- /
- /
- /
- /
- Mamusie w Irlandii :D
Mamusie w Irlandii :D
- baby_55
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- paula

co do pomocy przy karmieniu to koleżance pomagali, więc myślę, że w razie czego będę mogła liczyć na pomoc, choć myślę, ze tym razem nie będzie problemów

ogólnie widzę, ze podobnie to wygląda jak w szpitalu w którym rodziłam w Polsce (jeden z niewielu) właśnie na takiej opiece mi zależy, pod kątem dziecka i mamy, a nie "widzimisie" lekarza czy położnej
wizyty w szpitalu tutaj są fajnie rozwiązane, wszystko w jednym miejscu, bez biegania po całym szpitalu, jak to wyglada w Polsce, niezwykle miłe i uprzejme położne, dopytują o wszystko dokładnie, żeby jak najlepiej pomóc, żeby poród i ciąża przebiegały pomyślnie i zgodnie z moimi oczekiwaniami
zobaczymy co będzie potem

a jak z karmieniem? wszystko się już ułożyło?
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Koni
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- "Tyś moje dziecko, a ja...Twoja mama"
- Otrzymane podziękowania: 0

Może masz jakieś sposoby na kolki? Powiedz co ty jadłaś i piłaś na początku karmienia?
- baby_55
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- paula
widziałam też w aptece lek na kolki z simeticonem, na półce z rzeczami dla maluszków koło bepanthenu akurat leżał i rzucił mi się w oczy

choć dla mnie najlepszym lekiem był sab simplex, sprowadzałam go od koleżanki z niemiec
staraj sie też jak najczęsciej kłaść małego na brzuszku to pomaga odgazować brzuszek, można też na brzuszek kłaść ciepłą pieluszkę tetrową np przeprasowaną żelazkiem
albo lekkim strumieniem suszarki skierowanym na brzuszek trochę rozgrzać, tylko delikatnie, żeby nie poparzyć
ogólnie co do diety to na samym początku jadłam delikatnie ale po 3-4 tygodniach zaczęłam wprowadzać wszystko po kolei i nic sie nie działo, zapytaj w aptece o ten lek z simeticonem on pomaga rozgazować brzuszek, więc może Wam pomoże

czasem kolki są wynikiem niegotowego w pełni układu pokarmowego malucha i nic na to sie nie poradzi, trzeba to niestety przetrwać, ale mam nadzieję, ze u Was coś pomoże

buziaki i jakby coś to pisz

- Koni
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- baby_55
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- paula
acha i jest jeszcze herbatka ułatwiająca trawienie z hipp moze ona pomoze, najpierw spróbuj T wypić i poczekaj czy coś pomoze jak nie to daj mełemu troszkę i zobacz jak zareaguje
- Koni
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
A tą herbatkę to gdzie można dostać?
Dzięki za pomoc :*
- baby_55
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- paula
tutaj jest link www.hipp.pl/?id=248
piszą tam, ze po 1 mies. ale mnie położna powiedziała, że w małej ilości mozna podac bo to nie zaszkodzi tylko pomoże

wiesz skoro lekarz Ci powiedział, że można podać ten infacol to myślę że tak, oni tutaj unikają leków, więc jeśli radzą podzać tzn, że nie zaszkodzi

dzisiaj jadę na wizytę do szpitala więc dowiem się co u mojej księżniczki

u małewgo ksiecia wszystko ok

miłego dzionka i tygodnia :* [file/]
- Koni
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
My chyba znaleźliśmy przyczyny koleczek! W każdym razie odstawiłam jabłka i od tej pory nie boli nas brzuś

Kacper już zarejestrowany, dostaliśmy PPSa, teraz czekamy na medical card i planujemy zrobić małemu zdjęcie do paszportu! Ciekawe jak nam to wyjdzie

- baby_55
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- paula

fajnie, ze udało sie znaleźć przyczynę, myślę, ze to raczej nie były kolki w tym układzie tylko po prostu jabłko przeczyszcza jelita, za względu na zawarty błonnik i widocznie jeszcze małego jelitka nie były na to gotowe, mam nadzieję, ze bedzie juz tylko lepiej

a jak było w końcu z tą rejestracją? przyszedł ktoś do Was czy wy byliście i gdzie? ach no i PPS przyszedł Wam do domu?
o medicala też pewnie będziemy składać, teraz się nie łapaliśmy ale moze potem się uda

- Koni
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Co do rejestracji to tak jak mówiłam my musieliśmy iść do comunity welfer bo tam jest biuro rejestracji zgonów, urodzeń i ślubów. W szpitalu dostaliśmy formularz do wypełnienia na którym pisało że mamy donieść przetłumaczony akt ślubu i z tym wszystkim plus nasze dowody osobiste stawiliśmy się zarejestrować smyka

My mamy GP kart bo na pełną się nie kwalifikowaliśmy ale pewnie teraz złożymy papiery jeszcze raz i powinna być pełna

- baby_55
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- paula
my mieliśmy składać ale jakoś tak nam zeszło

- Koni
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

GP pewnie byście dostali a działa to bardzo podobnie tylko różnica jest taka, że aby mieć darmową opieke w szpitalu najpierw musisz odwiedzić swojego GP no i leków nie masz darmowych ale zawsze to 50€ w kieszeni na każdej wizycie.
- baby_55
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- paula

a co do karty to czekam, aż sie młoda urodzi i wtedy złożymy
- Koni
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
No to dopisali nasze dziecko do naszej karty jak na razie na 4 miesiące bo musieliśmy dosłać im naszą deklaracje bo nam to GP załatwiał, dzisiaj ją odesłałam więc czekamy na karte

Od razu wysłałam papiery na child benefit

Zaczeliśmy też zbierać papiery na paszport, formularz mamy wypełniony i podbity a zdjęcia zrobione, jeszcze tylko podpisać papier że tak długo tu jesteśmy i pokserować dowody naszej obecności i wszystko wysłać

A tak w ogóle to na forum nie ma więcej mam miszkających w Irlandii?
- baby_55
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- paula
jedna jest na wrzesień 2012 i jedna na październik 2012 musze im napisać, zeby tu weszły

a czy ktoś jeszcze to nie wiem
tutaj USG prywatne jest potwornie drogie więc nie będę robić, nic sie nie dzieje niepokojącego więc poczekam jeszcze, my byliśmy w polsce w lutym więc mój lekarz potwierdził mi ciążę w polsce a od tego czasu tylko irl opieka medyczna
co do child benefit to przysłali Ci sami papiery? bo podobno sami przysyłają do podpisania...