BezpiecznaCiaza112023

Cukrzyca ciążowa

10 lata 6 miesiąc temu #890946 przez duusiak
Witam:) Mam podejrzenie cukrzycy ciążowej. Własnie mam rozpoznawaną i mam diete,po kazdym posiłku musze mierzyć cukier.
Któraś z mam miała lub ma cukrzyce ciążową? Prosiła bym o jakies rady i pomysły na potrawy :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 6 miesiąc temu #891217 przez Suzi
Śniadanie - jajko na miękko, rzodkiewka, chleb razowy ŻYTNI jedna kromka ( to bylo moje najczęstsze sniadanie )
Obiad - losos pieczony w folii w piekarniku i dopiekany na funkcji grill -przepyszne! Nie podnosi cukru
Do tego wszelkie kiszonki -kapusta, ogorek, no al teraz w sezonie wszystkie warzywa,uwazac na pomidory bo slodkie, unikac warzyw gotowanych typu marchewka, burak. Brokuly i kalafiory są ok.
Kolacja - kanapka z pieczonym kurczakiem/ indykiem plus warzywka np salata, ogorek, rzodkiewka

Unikać WSZYSTKIEGO co zrobione lub zawiera bialą pszenną mąkę - biala mąka bardzo podnosi cukier, ( no biale pieczywo, makarony, nalesniki itp.) , bialy ryż -zapomnieć, kasze są ok, np gryczana - co do ilości trzeba się obserwować i mierzyć cukier

Slodycze -zapomnieć, no ale to oczywiste. Ja bylam w ciazy w okresie zimowo -wczesno wiosennym więc owocow za wiele nie bylo a teraz szal, myslę ze mozna zaryzykować truskawki, czereśnie mogą być za slodkie. Ja obżeralam sie grejpfrutami i granatami

Co do mięs -jadalam wszelkie, najlepiej pieczone, ale i smazone jadalam . Ryby wszystkie rowniez smazone ale preferowalam pieczone .

Nabiał - mleko ser bialy -podnosily mi cukier

Ser zółty w nieduzych ilosciach i czasem kefir ok

Ziemniaki - to dziwne ale byly takie ktore cukier podnosily a byly i takie ktore nie, więc trzeba samemu zaobserwować,teraz są mlode wiec pewnie tez inaczej

Do picia glowmie woda, herbata, kawa tez z malą iloscia mleka. Znalazlam , niestety dopiero pod koniec ciąży, zamiennik cukru ktory nie podnosił poziomu cukru a mianowicie KSYLITOL - to naturalny cukier brzozowy, neutralny w smaku ale niestety drogi, ale dla mnie to bylo epokowe odkrycie bo nie znosilam gorzkiej herbaty i kawy.

Powodzenia. Cukrzyca ciązowa jest do opanowoania i ....polubienia. Dzieki niej zgubilam 15 kg nadwagi :woohoo: :laugh:
W ciąży nie przytylam nic, tylko gubilam i gubilam przeklęte kilogramy -zyc nie umierać. Synek urodzil się zdrowiutki z wagą 3700 -ideał.
Życzę spokojnej ciaży

Aaa, insuliny nie przyjmowalam, wszystko ogarnęlam dietą. W moim przypadku dalo się czego i Tobie życzę
Podziękowania: duusiak

10 lata 6 miesiąc temu #891324 przez duusiak
Suzi - bardzo dziękuje :)) Narazie jestem na obserwacji czy wg jest ta cukrzyca:) Dziś mąż przyniósł całe wiadro pysznych,słodkich truskawek, wiec na podwieczorek zamiast jabłka czy grejpfruta zjem kilka truskawek,mam nadzieje,ze cukier nie pojdzie do góry :)

Też pociesza mnie ten fakt,ze nie roztyje się za bardzo :) na razie mam kontrolować cukier przez miesiąc i zobaczymy co dalej :)

Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam

10 lata 6 miesiąc temu #891439 przez Suzi
Powodzenia :laugh: moze to nie będzie jednak cukrzyca, ale jbc to da się z tym życ a po ciązy najczęsciej przechodzi, wiec spoko luz.
Gdybyś miala jakies pytania czy rozterki to pisz, choćby na priv, w miare mozliwosci postaram się pomóc :)
Pozdrawiam i trzymam kciuki. Bedzie dobrze :)

10 lata 5 miesiąc temu #894146 przez nenupher
Ja leczę cukrzycę w poradni diabetologicznej. Cukier w 24 tyg wyszedł mi 144, a w 26 - 163 (obciążenie 75 g po 2 godz.)
Na ostatniej wizycie dostałam glukometr i książeczkę z tabelami glikemicznymi i przykładowymi posiłkami.
Ważne jest jeść małe porcje a częściej nawet 7-8 razy dziennie. Tak co 2-3 godziny. Na noc posiłek ok 22:30 - 23:00 (ja jem o 22:00 bo tak ide spać), który składa się z 1/3 bułki zwykłej i pól plasterka sera lub pł szklanki jogurtu.

Owoce - do 3 razy na dzień, ale nie na śniadanie i nie na noc. Przykładowe porcje 100g jabłka, 130g truskawek, 1/3 banana, 1 nektarynka.

Nabiał - lepiej jogurty, kefiry, maślanki, twaróg niż mleko. Mlecznych produktów nie można na 1 śniadanie.

Warzywa - bez ograniczeń - ogórek, pomidor, sałata, rzodkiewka, cebula, czosnek, szczypior, brokuły, kalafior -ugotowany bez masła i bułki kapusta kiszona, pekińska, szpinak, por. Inne warzywa w mniejszych ilosciach i nie na pierwsze śniadanie

Mięsko - najlepiej duszone, gotowane - choc wczoraj jadłam schabowego i cukier po nim miałam 113, ale to może dzieki sałacie której sie nawpychałam do drugiego dania.

Słodycze- gorzka czekolada ma mały indeks glikemiczny, można jeść 2 kostki co kilka dni miedzy posiłkami, ale jak jadłam wiecej kostek to tez duzego cukru nie miałam.

Ryby -2-3 razy na tydz, tylko nie w puszcze z sosem pmidorowym - bardzo mi po tym cukier skoczył.

Pieczywo - razowe, wieloziarniste, ważne zeby nie miało w składnikach słodu, miodu i karmelu.

Kasze, ryz brązowy, makaron - nie wolno rozgotowywać - gotowanie zwiększa cukier.

Zupy - zwykle ok 1,5 łyżki wazowej. Moga być gotowane na mięsie ale lepiej bez śmietany ew. niskotłuszczowa

jajka - 2-3 w tygoniu - ale ja jem wiecej

masło - min. 82%tłuszczu, olej słonecznikowy oliwe z oliwek

Napoje - herbata czarna , owocowa, kawa ew. czarna a nie zbożowa bo ma słód, woda mineralna albo z cytryną, soki owocowe ograniczaj ew. w proporcji pól na pół z wodą ale rzadko

Obiad np. duszona ryba lub 6 pierogów z mięsem, lub mięso duszone lub gotowane ok 100 - 130g, ziemniaki do obiadu ok3 średnich, lub ryz brązowy lub kasza gryczana

Przykładowy jadłospis:

I śniadanie - najpóźniej 8:30
3 kromki razowca, 3 plasterki chudej wedliny, 2 płaskie łyżeczki masła, pomidor, sałata cebula - sporo

II śniadanie 10-10:30
2 kromki pieczywo wieloziarniste , 1 łyżeczka masła , jajko, brzoskwinia, ogórek, szczypiorek

obiad 13:00

1,5 chochli zupy ogórkowej

2-3 szt gołąbków z sosem pomidorowym ( 1 łyżka przecieru pomid)

owoc - 130gtruskawek

podwieczorek 16:00
1 kromka chleba graham, ser topiony 10g, surówka z marchwi 200g

I kolacja 18:00
2 kromki razowca , 1 łyż masła, makrela 25g , twaróg 1 łyżka

II kolacja 20:00 - 20:30
suchary bezcukrowe 15g (1,5 szt), 1 kiwi

III kolacja 1/3 bułki zwykłej, pół plasterka zółtego sera

9 lata 2 miesiąc temu #1009733 przez Emilia92
hey ja takze mam cukrzyce ciazowa:)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka