BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 8 miesiąc temu #619205 przez Alex_87
Lili91 też tak mam z pachwinami, są takie dni, że bardzo bolą i mam takie jakby zakwasy, czasem czuję mniej. Ogólnie najbardziej mi to doskwierało jakoś przez 6-7 miesiąc. Pewnie wtedy był nagły przyrost brzucha :D spać wogóle nie mogłam, teraz jest już tak w miarę. A jak w nocy chce mi się siku to wogóle mam twardy brzuch, ledwo co mogę dojść do łazienki, a jak już się wysikam to wieeelka ulga :D

Jak kiedyś przeczytałam, że to składa się za 2011 rok to byłam taaaka zadowolona :D bo myślałam, że to właśnie za 2012 trzeba, to byśmy się napewno nie łapali, ale jak za 2011 to napewno dostaniemy :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #619218 przez Ane88
noo właśnie miałam się Was też dzisiaj pytać... wczoraj wieczorem i dzisiaj już ze dwa razy tak mnie zaczęło w pachwinie boleć, ze az musiałam sobie usiąść.... taki mnie jakby skurcz złapał tam...
Rany ile jeszcze tych dziwnych dolegliwości...
możliwe właśnie, że to się miednica rozszerza?

też mam następną wizyte 29 kwietnia - raczej ostatnią:)
dzisiaj byłam z kuzynką w sklepie i kupiła Kubusiowi pięęęękny kocyk. taki cieplutki, bo mam dwa ale takie cieniutkie.

i tak myśle, ze do pralki go nie bede wkładać tylko wypiore go w wannie ręcznie...

z tymi becikowymi to załatwiania w trzy dupy... a najgorsze jest to, ze za każdy potrzebny papierek trzeba zapłacić... nie ma nic za darmo.

mój mąż się ucieszył, ze odpis aktu małżeństwa mamy w dwuch egzemplarzach w domu i nie będzie trzeba wyciągać nowych i płacić za odpisy....ale teściowa mu uświadomiła szybko, ze kazdy odpis jest ważny dosyć krótko i musimy zapłacić za nowe:P

Przyszedł czas na nową miłość...;*

11 lata 8 miesiąc temu #619230 przez Ane88
a co do pampersów to ja kupiłam jedną paczkę huggiesa new born z wycięciem na pępuszek (były w dużej promocji)
to będe miała do szpitala. a jak już się skończą to mam już zakupione jedno opakowanie Dady z biedronki...
moim zdaniem są super. nawet lepsze od tych huggiesów
miałam okazje przewijać sporo razy córeczke szwagierki. i Ona sama też żałowała, ze tak długo kupowała pampersy, a nie od samego początku dady.
Mam nadzieje, ze Kubuś od początku się z Dadą polubią:)

Przyszedł czas na nową miłość...;*

11 lata 8 miesiąc temu #619245 przez Kiniaczek
Domiś super ciuszki ,a torebka zdecydowanie pudrowy róż :D Może sama się zaopatrzę w taka B) :lol:

Moniaak Mój mały też nie znosi usg ,strasznie wtedy awanturuje się w brzuszku :woohoo:

Ja dziś ugotowałam zupę meksykańską z bagietką czosnkową i ledwie się ruszam tak się najadłam :D

11 lata 8 miesiąc temu #619261 przez Kiniaczek
Zusy , mopsy sropsy.... ludzie są wyprani z uczuć... Baj de łej Zus mi nadal nie wypłacił :unsure: :unsure: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy:

Na becikowe się nie łapiemy więc ominie mnie to całe posrane bieganie i załatwianie :huh:

11 lata 8 miesiąc temu #619267 przez JoannaL
Lili a może poprostu weź wniosek na becikowe z MOPSu. Powinny ci dołączyć do tego druczek z informacją jakie dokumenty są potrzebne, a z wypełnieniem dasz sobie radę. Nie pamiętam jak było z tym rozliczeniem, z którego roku musiałam składać, więc w tym wam nie pomogę. Ja już drugi raz rozliczałam się z M. Co prawda nie pracuje, ale w rozliczeniu figuruje. Chodzi o to żebym sama mogła wziąć z US zaświadczenie o dochodach. Poza tym potrzebne było zaświadczenie o posiadaniu/nie posiadaniu gruntów (w urzędzie miasta dają taki świstek), jeżeli któryś z rodziców jest zarejestrowany w urzędzie pracy to potrzebne zaświadczenie o nie pobieraniu zasiłku, dobrze też mieć zaświadczenie ze szpitala o tym że urodziło się dziecko. Jak mi się jeszcze coś przypomni to napisze

11 lata 8 miesiąc temu #619269 przez Kiniaczek
Co do pieluch z biedrony i z lidla to powiem Wam że mam porównanie bo jak pracowałam w żłobku dzieci nosiły w przewadze pampersy ,dady albo z lidla... I powiem tak wszystkie dobrze trzymają, rzepy w porządku...Dady jedynie mają taki specyficzny zapach w połączeniu z moczem... ale to jedyny zarzut w zasadzie taki kosmetyczny:)

Bella happy i huggisy są do bani w przypadku dzieci już chodzacych i raczkujących. Słabo trzymają, kiepsko chłoną... ale byc może dla leżakujących malców będą spełniać swoją rolę :)

11 lata 8 miesiąc temu #619281 przez JoannaL
Wiem co czujecie dziewczynki, mnie też pachwiny bolą. Po dłuższym spacerze, czy zbyt długim siedzeniu albo leżeniu ciągnie, kłuje. Poza tym ciągle mi gorąco. Jeżeli chodzi o potliwość to też o wiele bardziej się pocę niż na początku

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #619284 przez tysiiiak
ja jestem przerazona jak mam biegac z tymi wszystkimi papierami do mopsu :ohmy: tymbardziej ze my slubu nie mamy wiec jeszcze bede musiala pewnie zrzekac sie alimentow i bog wie co jeszcze :huh:
narazie wyrzucam to z glowy ...

ja tez planuje kupic dady z biedronki, teraz chyba jest promocja ze jak sie kupi 2 opakowania to sie placi 50 zł (w jednej paczce 78 szt. rozm.2) ale nie dotyczy to new born ... )
oferta ważna do 17.07
wiec chyba sie wybiore :)

ja byłam dziś na szkole rodzenia :) mielismy o pakowaniu torby do szpitala, metodach na kolki i masażu Shantala ( www.shantala.pl ) musze sobie na tej stronce dokladniej o tym poczytac :)

zamowilismy dzis nowa pralke bo poprzednia wiekowa juz padła ... jutro bedzie nowa :)
jutro ide do teściów po kaske i zamawiam wózek :) byłby u mnie wtorek-środa ;D

Domiś fajne ciuszki :) a torebke też bym wzieła pudrowy róż :) na wiosne w sam raz :D a czarna torebke zawsze sie w szafie znajdzie :P :silly:

11 lata 8 miesiąc temu #619291 przez Anabelle
Dałyście czadu - pojechałam na wizytę, wracam, a tu 4 strony do nadrobienia.

Pisałyście o ruchach, że czujecie mniej... to ja jestem chyba ewenement, bo ja małego czuję przez 70% dnia. Cały brzuch mi deformuje, co jakiś czas tak walnie, że ludzie obok widzą i się na mnie patrzą z wielkimi oczami.

Mnie becikowe raczej nie dotyczy.

11 lata 8 miesiąc temu #619295 przez moniaaak
dziewczyny odnośnie becikowego to faktycznie potrzebne są dochody za rok 2011, ale są wyjątki, że można dać za 2012, ja będę chciała tak zrobić bo miałam mniejsze dochody niż w 2011.
Jest tylko jeden problem, jak to mój brat mi powiedział( jest prawnikiem i ogarniał dla mnie tę nową ustawę)- panie w MOPSie mogą nie być na tyle inteligentne, żeby zrozumieć, że mogą być jakieś WYJĄTKI ;)

Co do rocznego macierzyńskiego, to też sprawdzał i podobno nie ma jeszcze nawet projektu ustawy, więc na razie to czeski film:)

11 lata 8 miesiąc temu #619354 przez lalka
lili91 z pachwinami i z brzuchem mam identycznie jak Ty!!!

11 lata 8 miesiąc temu #619367 przez lalka
moniaak tak samo mi dzisiaj w biurze powiedzieli!!!!że na 100%jeszcze nic nie wiadomo i mam się nie nastawiać!!!ale przynajmniej wiemy dlaczego pit za 2011!!!
JoannaL nic mi przy becikowym nie mówili o wypisie z gruntów!!!

11 lata 8 miesiąc temu #619378 przez KarinaM
Ja dzisiaj poprasowałam biale ciuszki i wyprałam pościel i kocyki a także część kolorowych ubranek. Jutro następną turę.
Byłam u lekarza i z "mała" wszystko dobrze. Potwierdził że będzie dziewczynka ale powiedziałam że jak zobaczę to uwierzę. Bo z Igorkiem było tak samo. Do końca była na usg dziewczynka a przy porodzie zdziwienie. Ja nie wierzę w te usg. A więc "mała" waży 1854g. Według kalendarza powinna być 32 tydzień i 3 dzień ale wg wagi i rozmiarów jest na 31 ty.dzień i 3 dni. Jest trochę mniejsza.

Igorek

Irina

11 lata 8 miesiąc temu #619389 przez KarinaM
Co do bólu w pachwinach to też tak mam. Bolą i ciągną bardzo. Szczególnie jak dużo chodzę. Ale lekarz powiedział że szyjka jest wydolna i nie skraca się.
Takie miałam problemy z zaparciami ale odkąd zaczęłam jeść ogórki zielone problem znikł.

Igorek

Irina

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka