- Otrzymane podziękowania: 0
toksoplazmoza
- zancia881
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
Mniej Więcej
11 lata 9 miesiąc temu #538454 przez zancia881
Witam! Właśnie odebrałam wyniki jestem w 12 tyg ciazy, są one następujące TOXO IgM 1.12 Dodatni, TOXO IgG 434 Dodatni , Różyczka IgG 148.4 tzn.,ze moje dziecko moze byc chore albo,ze nie donosze ciazy? wizyte u lekarza mam dopiero 13 lutego;(
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- gosia28
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 32
11 lata 9 miesiąc temu #538977 przez gosia28
IgG toxo oraz IgG różyczki mówią, że posiadasz przeciwciała na te bakterie (wszystko ok.)
IgM toxo masz niziutki- na badaniu masz napisane normy?
Jeżeli wychodzi po za zakres normy to skontaktuj się ze swoim ginem, że Cię niepokoi wynik.
IgM toxo masz niziutki- na badaniu masz napisane normy?
Jeżeli wychodzi po za zakres normy to skontaktuj się ze swoim ginem, że Cię niepokoi wynik.
- marynika
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Mniej Więcej
11 lata 9 miesiąc temu #549938 przez marynika
Do tych wszystkich wyników powinni obowiązkowo dawać opis dla pacjenta, bo później się człowiek na to patrzy i myśli, że jak ma coś pozytywne/negatywne to jest źle, a okazuje się na wizycie, że ma rewelacyjne wyniki. Też nie wiem, jak to jest z toxo, ale mam nadzieję, że będę mieć przeciwciała, żeby nie drżeć całą ciążę :-/
- Kasia785
- Wylogowany
- gaworzenie
Mniej Więcej
10 lata 11 miesiąc temu #805607 przez Kasia785
Witam. prosze o interpretacje wyników toksoplazmozy: przeciwciała w kl. IgG 1886,00 (niejednoznaczny), przeciwciała k kl. IgM 2,730 (reaktywny) awidnośc przeciwciał w kl. igG 0,51 (wysoka awidność czyli wyklucza zakażenie w ciągu ostatnich 3-4 miesięcy.mam 25 lat i jestem obecnie w pierwszej ciaży w 15 tygodniu. Dzidziuś póki co prawidłowo sie rozwija i lekarz ginekolog twierdzi, że wszystko jest OK i nie mam sie czym martwic. Ale wiem, że często ginekolodzy olewają toksomlazmoze, dlatego prosze o opinię.
- gosia28
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 32
10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #805612 przez gosia28
Kasia kurczę nie wiem dokładnie i nie chcę zasiać zamętu ale piszesz, że w klasie igm jest reaktywny a to nie jest pożądana sytuacja. Hm, ja bym powtórzyła badania i zaczerpnęła też opinii innego lekarza.
Jak dzieciątko rozwija się dobrze to się nie martw, ale dla bezpieczeństwa przebadaj się i skonsultuj swoją sytuację.
Napisz jeszcze jak Twoja sytuacja przebiegła
tak swoją drogą nie napisałaś norm laboratoryjnych przy wynikach a to ważne
Jak dzieciątko rozwija się dobrze to się nie martw, ale dla bezpieczeństwa przebadaj się i skonsultuj swoją sytuację.
Napisz jeszcze jak Twoja sytuacja przebiegła
tak swoją drogą nie napisałaś norm laboratoryjnych przy wynikach a to ważne
Ostatnio zmieniany: 10 lata 11 miesiąc temu przez gosia28.
- Malinka_M
- Wylogowany
- gaworzenie
Mniej Więcej
10 lata 9 miesiąc temu #835873 przez Malinka_M
Witam,
ja jestem w 31 tygodniu ciąży i w trakcie pierwszych badań "znaleziono" u mnie Toxo. Dostałam skierowanie do poradni leczenia chorób odzwierzęcych - w Bydgoszczy przy szpitalu zakaźnym. Jestem pod opieką lekarza zakaźnika - od września biorę antybiotyk Rovamycynę.
Z mojego "doświadczenia" - zasłyszanych historii, lęku i pytań do lekarza - polecam powtórzyć badania - najlepiej w laboratorium przyszpitalnym - bo jest najbardziej wiarygodne. i oczywiście zgłosić się do poradni chorób odzwierzęcych.
ja jestem w 31 tygodniu ciąży i w trakcie pierwszych badań "znaleziono" u mnie Toxo. Dostałam skierowanie do poradni leczenia chorób odzwierzęcych - w Bydgoszczy przy szpitalu zakaźnym. Jestem pod opieką lekarza zakaźnika - od września biorę antybiotyk Rovamycynę.
Z mojego "doświadczenia" - zasłyszanych historii, lęku i pytań do lekarza - polecam powtórzyć badania - najlepiej w laboratorium przyszpitalnym - bo jest najbardziej wiarygodne. i oczywiście zgłosić się do poradni chorób odzwierzęcych.
- Marcysia
- Wylogowany
- gaworzenie
Mniej Więcej
8 lata 8 miesiąc temu #1031298 przez Marcysia
Dziewczyny, a szczepiłyście się przed ciążą na toksoplazmozę? Czy są jakieś wskazania do szczepień, np. posiadanie kotów. Bo mnie tu wszyscy straszą, jakie to jest ryzyko i w ogóle, no ale z drugiej strony jakoś ludzie mają i koty i dzieci, sama nie wiem komu wierzyć....
- Domii1983
- Wylogowany
- budujemy zdania
Mniej Więcej
7 lata 6 miesiąc temu #1061209 przez Domii1983
Mnie się wydaje, że to nie ma najmniejszego znaczenia.