BezpiecznaCiaza112023

Mamusie w Irlandii :D

12 lata 8 miesiąc temu #398520 przez Koni
Tak jak zarejestrujesz dzidzie to automatycznie wyślą twoje papiery a ty dostaniesz dokument do domu gdzie wpisujesz dane banku itp. Do tego trzeba wypełnić również fomularz HRC1 więc możesz sobie już go ściągnąć i wypełnić bo jest co ;) Ściągnąć go można na tej stronie www.welfare.ie

No to może jak powiadomisz dziewczyny to jeszcze ktoś zawita ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 8 miesiąc temu #398526 przez baby_55
HRC1 wypełniałam już raz przy ChB dla Adiego, ciekawe czy bedę musiała jeszcze raz :unsure:
napisałam dziewczynom, zobaczymy czy wpadną :)

12 lata 8 miesiąc temu #398608 przez 26joanna
Cześć :)
Jestem z zaproszenia baby z wątku wrzesień :lol:
baby_55 jak będziesz w szpitalu następnym razem to podejdź na gore ( tam robi się "duży scan" ) i powiedz pani w recepcji ze czekasz dalej na USG i kiedy w końcu Ci zrobią , ale tam na gorze , nie na dole . Ja tak załatwiłam i jak pani usłyszała ze nie mogę w 20 tc to wcisnęła mnie na prywatne USG w 24 tc ( tam zaraz obok jest prywatny szpital :) ) za który oczywiście nie zapłaciłam bo zależy im na czasie , a teraz z każdym tygodniem chyba trudniej zrobić dokładne pomiary ( a może mi się zdaje :P ).
Koni w której części Irlandii mieszkasz? Ja przez pierwsze 2 lata mieszkałam w Kerry i tam urodziłam córkę a teraz 4 lata w Dublinie :) Przeczytałam ze dobrym sposobem na kolki jest napar z kminku , podobno działa cuda , ja nie stosowałam bo Lusia nie miała kolek . A Infacol stosowałam ale lekarz mi kazał to dawać zapobiegawczo :unsure:

12 lata 8 miesiąc temu #398714 przez baby_55
26joanna szkoda, że wcześniej nie wiedziałam, podeszłabym od razu... no nic może podjadę specjalnie i tam pójdę bo naprawdę najwyższy czas już na to

12 lata 8 miesiąc temu #398736 przez Koni
26joanna witam :)

Ja mieszkam w Waterford a do Dublina mamy 2,5h :P

A jak z tym kminkiem działać? U nas kolki na szczęście nie codziennie ale dzisiaj mamy problem z kupką bo Kacperek robi na raty czyli takie malunie i przez to jest marudny :/

Dopiero go uspałam os 11 i chyba go wezmę na chwile na dwór może się tak szybko nie obudzi!

baby_55 jak już wypełniałaś to być może nie będziesz musiała ;)

12 lata 8 miesiąc temu #398819 przez Fasola
Witam Was ;)

również przybiegłam z zaproszenia Baby - dzięki ;) jestem z Limerick, ale dopiero od miesiąca i jutro pierwsza wizyta w szpitalu i u polskiego GP ;) dam wam znać jak poszło!

12 lata 8 miesiąc temu #398840 przez Koni
Fasola fajnie że dołączyłaś :)

Zazdroszczę polskiego GP! Tutaj u nas kiedyś była klinika polska ale wszystko polikwidowali :(

Koniecznie pochwal się po wizycie ;)

26joanna a tak zapytam długo już mieszkasz w Irlandii?

Wiecie co mnie wkurza że do paszportu za podpisanie świstka że się jest tutaj dłużej niż 3 lata trzeba zapłacić 10€! No ale to i tak niezła cena bo to w sądzie a u lekarza zawołali mi 30€, mam tylko nadzieje że te wszystkie papiery przejdą i dostaniemy paszport bez problemu i w końcu będziemy mogli kupić bilety na urlop do Polski ;)

Fajnie że zrobiło się nas troszkę więcej ;) Zawsze to raźniej jak można zapytać o pewne sprawy które załatwia się tutaj zupełnie inaczej niż w PL :D

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #398906 przez ewelinda83
Czesc jestem Ewa :)
Mieszkam juz 4 lata w Cork.
Kinga urodzila sie 28 marca i jest naszym pierwszym dzieckiem :)
Co do opieki szpitalnej to mam mieszane uczucia. Chodzilam na skan 3 razy w tygodniu ze wzgledu na to ze mialam malo wod i Kinga miala podejrzenie hipotrofi, cale szczescie wszystko dobrze sie skonczylo :) i z tej pani doktor co mi robila skany jestem bardzo zadowolona ale wkurzalo mnie to ze co wizyte lekarska przyjmowal mnie inny lekarz i kazdy mowil co innego :( jedni mnie nastawiali na wczesniejszy porod juz od 32tyg ( dostalam zastrzyki na rozwoj pluc ) a inni mowili ze urodze normalnie :dry: wiec bylam strzepkiem nerwow od 32tyg a urodzilam w 39tyg :) zdrowa corcie :)
z opieki przy porodzie jestem zadowolona ( rodzilam z epiduralem ) i na oddziale tez :)

12 lata 8 miesiąc temu #398931 przez ewelinda83
Koni jak mnie znalazlas na forum ? :)

Napiszcie mi prosze co jest potrzebne do medical card ? Chcemy z mezem tez sie starac o FIS ale nie dokonca rozumie te ich zasady i warunki :dry: Poki co to i ja i maz mamy prace na caly etat i se nie kalifikujemy ale ja bym chciala zredukowac godziny zeby moc siedziec z Kinga :)

Kinga tez ma paszport irlandzki :) w niedziele czeka nas pierwszy lot samolotem :blink:

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #398939 przez Koni
ewelinda83 fajnie że dołączyłaś ;)

Ja też nie bardzo byłam zadowolona z opieki i w 31tc dostałam sterydy bo miałam bóle i gdyby coś się rozwinęło to lepiej było podać a urodziłam Kacperka w 39tygidniu i 5 dniu po kroplówce bo wody mi zaczęły odchodzić a akcji nie było i tak jak ty skorzystałam z epiduralu bo bym nie dała rady no ale mówią że po kroplówce bóle są mocniejsze. Wcześniej pisałam że też bardzo jestem zadowolona z opieki po porodzie :P

A co do znajdowania to z sentymentu że koleżanka była w ciąży i chciałam wiedzieć jak się czuje ciężarna na danym etapie podczytywałam marcówki ;)

Co do medical card to musisz wypełnić formularz u nas go można dostać w Comunity Welfare lub u swojego GP, część wypełniasz ty część lekarz. Musisz dołączyć swój kontrakt na mieszkanie bo chcą potwierdzenia ile płacisz, po 3 pay-slipy z pracy na każdego z Was żeby potwierdzić zarobki, jeżeli dojeżdżacie do pracy autem to kopie ubezpieczenia a jak autobusem to 3 bilety autobusowe bo wpisuje się tam ile się płaci za dojazdy. Nie wiem tylko czy musisz mieć coś na potwierdzenie child benefit ale pewnie wystarczy to tylko wpisać :) Dochód jaki musi Wam pozostać na tydzień to 266,5€ żeby dostać full a GP ma chyba coś powyżej 300€.

Co do FISu to też się chętnie dowiem jak już będziesz coś wiedzieć daj znać :)

My też planujemy urlop w PL i właśnie jesteśmy w trakcie wyrabiania paszportu :P Jak możesz napisz mi co wysyłałaś w papierach.
A co do lotu to ciekawi mnie czy mogę wziąć fotelik i gondole ;)

12 lata 8 miesiąc temu #398950 przez ewelinda83
no ja pisze z marcowkami i kwietniowkami :) pierwszy termin mialam na 04.04 a pozniej to juz sie zmienialo z tygodnia na tydzien :blink:

epidural to dla mnie cud :blink: bez niego nie wyobrazam sobie porodu, tym bardziej ze trwal on 20 godzin :huh: skurcze mialam ale nie bylo rozwarcia i wody nie chcialy odejsc :( ale dzieki epiduralowi moglam sobie czekac na postep porodu bez boli :) no poza tym ze raz mi sie wylaczyla maszynka z kroplowka i na ok godzine wrocily mi bole porodowe zanim ja podlaczyli spowrotem ( nie byla podlaczona do pradu tylko dzialala na bateriach ktore sie wyczerpaly :ohmy: )

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #398956 przez ewelinda83
ee to pewnie nam sie nie bedzie nalezalo jak oboje jestesmy na full time :( a wy jak pracujecie, jesli mozna wiedziec ?
no ale co mi szkodzi sprobowac :blink: dzieki za informacje :)

12 lata 8 miesiąc temu #398960 przez Koni
Oboje jesteśmy na par-time ale wcześniej we dwójkę byliśmy na full time i od ponad 5 lat mamy oboje GP ;) Teraz planuje złożyć na full bo sytuacja się troszkę zmieniła a nam ostatnio mało brakło do pełnej karty. Teraz się w kwietniu przeprowadziliśmy więc płacimy troszkę więcej za czynsz i mąż dojeżdża do pracy ;)

Ja tam twierdze że zawsze warto złożyć bo może dostaniecie GP kart a to funkcjonuje podobnie bo za szpital nie płacisz jeżeli wyśle Ci twój GP. Za GP też nic nie płacisz :P

12 lata 8 miesiąc temu #398973 przez ewelinda83
no wlasnie ja w tych pomocach socjalnych jestem ciemna bo nigdy nie korzystalam a teraz jak potrzebuje to nie wiem jak to zalawic. bylam niby u babki ktora miala mi pomoc ale tylko zaplacilam za porade i wyszlam z wiekszym metlikiem jak mialam :ohmy:

a czy jeden formularz wystarczy i oni jak cos to sami mi przyznadza odpowiednia karte dla nas czy sa jakies rozne formularze ?

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #398980 przez Koni
ewelinda83 to jest jeden formularz który się składa z papierami i jak coś będą chcieli to cię poinformują. A co do tego jaką karte przyznają to jest taka zasada że jak się nie kwalifikujesz na full a kwalifikujesz się na GP to oni Ci przyślą decyzje że ci przyznaj taką i taką kartę.

Jak możesz napisz mi jakie papiery wysyłałaś na paszport ;)

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka