- Otrzymane podziękowania: 91
Wyprawka
- asiulek_dolls
- Wylogowany
- gadatliwa
warto dowiedzieć się co szpital który wybierzecie zapewnia,
podtawowe potrzebne rzeczy to:
- koszuka do porodu
- koszula 2szt (rozpinane z przodu, lub na ramiączkach, żeby wygodnie było karmić)
- podkłady higieniczne Bella 4opakowania
- podkłady higieniczne 90*60 (na łóżko) Seni 1op. (5szt.)
- majtki wielorazowe 3-4szt (takie siateczkowe, bawełniane ale wielorazowe, które można prać, w aptekach można na sztuki kupić)
- wkładki laktacyjne
- nakładki sylikonowe
- poduszka do karmienia (jak się zmieści )
- płyn do higieny intymnej (dla kobiet w ciąży, okresie połogu i karmiących) LaciBios femina
- szampon, odżywka i szczotka do włosów
- żel pod prysznic
- pasta, szczoteczka do zębów
- antyperspirant
- maszynka do golenia
- chusteczki higieniczne
- chusteczki odświeżające
- stanik do karmienia
- laktator
- szlafrok
- papcie
- klapki pod prysznic
- ręczniki
- kubek, sztućce
- APARAT!!
- dokumenty
- Tel. + ładowarka
i mała rada spakujcie torbę wcześniej, to czego nie spakujecie wypiszcie na kartce i trzymajcie na wierzchu w torbie (polecam małą walizkę na kółkach) tak by niczego nie zapomnieć i móc szybko dopakować potrzebne rzeczy, ja urodziłam w 36tc, na szczęście spakowałam się się jakieś 2-3 tyg wcześniej (a byli tacy co się ze mnie śmiali że mi tak spieszno do porodu)
EDIT: fotelik, ciuszki i rzeczy które przydadzą się do wypisu + jakieś ciuchy na wyjście dla was też warto przygotować, bo później wasz facet pewnie nie będzie umiał nic znaleść
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- asiulek_dolls
- Wylogowany
- gadatliwa
no i to nieszczęsne ulewanie - ojj często się przebieraliśmy
miałam gdzieś listę ale znaleść nie mogę
- emilia1410
- Autor
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 11
- honka_18
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 67
A co do łóżeczka to najlepiej żeby miało 3 poziomy, opuszczany 1 bok (wygodne przy mniejszym dziecku) i wyciągane szczebelki, moje nie miało i oczywiście wygodny materac, najlepiej żeby był twardy. Miękkie zapadają (wygniatają) się przy większym (cięższym) dziecku A i oczywiście im większe tym lepsze standardowe ma 120*60 ale można również kupić 140*70 jest wygodniejsze dla większego dziecka, a materac można wykorzystać w kolejnym łóżku.
- asiulek_dolls
- Wylogowany
- gadatliwa
tak naprawdę dużo zależy od kwoty którą chce się przeznaczyć, ja szukałam w przedziale 1500-2000 3w1 i zdecydowałam się na czarny espiro enzo evo i moim zdaniem to jest dobry wózek, nie idealny (idealnego jeszcze nie widziałam ) ale jestem z niego zadowolona,
inny który mogę polecić (trochę droższy) to concord fusion (koła piankowe) dobry dla osób mieszkających w bloku (lekki) - nie wiem jak z gondolą w tym wózku bo miałam do czynienia jedynie ze spacerówką
a tak poza tym z doświadczenia swojego i innych znajomych mam, wydaje mi się że każdy i tak prędzej czy później kupuje dodatkową spacerówkę typu parasolka (ja korzystam z niej na zakupach czy krótkich wypadach na miasto, ciągle wożę ją w aucie i często się przydaje) i tu też najistotniejsze są kółka (polecam inglesina trip)
teraz większość łóżeczek ma trzy poziomy, trzeba więc zdecydować czy wolisz opuszczany bok (dobre rozwiązanie przy dziecku od pół roczku) czy wyjmowane szczebelki (to z kolei jest fajniejsze dla większego dziecka) no i przy tej opcji można wybrać łóżeczko z szufladą pod łóżeczkiem
- emilia1410
- Autor
- Wylogowany
- gadatliwa
- asiulek_dolls
- Wylogowany
- gadatliwa
- honka_18
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 67
- emilia1410
- Autor
- Wylogowany
- gadatliwa
- asiulek_dolls
- Wylogowany
- gadatliwa
no chyba, że ktoś opiekował się czyimś dzieckiem zanim dorobił się własnych wtedy pewnie trochę się orientuje,
dlatego właśnie dobrze jest pochodzić po sklepach tam Ci doradzą, a to nie zobowiązuje przecież do kupna w tym sklepie, warto się rozejrzeć i później poczytać opinie na temat modeli które Ci się będą podobały,
jeśli w opiniach o wózku jest coś nie tak to ponownie wybierz się do sklepu i sprawdź czy to rzeczywiście prawda co o wózku piszą w necie,
ja kilkakrotnie oglądałam wózki w różnych sklepach a wybrany wózek kupiłam w hurtowni przez internet bo tak było taniej
im wcześniej zaczniesz rozglądać się za wózkiem tym więcej czasu będziesz miała na wybór i podjęcie decyzji, a skoro chcesz kupić używany to i na znalezienie wózka na aukcjach czy ogłoszeniach będziesz potrzebować więcej czasu, tak żebyś mogła porównać ceny i przede wszystkim stan wózka, no i wiadomo że im bliżej siebie znajdziesz sprzedającego tym lepiej bo będziesz miała okazję go oglądnąć i sama ocenić w jakim jest stanie
- emilia1410
- Autor
- Wylogowany
- gadatliwa
- patka89
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 1
- natalia_cabaj
- Wylogowany
- gaworzenie
Pościel dziecięca to jeden z ważniejszych elementów wyprawki dla niemowlaka.
- Małgorzata Góźdź
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 0
- kwiatuszek12
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 1