BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2013

12 lata 1 miesiąc temu #468319 przez kasia1329
Majka ja też najchętniej chciałabym codziennie maluszka podglądać :)
Co do płci to nie mam przeczucia. W pierwszej też nie miałam. Tak jak piszesz najważniejsze by maluch był zdrowy. Mam w domu chłopczyka i nie ukrywam, że chciałabym dziewczynkę tak dla równowagi. Poza tym zawsze mi się marzyła parka. Ale będzie chłopiec to też będę zadowolona.

A co do porodu to ja już kiedyś pisałam, że przygotowywałam się do naturalnego porodu, ale też bałam się bardzo. Szczególnie właśnie bałam się że popękam albo że będą mnie nacinać. U mnie w rodzinie jest dużo kobiet i niestety wszystkie rodziły długo więc tego też się obawiałam. Dodatkowo próg bólu jest u mnie bardzo niski...
Dwa tygodnie przed planowanym terminem, nagle odeszły mi wody. W szpitalu przez 16 godzin próbowali wywołać skurcze i poród. Ordynator powiedział, że to aż niemożliwe jak psychika może im plany pokrzyżować i że końskie dawki na wywołanie nie pomagają.
Skończyło się cięciem cesarskim. Szczerze się przyznam, że powrót do formy nie należy do najprzyjemniejszych. Potworne ciągnięcie brzucha w miejscu szycia i ból utrudniający zrobienie czegokolwiek o poruszaniu się nie wspominając. Chodzenie w przykulonej pozycji itd. Od początku mąż kąpał Mateuszka bo ja nie byłam w stanie się nad wanienką pochylić.
Ale powiem Wam, że z perspektywy czasu nie wyobrażam sobie, że mogłabym urodzić inaczej. Chyba umarłabym jakbym musiała mieć zeszywane krocze.

Pewnie większość rodzących naturalnie powie to samo o c.c.

Sprawa jest indywidualna. Czasami jedna osoba pierwszy poród ma szybki a kolejne mozolnie długie.
Uważam, że podczas porodu warto mieć przy sobie kogoś bliskiego (męża, partnera, siostrę, mamę bądź przyjaciółkę). Jest wtedy zdecydowanie łatwiej. Mój mąż najpierw był sceptyczny i nie chciał, ale jak przyszło co do czego to siedział ze mną na porodówce, pomagał mi podnosić się, chodzić, zwilżać usta, masować plecy i wspierał. Biegał do lekarzy i pielęgniarek co chwilę.

Nie ma się co nastawiać na najgorsze. Może się okazać, że urodzicie szybko, bez żadnych ingerencji w ciało i do formy wrócicie po kilku dniach :)
Trzeba być dobrej myśli!!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #468322 przez kasia1329
Monia89 co do tego jak sądzą niektórzy, że dziewczynka zabiera urodę to ja uważam, że to się wcale nie sprawdza. Moja ciotka w dwóch ciążach wyglądała okropnie, miała straszne plamy na twarzy, pękające naczynka, wybroczyny. Puchło jej dosłownie wszystko. Urodziła dwóch chłopaków.
Z kolei moja kuzynka w ciąży wypiękniała tak, że niektórzy mówili że robiła sobie jakieś ingerencje botoksowe i chirurgiczne - urodziła dziewczynkę :)

To zależy jak dzidzia się układa w brzuszku. Jak bardzo uciska na wątrobę to pojawiają się zmiany na twarzy, może też być cukrzyca.
Ucisk na żołądek i zgaga się pojawia.
Ucisk na pęcherz i może się zdarzyć nietrzymanie moczu. Bardzo dużo zależy od ulubionych pozycji naszych maluszków w brzuszku.

12 lata 1 miesiąc temu #468329 przez moonisiaaa2
hej wszystkim dopiero sie obudzilysmy :))

Mam w planach jechac do szpitala na ktg sobie zeby byc spokojniejsza bo osiwieje normalnie:(

Kasiu moja kuzynka ma synka 11 msc ma i od pewnego ma ten sam problem,maly nie moze zrbic kupki on placze a my razem z nim:(, czasami tez mu leci krew, poszla prywatnie do lekarza takiego od dzieci dobrego jak na nasza miejsowosc i podaje mu tak:

Nestle sinlac (ok 30zl) jest to kaszka bezglutenowa dodaje mu do utartego jabluszka np a ze Twoj Mati jest juz straszy to do jakiegos jogurtu lub cos w tym stylu, dodatkowo dieta , i do obiadu do zupki wsypac platki owsiane, pupy nie moze przemywac chusteczkami nawilzajacymi tylko zwykla woda i miekkim papierem wytrzec nawet jak siusiu zrobi,i smaruje mascia czy kremem alantan takim niebieskim.
No i po paru dniach maly zrobil normalna kupke bez placzu i krwi

12 lata 1 miesiąc temu #468332 przez kasia1329
Dzięki Monisia. Mam nadzieję, że mu przejdzie. On co dzień je kaszkę z owsianką więc nie wiem skąd te zaparcia. Je też jabłka gdzie dużo błonnika, winogron. Poobserwuję go jeszcze. Dziś w końcu zrobił kupkę twardą oczywiście, a później już dwie kolejne luźne. Zobaczymy co będzie.

Ja znów walczę ze zgagą... co za pieroństwo, już mam jej serdecznie dość.

Niedługo szykuję się do lekarza. Zjemy obiadek, umyję się i idziemy, bo muszę jeszcze wyniki odebrać i młodego podrzucić mamie do pracy, żeby się nim zajęła.

12 lata 1 miesiąc temu #468338 przez moonisiaaa2
Badzmy dobrej mysli :) Ale Ci zazdroszcze :) daj znac jak wrocisz z wizyty :) dzisiaj bedzie Twoj szczesliwy dzien i dowiesz sie co w domku mieszka :):) ja jestem tak zdenerwowana codziennie czy wszystko jest ok ze przez te 20 tyg zdaze byc siwa :P

12 lata 1 miesiąc temu #468341 przez kasia1329
Ja już jestem siwa ;)

12 lata 1 miesiąc temu #468351 przez asia26

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

12 lata 1 miesiąc temu #468355 przez moonisiaaa2
Kasiu dzwonilam sobie na pogotowie chcialam wiedziec jak wyglada przyjecie na ktg i te piguly sa tak wstretne ze szkoda gadac:( od listopada weszla nowa ustawa zeby zrobic ktg musze miec skierowanie od lekarza prowadzaceo;/ smieszne to jest nie daj Boziu w nocy by sie cos dzialo to gdzie ja po nocy bede szukac lekarza jak on przyjezdza 40 km do mojej miejscowosci a kazda chwila wtedy sie liczy...i ze w 20 tygodniu oni nawet ktg nie robia ....;/ stwierdzila ze dziecko ma jeszcze duzo miejsca w brzuchu...

Polskie nfz ;/ ehh no i do 26 bede sie stresowac tylko :(

12 lata 1 miesiąc temu #468359 przez agat
Mój lekarz powiedział mi, że pierwsze ruchy nie są regularne. Że mogę poczuć ruchy przez parę dni a później przez kolejne parę dni ich nie czuć. Dziecko ma dużo miejsca, może się przemieścić w inne miejsce w brzuchu, lub po prostu ruszać delikatniej.
Na pewno wszystko jest w porządku :)

12 lata 1 miesiąc temu #468361 przez moonisiaaa2
Agat dziekuje:) to moja pierwsza wymarzona dzidzia wiec stres podwojny

12 lata 1 miesiąc temu #468370 przez kasia1329
Monisia to faktycznie jakieś bzdurne przepisy. A tam gdzie do gina chodzisz nie mają ktg?
Ja też miałam tak że dzidzia była aktywna a po kilku dniach była cisza i też się.stresowalam, ale zaczęła znów dawać o sobie znać. Nie myśl o tym tak bardzo bo wtedy dzidzius też odczuwa Twoje emocje i woli nie fikac.
Poza tym gdyby coś się działo to zapewne bolałby Cię brzuch, czy pojawiło się plamienie. A jak nic dodatkowo się nie dzieje to się relaksuj, puśc może muzykę klasyczną. Dzidziulki to lubią i może się uaktywni :) zjedz troszkę słodycZy bo czekolada powoduje aktywność malucha.
Zobaczysz że jak przestaniesz się tym zadręczac to dzidzius da o sobie znać.

12 lata 1 miesiąc temu #468372 przez moonisiaaa2
No ma w gabinecie caly sprzet i to calkiem calkiem dobry :)

Sprobuje o tym tak nie myslec moze faktycznie ma to cos wspolnego z tym ze ona wyczuwa ze sie martwie. A ty KAsiu na ktora masz wizytke?

12 lata 1 miesiąc temu #468377 przez kasia1329
Ja na 16 idę, ale znając życie to jak o 17 wejdę do.gabinetu to będzie dobrze. Do niego zawsze jest dużo kobiet, a pielęgniarki umawiają co 15 minut a zazwyczaj schodzi więcej. Ja u niego w gabinecie siedzę ok pół godziny. I potem są takie obsuwy czasowe. Ale co zrobić :) muszę sobie tylko prowiant wziąć bo zawsze jestem głodna u niego jak czekam ;)

12 lata 1 miesiąc temu #468420 przez klaudia_286
hey ehh ja na szczescie mam spokoj cały weekend mialam gosci i jestem wykonczona ale teraz odpoczynek :)

Moje malenstwa :)

12 lata 1 miesiąc temu #468441 przez mankowa
Kasia zeby synek nie mial zatwardzen musi duzo pic w ciagu dnia.dawaj duzo wody rob kup nawet suszone sliwki zaparz z woda ja czasami miksowalam to i dawalam do jedzenia jesli dziecko nie chcialo pic. i sie wszystko unormuje. zle jak leci krew przy kupie piwiedz o tym. lekarzowi.pozdrawiam

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka