- Otrzymane podziękowania: 1
- /
- /
- /
- /
- Nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze
- agulka901
- Autor
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Mniej Więcej
10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #924812 przez agulka901
Witam serdecznie! Czy są tutaj mamusie, które cierpiały na gestozę w ciąży? Jestem po pierwszym porodzie, gestoza od 32 tc, w 36tc stan przedrzucawkowy i cesarka. Synek hipotrofik urodzony z wagą 1950g i 48 cm. Teraz ma 5msc, 6700g i 65cm
Ostatnio zmieniany: 10 lata 3 miesiąc temu przez agulka901.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Lenka nasze małe - wielkie szczęście :* ur.29.05
10 lata 3 miesiąc temu #926434 przez Hania84
Witaj
Ja miałam gestozę w ciąży. Ciśnienie skakało mi nawet do 160/110 . Przez to zacieśniała się tętnica pepowinowa. Zdecydowano się na wywołanie porodu i urodziłam w 38t2d. Córka była malutka bo 2600g i 46cm. Ale zdrowa jak ryba dostała 10pkt. Teraz ma 16 miesięcy i waży 10,5/11kg Ja mimo wysokiego ciśnienia rodziłam naturalnie (23h) i nie żałuję. Rodziłam w DE.
Pozdrawiam
Ja miałam gestozę w ciąży. Ciśnienie skakało mi nawet do 160/110 . Przez to zacieśniała się tętnica pepowinowa. Zdecydowano się na wywołanie porodu i urodziłam w 38t2d. Córka była malutka bo 2600g i 46cm. Ale zdrowa jak ryba dostała 10pkt. Teraz ma 16 miesięcy i waży 10,5/11kg Ja mimo wysokiego ciśnienia rodziłam naturalnie (23h) i nie żałuję. Rodziłam w DE.
Pozdrawiam
- agulka901
- Autor
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Mniej Więcej
10 lata 3 miesiąc temu #927390 przez agulka901
No mi niestety nie pozwolili rodzić naturalnie.... a brałaś jakieś tabletki w ciąży na nadciśnienie oprócz słynnego dopegyt'u??
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
10 lata 3 miesiąc temu #927500 przez Hania84
Ja brałam niemieckie tabletki na nadciśnienie bo jak wyżej pisałam rodziłam w Niemczech. Nazwy niestety nie pamiętam. A w Polskich tabletkach się nie orientuję.
- agulka901
- Autor
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Mniej Więcej
10 lata 3 miesiąc temu #927738 przez agulka901
Planuję kolejną ciąże i zastanawiam się czy to wszystko się nie powtórzy...
Ogólnie myślałam że na forum będzie więcej dziewczyn które przeszły to okropieństwo!
Ogólnie myślałam że na forum będzie więcej dziewczyn które przeszły to okropieństwo!
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
10 lata 3 miesiąc temu #927766 przez Hania84
agulka mi moja ginekolożka powiedziała że w kolejnej ciąży tez może to wystąpić wszystko tzn. nadciśnienie...i ja miałam jeszcze dodatkowo cukrzycę...i wszystko to może wystąpić znacznie wcześniej niż w poprzedniej ciąży, więc trzeba mieć się na uwadze i od początku dokładnie badać. Ja wysokie ciśnienie dostałam około 20 tygodnia ciąży a cukrzyca wykryta po badaniu w 28 tygodniu bodajże to było.
A dziewczyny pewnie tu jakieś są co to przeszły, ale może nie chcą o tym pisac, albo nie wgłębiły się w ten temat....
A dziewczyny pewnie tu jakieś są co to przeszły, ale może nie chcą o tym pisac, albo nie wgłębiły się w ten temat....
- agulka901
- Autor
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Mniej Więcej
10 lata 3 miesiąc temu #928818 przez agulka901
Możliwe. Jeśli chodzi o ryzyko powtórki to wiem że jest to możliwe, ginekolog mnie ostrzegał. Ale nie powiedział że kolejna ciąża jest niemożliwa. Moje ciśnienie wzrosło w 33tc - przekraczało normy i byłam na 1 dopegycie. Ale w 36tc nagły skok i dlatego też cc. Baaardzo się boje, ale też baaardzo chcę. W tygodniu dzwonię do lekarza umówić się na wizytę i muszę z nim porozmawiać o ewentualnym przebiegu. W końcu wiadomo już że można się spodziewać gestozy, może coś da się z tym delikatnie zrobić....
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
10 lata 3 miesiąc temu #928830 przez Hania84
agulka pewnie że kolejna ciąża nie jest nie możliwa po prostu dokładnie i cześciej trzeba się badc wszystko wskazane i na pewno będzie okej pod okiem dobrego lekarza teraz wiesz na czym stoisz więc będzie łatwiej w diagnozach
ja pomimo gestozy też chcę mieć jeszcze jedno dziecko
zatem powodzenia w starankach
ja pomimo gestozy też chcę mieć jeszcze jedno dziecko
zatem powodzenia w starankach