- Otrzymane podziękowania: 29
- /
- /
- /
- /
- /
- Wrzesień 2011 cz. 2
Wrzesień 2011 cz. 2
- Mała
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- angie1713
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 0
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 17IX2011-4000g,58cm; 22VI2013-4010g,57cm:)Cuda:)
- Otrzymane podziękowania: 5
Nadia jestes sliczna i jakie piekne wloski masz
tez bylam w szoku. emi na poczatku stycznia wazyla 12,5kg a wczoraj 13,6....ciekawe ile przez ten okres urosla?
- Marta M
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 11
Ja teraz wszędzie widzę znaki, czaicie?? Wczoraj pomyślałam o dziecku i bach, piersi mi spięło i mleko się pojawiło, dzisiaj nieśawiadomie poszłam na dział dla nowordków i ubranka przeglądałam, dziś u znajomych wzięłam dzidka na ręce i Maję trzymałam za rączkę i poczułam że to jest to
Poza tym dni super Wczoraj się zakupoholizowaliśmy, w końcu odpuściłam żółty stoliczek i wzięłam jaki był w Ikei, wieczorem oglądaliśmy film: Wpadka, pomijając ich język sietna fabuła, kolejny znak że pora zaciążyć (i sceny prosto z życia i poród jak żywo;)), dzisiaj wycieczka na Kładkę Miłości na krakowski kazimierz
- angie1713
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Sylwia26081982
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Agusia współczuję Ci , ja mam dośc jak są dni że mnie mała po żebrach kopie a ból promieniuje gdzieś po plecach.. Mam nadzieję że specjalista Ci pomoże..
Marta M ja się nie obawiam wagą bo przecież jest w normie, poza tym Adi urodził się malutki więc 2650 i 48cm więc widocznie jestem stworzona do rodzenia małych dzieci No i całe szczęście, bo to i tak była masakra..teraz ma byc podobno łatwiej (dam znać ile w tym prawdy)
No i trzymam nadal kciuki żeby Wasze marzenia się spełniły.
U nas bez zmian, tatuś usypia synka, jemu to wychodzi najlepiej Boje sie trochę bo mnie to się ten mój syn nie słucha, muszę pooglądać Super Nianie i przypomnieć sobie jej sztuczki zanim będzie za późno..
Jutro idziemy na szczepienie, miało być jak skonczy 15 miesięcy a ja byłam pewna że jak skończy półtora roku.. myślicie że to bardzo źle że przeoczyłam ??
- Marta M
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 11
- Sylwia26081982
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- beti
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka :**
Marta, kurcze a gdzie jest ta kładka??
Wiecie że ja byłam w przeciągu 7 lat pewnie z 140 razy (serio) i nigdy nie pozwiedzałam...
- pati-m
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Nadusia - ale ty duża jesteś
Majeczka - kocham
maja - szkołę mam do końca września (z przerwą na wakacje) więc jeszcze trochę. Teraz czekam na wyniki pierwszego certyfikatu B1, a potem podchodzę do B2.
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 17IX2011-4000g,58cm; 22VI2013-4010g,57cm:)Cuda:)
- Otrzymane podziękowania: 5
przegapilam swoja studniowke...do porodu zostalo mi 89dni
- beti
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- pati-m
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Zapomniałam poprosić! Podaj przepis na bułeczki cynamonowe
- beti
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Bułeczki cynamonowe cinnamon buns
z orzechami i żurawiną (lub rodzynkami). Posmarowane kremem, ulubioną polewą, powidłami, lub bez żadnych dodatków.
Uwaga: ciasto drożdżowe wyrabia się wieczorem i wstawia do lodówki na całą noc lub maksymalnie na 4 dni.
składniki, 12 bułeczek:
podstawowe ciasto drożdżowe:
• 3 szklanki mąki pszennej (tortowej, typ 500)
• 1/2 łyżeczki soli morskiej
• 3 łyżki cukru
• 1 szklanka letniej wody lub mleka
• 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant lub zaczyn 25g drożdży, 5łyżek ciepłego mleka, łyżka mąki
• 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
przygotowanie:
• Podstawowe ciasto drożdżowe: wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do mleka dodać drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą. Mleko z drożdżami wlać do mąki razem z olejem lub roztopionym masłem. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do ciasta drożdżowego przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.
Nadzienie:
• 1 i 1/2 łyżki cynamonu
• 1/3 szklanki brązowego cukru
• 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
• 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
oraz:
• 1/4 szklanki roztopionego masła do posmarowania ciasta, oliwa do posmarowania bułeczek, roztrzepane jajko - opcjonalnie
1 szklanka = 250 ml
1 łyżka = 15 ml
1 łyżeczka = 5 ml
• W dniu pieczenia…wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm, na grubość około 6 - 7 mm, podsypując w razie konieczności mąką. Wierzch posmarować roztopionym masłem, posypać najpierw mieszanką cynamonu i brązowego cukru, a następnie rodzynkami lub żurawiną oraz orzechami włoskimi. Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku.
• Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm, ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 - 4 cm odstępy pomiędzy bułeczkami. Wierzch posmarować oliwą i przykryć luźno folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni c.
• Bułeczki piec przez około 20 - 22 minut, aż będą ładnie zrumienione. W międzyczasie przygotować krem (przepis poniżej). Bułeczki najlepsze są na ciepło. Po ostudzeniu warto trzymać je pod przykryciem. Po wystudzeniu podgrzewać przed podaniem, można zamrozić
- mgielka22
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Beti dluuugi ten przepis jutro zapisze
Zdrowiejcie mluchy wiosna ma nadejsc
Nam zostaly ty 5 do wyjscia zobaaczymy jak to bedzie...choc Lilka zas marudna chodzi...
Ja nie wierze ani w ksiezy ani w papiezy ani w kosciol w bibli pisze wyraaznie "ze Bog nie mieszka w swiatyniaach reka ludzkaa zbudowanych aniw zadnych obrzach krzyzach etc"... Wiec tyle nt temat wszyscy mydla oczy a ludzie z klapkami na oczach ida jak na sciecie...ehhh...
Jutro ide do ginaaaa ciekawe co wymysli