BezpiecznaCiaza112023

Kochane od kiedy brzusio rośnie?

13 lata 2 miesiąc temu #239811 przez mariosponge
Pierwsze ruchy poczułam w 16 tygodniu. A brzuszek zaczęło być widać dopiero po 25 tyg. Co do stałego poczucia głodu, miałam tak samo. Przez pierwsze 2 miesiące ciąży przytyłam około 4 kg. Ale nie martw się, jak wyrośnie brzuszek, żołądek się ściśnie i nie będziesz miała miejsca na jedzenie. Pamiętam, że cały 8 i 9 miesiąc byłam w kółko głodna, bo miejsca w na jedzenie nie było, a jeść się chciało :)
Przytyłam w ciąży 20 kg, 3 tygodnie po porodzie zostało mi tylko 3 do zrzucenia. No i niestety na tym się zatrzymałam.

[/url]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 2 miesiąc temu #239826 przez Marysia27
Ja tak samo, poczułam Bartka w 16 tygodniu, byłam i nadal jestem "patyczakiem", porównałabym ruchy podobne do dotykania "od środka", coś niezapomnianego :lol: Chciałam czuć je cały czas, później miałam dość gdy dostawałam kopniaka pod żebro, a po porodzie, często w nocy w półśnie łapałam się że wydawało mi się że znów je czuje, ale szybko przeszło :)

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #239837 przez Madeline
No to super kochane, cieszę się, że tak opisałyście swoje pierwsze ruchy :)
Będę wiedziała w przyszłości że to są ruchy a nie np. ruchy jelita :P
Bałam się, że te 2,5kg to dużo, ale mnie uspokoiłyście. Dziękuje kochane :*

13 lata 2 miesiąc temu #239859 przez Marysia27
Madeline napisał:

No to super kochane, cieszę się, że tak opisałyście swoje pierwsze ruchy :)
Będę wiedziała w przyszłości że to są ruchy a nie np. ruchy jelita :P
Bałam się, że te 2,5kg to dużo, ale mnie uspokoiłyście. Dziękuje kochane :*

Polecamy się :lol:

13 lata 2 miesiąc temu #239921 przez emma
Monix napisał:

Wielkość brzuszka zależy w dużej mierze od mięsni brzucha. Przy silniejszych mięśniach jest mniejszy, przy słabszych większy.

u mnie sie to nie sprawdza ;).
przed ciaza bylam bardzo aktywna, trenowalam taniec, biegalam, rozciagalam sie i potrafilam zrobic kilkaset brzuszkow w jednej serii - czyli miesnie powinny byc dosc silne :). brzuszek zaczal mi wystawac pod koniec 3 miesiaca, wkrotce potem musialam kupic specjalne mamowe spodnie z gumka, a teraz (6 miesiac) moj brzuch nie jest moze ogromny, ale na pewno duzy i zauwazalny. jak juz ktos napisal, wszystko kwestia indywidualna, na ktora mamy raczej niewielki wplyw :).

13 lata 2 miesiąc temu #240747 przez natmur11
mi brzuszek tak zauwazanie sie powiekszyl ok 20 tyg. a pierwsze ruchy tez jakos w tym okresie:)

13 lata 2 miesiąc temu #240801 przez bombel779
U mnie brzuszek zaczął być widoczny między 6 a 7 mies. :) Na uczelni koleżanki z roku mówiły że wyglądam jak bym się dobrze najadła obiadem :silly:

Ruchy poczułam w 16tyg. (a dokładnie w 15tyg. i 5dniu-pamiętam to jak by to było wczoraj!!! :P :lol: )

Aniołek wrzesień 2013 [*]

13 lata 2 miesiąc temu #240846 przez Magdusia
u mnie mozna bylo zauwazyc brzuszek dopiero kolo 5msc tak nagle mnie,,wywalilo" a teraz nie jest tez wcale duzy :)
Załączniki:

13 lata 2 miesiąc temu #240908 przez eash
z tym brzuszkiem jest naprawdę róznie i nie wiadomo, od czego to zależy :dry: u mnie np. przy pierwszej ciąży przez pierwsze 5 miesięcy niewiele było widać, brzuszek pojawił się tak w 6 miesiącu, na przełomie 8 i 9 urósł bardzo, a w 9 miałam wrażenie, że przybywa mi w obwodzie 5 cm na dobę ;) dodam, że jestem raczej grubas - może po prostu początkowy brzuszek chował się w moich fałdkach ;) teraz jestem w ciąży z drugim dzieckiem, brzuch widać tak od 2/3 miesiąca, ale rośnie sobie powolutku, z umiarem. u mojej siostry brzuch rósł bardzo szybko, już na przełomie 1 i 2 miesiąca było go widać i albo od razu ludzie domyślali się ciąży, albo podejrzewali ją o obżarstwo. u mojej bratowej - jakoś na przełomie 3 i 4 miesiąca się pojawił i odtąd stopniowo rośnie, ale u niej za to też piersi od samego początku znacznie się powiększają, a u mnie - wcale...

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #241055 przez bombel779
eash napisał:

z tym brzuszkiem jest naprawdę róznie i nie wiadomo, od czego to zależy :dry:

Ja myślę że dużą rolę odgrywa genetyka. Do tego dochodzi np.,aktywność fizyczna -jak kobieta przed ciążą ćwiczyła mięśnie brzucha i są one wypracowane/silne to ten brzuszek tak szybko nie będzie rósł jak u kobiety która ma że tak powiem "luźne" mięśnie,podatne na rozciąganie.

13 lata 2 miesiąc temu #241079 przez Moniq
bombel ta aktywność fizyczna to chyba nie ma takiego dużego znaczenia,
ale widze że w drugiej ciąży brzuch rośnie dużo szybciej niż w pierwszej,bo teraz mam taki jak w pierwszej ciąży ok 28 tyg.

13 lata 2 miesiąc temu #241083 przez Monix
W drugiej ciąży przeważnie szybciej widać brzuszek, przez luźniejsze mięśnie właśnie - więc coś w tym jednak jest ;)

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #241090 przez bombel779
A ja uważam że stan naszych mięśni czyli ta szeroko pojęta przeze mnie - aktywność fiz. ma znaczenie ;) I miałoby to swoje potwierdzenie w teorii mówiącej że w drugiej ciąży brzuszek staje się szybciej widoczny dlatego że mięśnie są już nieco rozciągnięte ( gdzieś to kiedyś słyszałam ale niestety nie pamiętam gdzie?)

Monix właśnie! ;) :laugh:

13 lata 2 miesiąc temu #241093 przez Moniq
ja myślę że łatwiej wszystko się rozciąga, bo już "wie" jak to robić, ja mojemu brzusiowi poświęciłam mnóstwo czasu po porodzie i nie można powiedzieć że są słabe;
poza tym wielkość brzuszka zależy też od ułożenia dziecka, umiejscowienia łożyska na ścianie macicy i ułożenia samej macicy

13 lata 2 miesiąc temu #241339 przez misia88
U mnie brzuszek zaczął się powiększać bardzo nieznacznie od 13 tygodnia...

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka