bo się oduczy ssać pierś, tylko strzykawką. Mnie nauczyli tego w szpitalu jak miałam za mało pokarmu na początku i małą trzeba było dokarmiać, smoczkiem nie można bo może dziecko do piersi nie wrócić.
Robi się tak: wkłada sie dziecku do buzi palec wskazujący, swój oczywiście:) opuszkiem do góry, i jak dziecko zassie, to w kącik ust trzeba włożyć strzykawkę, to znaczy tą małą rureczke co się na nią igłę zakłada, i powolutku naciskać tłok. Dziecko sie napije, oczywiście jak ma ochotę, i żaden smoczek nie jest do tego potrzebny. Tak samo podawałam lekarstwo, naprawdę bardzo dobry sposób, szczerze polecam.
A jak płakała to nie nosiłam na rękach, bo mi się po ciąży coś złego w nadgarstki porobiło i nie mogłam, tylko kołysałam w wózku, najczęściej wtedy szybko usypiała, i nie było problemu jak odłożyć żeby się nie obudziła.
A jadła w tym czasie 7-8 razy na dobę.
Pozdrawiam

14 lata 11 miesiąc temu #395 przez Mirella
A, i zapomniałam napisać, że pierwszą reakcją na rumianek było straszne wykrzywienie i całkowita odmowa wypicia, ale potem bardzo go polubiła, także nie ma się co zrażać początkowymi niepowodzeniami :)

14 lata 11 miesiąc temu #414 przez cherryenn
bardzo dziekuje bede obserwowac malego zawsze zamiast herbatki mozna podac jedna a po chwili druga piers ,na poczatku mleczko jesc rzadkie podrawiam

14 lata 11 miesiąc temu #805 przez sabaczka
cherryenn
a może masz po prostu tłuste mleko?? Że Ci dziecko tak szybko na wadze przybiera, zapytaj lekarza co robić

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka