- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Mamusie w Irlandii :D
Mamusie w Irlandii :D
- 26joanna
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

baby_55 widzisz szkoda ze Ci wcześniej nie powiedziałam , ale jak będziesz miała kiedyś czas , to po prostu podejdź do szpitala i powinni zapisać cie bez niczego

Koni napar z kminku robi się bardzo łatwo , po prostu zalewa się nasiona kminku wrzątkiem , odcedza się i daje troszkę maluszkowi

ewelinda83 raczej chyba nie dostaniecie MC pracując oboje . Nam dopiero teraz przyznali , ja nie pracuje i dopisałam w wniosku ze jestem w ciąży , ale czekamy dalej na karty już tydzień! Aplikował tylko mój mąż a my zostałyśmy dopisane

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- ewelinda83
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 1

wniosek podbity przez Garde, zaswiadczenie ze przebywam w Irlandii - mi podbil lekarz za 20E i musialam im udowodnic ze pracuje tu 3 lata, wzieli od nas nasze paszporty, zaplacilismy w okienku 31E i po 10 dniach paszport przyszedl poczta do domu

26joanna no wlasnie tym sie martwie ze jednak mi sie nie bedzie nalezec MC i tak samo zedne dofinansowanie typu FIS, tak jak juz wspominalam chcialabym zrezygnowac z czesci etatu zeby moc spedzac jak najwiecej czasu z Kinga ale sie boje ze ja zrezygnuje a socjal mi nic nie przyzna

a pracuje w takich godzinach, ze dziecko bym widziala tylko w likendy

- baby_55
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- paula

26joanna musze się wybrać i to załatwić, koniecznie
Koni przy GP card nie masz bezpłatnego dentysty tak?
my dostajemy FIS, na razie tylko 21E tyg. ale zawsze coś

zasady są takie, że należy sie rodzinie z dziećmi w której przynajmniej 1 z rodziców pracuje, dochody przy 1 dziecku tygodniowe muszą być niższe niż 506E
przy dwójce dzieci niższe niż 602E wypłacane jest tygodniowo 60% różnicy pomiędzy kwotą podaną a faktycznymi dochodami
np jeśli masz 1 dziecko i łączne dochody po potrąceniach wynoszą 450E to różnica wynosi:
506E-450E=56E
60%*56E=33,60E
czyli wypłacą 34E co tydzień, Kwota minimalna to 20E, jeśli z wyliczeń wychodzi mniej to i tak 20E wypłacą, przyznawane jest na rok, czas rozpatrywania u nas to było 4 mies. wyrównują wszystko od dnia wpłynięcia wniosku
tutaj jest stronka na ten temat www.citizensinformation.ie/en/social_wel...come_supplement.html
jak poszukacie to są też informacje o MC: www.citizensinformation.ie/en/health/ent...es/medical_card.html i innych rzeczach
- Emme
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- baby_55
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- paula
- Koni
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- "Tyś moje dziecko, a ja...Twoja mama"

ewelinda83 papierów na MC nie zaszkodzi złoźyć i tak jak pisze my oboje pracowaliśmy na full time i dostaliśmy GP card.
baby_55 tak na GP dentysta jest płatny i jak idziesz bezpośrednio do szpitala to też ale jak pójdziesz do GP badź na to pogotowie które jest po 18 i tam Ci napiszą list że mają Cię przyjąć w szpitalu to nie płacisz nic.
26joanna ja oststnio na carty ostatnii czekałam od stycznia a upomniałam się o nie w kwietniu

- ewelinda83
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

joanna ja lece w niedziele do Polski wizzarem i wlasnie sie zastanawialam czy moge miec jednoczesnie gondole i siedzonko samochodowe ?
- baby_55
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- paula
- Koni
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Wiem że foteliki wpinane w spacerówke to można ale właśnie nie wiem jak to jest przy gondoli

A co do FISu to kiedyś czytałam że brane są też pod uwagę godziny w pracy.
- baby_55
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- paula
Koni żeby dostać dofinansowanie do wózka i łóżeczka to trzeba mieć nie więcej niż pół etatu, dają wtedy chyba ok. 150E na każde
w przypadku rent allowance też tylko part time i to nie więcej jak 30 godz. tygodniowo bo od razu zabierają
a co do FIS to z tego co pamiętam nawet chyba nie pisali ile godzin mąż pracuje w tym formularzu, tylko średnie dochody wpisywała plus dochody ogółem, odliczenia itp
a on ma nieraz dużo nadgodzin no i oczywiście full time
- Koni
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Co do rent allowance to my nie dostaniemy bo zrobili u nas tak kosmiczne progi jakie musisz płacić że to porażka. Rodzina z dzieckiem za wynajem domku ma niby płacić 500€ a wynajęcie domu to koszt 650€-700€ więc nijak nie ma jak tego przeskoczyć no chyba że wynająć obskurny dom z grzybem :/
- 26joanna
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

ewelinda83 ja leciałam z wózkiem tylko raz , 4 lata temu i ryanairem. Leciała tym lotem tez dziewczyna która miała gondole plus wózek ( bez fotelika ) było jej bardzo ciężko i nie wygodnie , bo musiała przecież wózek rozłożyć i złożyć , trzymając dziecko na rekach i bagaże.... Nigdy nie leciałam wizzairem bo ja tez z Dublina jak baby

Z FIS wam nie pomogę , bo mam wśród znajomych którzy otrzymują ten dodatek ale tam mąż pracuje a zona siedzi z dzieckiem/dziećmi w domu.
Koni ostatnio czytałam na temat dodatku mieszkaniowego ze jeśli w za drogim domu się mieszka , to można np dogadać się z właścicielem , on wpisze Ci w papiery ze płacisz 500 euro , a normalnie będziesz mu płaciła te 650. Bylo gdzieś ostatnio na Gazeta.ie na forum.
Ja mam w końcu wszystko poprane , teraz czekam tylko na poleczki i mogę dokopywać resztę ( ale to już w sierpniu) i prasować i składać

- Koni
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Składaj, składaj i prasuj rzeczy to bardzo przyjemny etap przygotowań na dzidzie

- Koni
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

ewelinda83 udanego urlopu w Polsce i czekamy na relacje co można zabrać z wózka

- 26joanna
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Pogoda dopisuje i nikogo nie ma na forum

Koni decyzje dostaliście w styczniu ( w sprawie GP Card) a w kwietniu się upominałaś? Bo nie wiem czy jutro nie będę do nich dzwonić , bo niby nr mamy nadany i w razie czego w szpitalu i u lekarza mi go przyjmą , ale wolałabym mieć karty

ewelinda83 miłego pobytu w Polsce!
baby_55 pakujesz do szpitala koszule nocne czy piżamy? Wiem ze w Rotundzie w przewodniku napisali żeby wziasc koszule ( ja dostałam pol przewodnika