BezpiecznaCiaza112023

twardniejący brzuszekkkkk

14 lata 11 miesiąc temu #14603 przez ewelina
witam wszystkie Pani... jestem w pierwszej ciazy .. 27 tydzien... i od paru dni twardniej mi brzuszek- NIE BOLI- ale staje sie twardy a poniejprzechodzi.... czy coś moze być nie tak...pozdrawiam i dziękuje za wszytskie odpowiedzi...

[

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 11 miesiąc temu #14606 przez Kathi
tzw. stawianie się macicy, trenuje przed prawidłowymi skurczami pojawiającymi sie w trakcie porodu. Niby nic, czym miałabys sie martwic, ale musisz wspomniec o tym przy najbliżeszej okazji ginekolowi. Możesz dostać no-spe jeżeli stwierdzi, że to za wcześnie u Ciebie.

14 lata 11 miesiąc temu #14747 przez Moniq
koniecznie powiedz lekarzowi przy wizycie, a jak brzuszek stwardnieje spróbuj zmienić pozycję, odpocząć i sprawdzić czy przejdzie:) moze macica trenuje do porodu:)

14 lata 11 miesiąc temu #14788 przez kasia86
mam dokładnie tak samo...czasem nawet trochę boli ten jakby ścisk macicy...to ja też koniecznie powiem o tym lekarzowi we wtorek

14 lata 11 miesiąc temu #14810 przez martela89
ja też tak mam od jakiegoś czasu i jak mówiłam o tym ginekologowi to powiedział,że to macica i czasami dziecko się tak układa. I faktycznie ostatnio tak się ułożyło,że z jednej strony miałam wielkie wybrzuszenie i to była pewnie główka :)

14 lata 11 miesiąc temu #14839 przez Kathi
martela89 napisał:

ja też tak mam od jakiegoś czasu i jak mówiłam o tym ginekologowi to powiedział,że to macica i czasami dziecko się tak układa. I faktycznie ostatnio tak się ułożyło,że z jednej strony miałam wielkie wybrzuszenie i to była pewnie główka :)

raczej dupka, lepiej żeby nie była to główka. Jeżeli małe to może kolano, albo stopa.

14 lata 11 miesiąc temu #14916 przez angela660
a ja mam jeszcze takie pytanko;
czy twardnienie brzucha jest skurczem?

od wczoraj mam skurcze i twardniejący brzuch, raz boli jak ewidentny skurcz a czasem tylko stwardnieje i zastanawiam się czy to jest tak delikatny - bezbolesny skurcz czy to coś innego?

14 lata 11 miesiąc temu - 14 lata 11 miesiąc temu #14917 przez ilona
nie mam pojęcia... mi brzuch twardniał po wysiłku zawsze ale to 7-8 miesią :( c

14 lata 11 miesiąc temu #14964 przez Moniq
twardnienie brzucha to przeważnie skurcz, czasem jest bezbolesny a czasem nie

14 lata 11 miesiąc temu #14972 przez angela660
dziękuję Moniq właśnie tak myślałam, a nie miałam pewności- więc ja mam skurcze praktycznie non stop;p mam tylko nadzieję, że po takim "treningu" w miarę lekko będzie mi się rodziło;p

14 lata 11 miesiąc temu #15375 przez ewelina
dziękuje wsytskim za odpowiedzi, jutro ide do lekarza wiec mu wszytko powiem, teraz doszo nawet puchniecie stóp i rąk.. al eto chyba normalne w ciazy...

[

14 lata 11 miesiąc temu #15403 przez Emme
Moja koleżanka niedługo przed porodem, gdy lekarka spytała ją czy ma skurcze, powiedziała że nie i wtedy ta dotknęła jej brzucha i powiedziała, że ma (bo twardnieje brzuszek) i że do czasu porodu ma sprawdzac te skurcze. Więc może to właśnie skurcze.

14 lata 11 miesiąc temu #15405 przez Margolec
MI twardniał brzuch od ok 20 tc. Lekarz powiedział, że jest to niebezpieczne bo twardnienie to skurcz, a jak macica zacznie tak pracować to może np dojść do pęknięcia pęcherza płodowego (porządnie nas nastraszyła) Dostałam leki na rozluźnienie macicy i było lepiej. Teraz zbliżamy się do porodu więc powoli mam je odstawiać. I tu mam pytanie. Jak myślicie, czy po odstawieniu urodzę od razu czy "przenoszę"? Ja już podłogę gryzę, mam dość, chce już urodzić...:(normalnie mam dosyć

14 lata 11 miesiąc temu #15426 przez Scholastyka21
mi też zaczął w pewnym momencie twardnieć brzuch, lekarz powiedział, że grozi mi przedwczesny poród, mam leżeć w domu i brać tabletki (isoptin i fenoterol), które powstrzymują skurcze
w dzień ich odstawienia urodziłam :) to był 39+4 tydz :)

14 lata 11 miesiąc temu #15439 przez angela660
zazdroszczę;p ja też miałam urodzić wcześniej- fakt nie brałam leków na skurcze,ale miałam pessar i 2 tyg. temu przy ostatniej wizycie i wyciąganiu go lekarz powiedział, że do 2 tyg. powinnam urodzić- dziś minął drugi tydzień i co? NIC :( a ja już tak bardzo chcę...

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka