BezpiecznaCiaza112023

Zasiłek macierzyński na urlopie wychowawczym

13 lata 2 miesiąc temu #226842 przez Moniq
jesteś cały czas na wychowawczym? możesz przerwać wychowawczy i pójść na zwolnienie, będziesz dostawała pieniążki i potem masz urlop macierzyński i normalnie przysługuje Ci zasiłek macierzyński. a potem możesz wziąć wychowawczy na drugie dziecko

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 2 miesiąc temu #226861 przez raczek10
Ja jak sie dowiedziałam o ciaży będąc na wychowawczym to go zawiesiłam i wrociłam na miesiąc do pracy a potem poszłam na zwolnienie do czasu porodu . potem brałam macierzyński na synka a dopiero pomacierzyńskim na Jasia wróciłam na wychowawczy na Zuzie . jaś ma 1 roki 2 miesiace a ja na niego na wychowawczy ide dopiero od1 lutego . więc zawieś sobie ino szybko ,bo potem przy 2 dzieci to ci kasa będzie potrzebna . powodzenia . :)

/035/0354289b0.png?3420[/img] [/url]

s2.pierwszezabki.pl/035/0354289b0.png?6371

13 lata 2 miesiąc temu #226929 przez Gosia_Krupa
Dokładnie jest tak jak piszą dziewczyny. Ja o tym nie wiedziałam,a raczej dowiedziałam się bardzo późno i niestety nie skorzystałam z tego,ale normalnie przysługiwał mi zasiłek macierzyński,tyle że skrócony o 2 tygodnie.

13 lata 2 miesiąc temu #227142 przez Rika
Ja się wypowiem bo jestem świeża w temacie :)
Zuzia urodziła się w 2010 roku, miałam na nią urlop macierzyński a później wychowawczy. Zaszłam w ciąże i urodziła się Ola w 2011. Przerwałam urlop wychowawczy na Zuzię. Urodziłam Olę i szef zgłosił to do ZUS-u i normalnie masz ZASIŁEK MACIERZYŃSKI z ZUS-u 22 tygodnie od dnia urodzenia. Po tym czasie znów możesz wrócić na urlop wychowawczy NA PIERWSZE DZIECKO a jak Ci się skończy na pierwsze to wtedy dopiero bierzesz na drugie. Mało tego, jeśli dochód na 1 osobę w rodzinie (Ty, mąż i dzieci) nie przekracza Ci 508 zł to możesz starać się o zasiłek rodzinny. PAMIĘTAJ ŻE TWÓJ DOCHÓD SIĘ NIE WLICZA TZN MUSISZ Z ZAKŁADU PRACY PRZYNIEŚĆ ZAŚWIADCZENIE O TYM ILE ZARABIAŁAŚ MIESIĘCZNIE ALE TO JEST DOCHÓD UTRACONY, KTÓREGO NIE WLICZAJĄ. Jak to załatwisz to masz płatny wychowawczy z MOPS plus 68 zł na każde dziecko plus 1000 zł becikowego z MOPS, jeśli nie wzięłaś na pierwsze dziecko to do roku czasu możesz wziąć, później on przepada. Jak urodzisz drugie dziecko to musisz poinformować o tym MOPS żeby przez czas zasiłku macierzyńskiego od ZUS-u nie wypłacali Ci zasiłku wychowawczego. To tyle. Jak coś to pytaj :)

13 lata 2 miesiąc temu #227144 przez Rika
Gosia_Krupa zasiłek jest płatny 22 tygodnie na drugie dziecko. Tzn 20 tygodni plus 2 tygodnie dodatkowe więc tak samo jak na pierwsze dziecko.

I co najważniejsze NIE MUSISZ IŚĆ DO PRACY. Po prostu rodzisz dziecko i od dnia porodu jak jest zgłoszone do ZUS do normalnie Ci nalicza zasiłek macierzyński. Ważna jest data porodu i akt urodzenia.

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #227314 przez Gosia_Krupa
Rika dowiadywałam się tego i jeżeli jesteś na wychowawczym do dnia porodu to masz skrócony macierzyński niestety o te dwa tygodnie,czyli 18tyg. plus te dodatkowe 2tyg. Co innego gdybym będąc na wychowawczym przeszła na zwolnienie,wtedy liczy się normalnie tak jak pisałaś. Ja nie poszłam dlatego byłam stratna o te dwa tygodnie :(

Tutaj jest to wyjaśnione: www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431

13 lata 2 miesiąc temu #227972 przez Rika
Jaki cudem można iść na L4 będąc na urlopie wychowawczym??? To tak jak byłabym na urlopie wypoczynkowym i poszła na L4, to nie możliwe. Ja zaszłam w ciążę będąc na urlopie wychowawczym i nie wróciłam do pracy ani na jeden dzień i mam normalnie wypłacone 20 tygodni zasiłku macierzyńskiego plus dodatkowe 2 tygodnie.

13 lata 2 miesiąc temu #228038 przez kotek23
Słyszałam że od stycznia 2012 ma być udzielany dodatkowy urlop w wymiarze dwóch tygodni. Czy mi należy się 20 tygodni zasiłku czy dodatkowe 4 tygodnie, razem 24 tyg?????

13 lata 2 miesiąc temu #228627 przez Rika
Teraz jest należne 20 tygodni plus 2 dodatkowe tygodnie. Gdyby miały być dodatkowe 2 tygodnie w 2012 roku to by nic się nie zmieniło bo teraz tak jest...

13 lata 2 miesiąc temu #228721 przez Moniq
Rika napisał:

Jaki cudem można iść na L4 będąc na urlopie wychowawczym??? To tak jak byłabym na urlopie wypoczynkowym i poszła na L4, to nie możliwe. Ja zaszłam w ciążę będąc na urlopie wychowawczym i nie wróciłam do pracy ani na jeden dzień i mam normalnie wypłacone 20 tygodni zasiłku macierzyńskiego plus dodatkowe 2 tygodnie.

to możliwe, piszesz podanie o zakończenie wychowawczego i idziesz na L4, a jak jesteś na urlopie wypoczynkowym i dostaniesz zwolnienie to automatycznie urlop jest anulowany

13 lata 2 miesiąc temu #228767 przez Gosia_Krupa
No właśnie Moniq,wyjęłaś mi to z ust :)

13 lata 2 miesiąc temu #229121 przez kotek23
A czy jak matka przebywa na urlopie wychowawczym to ojciec może skorzystać z dodatkowego tygodniowego urlopu tacierzyńskiego ,a podobno od 2012 roku ma wynosić on dwa tygodnie?????

13 lata 2 miesiąc temu #229128 przez sylka
Mysle że możoe skoro urlop jest na nowo narodzone dziecko a nie na obecnie posiadane. To 2 różne sprawy wychowowczy na dziecko wychowywane a ojcowski na nowo narodzzone.

13 lata 2 miesiąc temu #229140 przez Gosia_Krupa
kotek23 napisał:

A czy jak matka przebywa na urlopie wychowawczym to ojciec może skorzystać z dodatkowego tygodniowego urlopu tacierzyńskiego ,a podobno od 2012 roku ma wynosić on dwa tygodnie?????

U nas tatuś korzystał,więc jak najbardziej można :)

13 lata 1 miesiąc temu #240254 przez kotek23
Dziękuje bardzo za informacje.

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka