- Otrzymane podziękowania: 0
Badania
- andziaa35
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
- www.pajacyk.pl glodne dzieci nie mysla o nauce!
"Nie jest to nasz ulubiony sposób spędzania czasu, ale raz w roku warto poświęcić samej sobie trochę czasu i zrobić podstawowe badania – dla zdrowia i „świętego spokoju”.
Przed 30 – tką powinnyśmy raz do roku zrobić USG piersi, cytologię, morfologię, OB, poziom cukru, badanie moczu i EKG, a co pół roku skontrolować ciśnienie krwi.
Panie między 30 a 40 rokiem życia powinny raz w roku wykonywać wszystkie badania podstawowe krwi i moczu oraz cytologię, a dodatkowo co dwa – trzy lata USG piersi (po 35 roku życia warto zastąpić je mammografią), co dwa lata USG przezpochowowe, co dwa lata rentgen płuc i co 3-4 lata badanie wzroku.
40 – tka to czas, kiedy lista badań nieco nam się wydłuży: do badań przeprowadzanych dotychczas dołączmy badanie krwi pod kątem poziomu cholesterolu i trójglicerydów oraz badania słuchu i jelita grubego (robimy je co mniej więcej 3 lata). Jeśli ciśnienie krwi odbiega od normy, musimy kontrolować je co miesiąc.
Po ukończeniu 50 – go roku życia warto sprawdzić funkcjonowanie tarczycy oraz zwiększyć częstotliwość badania wzroku i słuchu. Wiek dojrzały to także najwyższa pora na badanie densytometryczne (badanie gęstości kości), które wykonujemy co mniej więcej dwa lata.
Niezależnie od wieku wszystkie panie powinny co miesiąc przeprowadzać samobadanie piersi – wcześnie wykryty nowotwór piersi jest naprawdę uleczalny!"
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- kasiora
- Wylogowany
- Moderator
mieszcze sie w tym przedziale ale interesuje mnie to EKG? w tym wieku jest one tak potrzebne? (reszte badan wykonujue regularnie)
- Scholastyka21
- Wylogowany
- gadatliwa
- mój skarbek
andzia ciekawy artykuł i uważam, że bardzo ważny i przydatny
- andziaa35
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
- www.pajacyk.pl glodne dzieci nie mysla o nauce!
jestem przekonana ze lepiej zapobiegac niz leczyc i EKG nie zaszkodzi"Przed 30 – tką powinnyśmy raz do roku zrobić USG piersi, cytologię, morfologię, OB, poziom cukru, badanie moczu i EKG, a co pół roku skontrolować ciśnienie krwi."
mieszcze sie w tym przedziale ale interesuje mnie to EKG? w tym wieku jest one tak potrzebne? (reszte badan wykonujue regularnie)
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
- przepiekna
- Wylogowany
- gaworzenie
- misia88
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Lili - 24.04.2012
- Otrzymane podziękowania: 14
- athena_p
- Wylogowany
- gaworzenie
ja badania robię co roku bo jestem w grupie ryzyka nowotworowego, ale nie panikuję trochę czytam na forach i znalazłam taki fajny tekst o badaniu kontrolnym postlinknews.com/457news.php
- junonka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- WiolkaKlaman
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- kometka
- Wylogowany
- gaworzenie
Słuchajcie, fajnym rozwiązaniem jest zamówienie testu przez internet, www.e-wenerolog.pl ma takie testy, dzięki którym można wykryć wirusa hpv, wcześnie wykryć raka szyjki macicy. Są też konsultacje z lekarzami, także wszystko można zrobić online. Może któraś z Was próbowała? Opinie czytałam dobre, można wszystko załatwić anonimowo, a wynik odebrać na mailu a nie pocztą tradycyjną. Myślę, że to super opcja dla wstydliwych osób, które jednak nie chcą siedzieć z założonymi rękami i bagatelizować spraw swojego zdrowia.
- Domii1983
- Wylogowany
- budujemy zdania
- KarolineCZ
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 1