- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE LIPIEC 2012:)
MAMUSIE LIPIEC 2012:)
- saiko
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Moje malutkie szczescie jest juz z nami
Dziewczyny macie coś sprawdzonego na wypadające włosy?????bo moje włosy już są wszędzie tak mi wypadają
ja tez chetnie sie dowiem bo mi tez strasznie wypadają

Ten problem ma każda młoda mama. Około trzeciego miesiąca po urodzeniu dziecka włosy zaczynają wypadać. U niektórych kobiet proces wypadania włosów trwa krótko i nie jest specjalnie dokuczliwy. Innym włosy wypadają garściami.
Cykl życia włosa składa się z trzech faz. Pierwsza to faza wzrostu (inaczej anagen), która trwa od 2 do 6–8 lat. W tej fazie znajduje się 90 proc. włosów, które mamy na głowie. Faza druga, katagen, to okres przejściowy, trwający około dwóch tygodni. W tym czasie włos przestaje rosnąć i przygotowuje się do wypadnięcia (jego koniec odrywa się od brodawki znajdującej się w mieszku włosowym i przesuwa bliżej powierzchni skóry). Trzecia faza, telogen, to czas spoczynku mieszka włosowego. Trwa od 2 do 4 miesięcy – w tym czasie kurczy się on i odpoczywa. Potem mieszek powiększa się, gdyż zaczyna tworzyć się w nim nowy włos. Wypycha on stary, który wypada.
Podczas ciąży proces ten wygląda nieco inaczej. Poziom estrogenów jest podwyższony, przez co mieszki włosowe nie przechodzą w fazę katagenu. Włosy nie wypadają, a więc jest ich więcej. Dwa, trzy miesiące po porodzie zaczyna spadać poziom estrogenu, dlatego włosy zaczynają gwałtownie wypadać. Możesz stracić od 20 do 30 proc. włosów. Wśród nich są te, które nie wypadły podczas 9 miesięcy ciąży, i te, które wypadłyby właśnie teraz – dlatego masz wrażenie, że ubywa ci ich w ekspresowym tempie.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- mloda_mamuska
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
maly mi marudzi i marudzi....... mozoe jeszcze zasnie na 20 minut...
- anszka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 1

Daria - najlepszego dla Tymusia, cztery buziaki na cztery miesiące

Moja koleżanka urodziła niedawno synka i ostatnio go widziałam, waży 3300 i aż trudno było mi uwierzyć, że tez miałam takie maleństwo

- mloda_mamuska
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- Anna77
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Jesteśmy już w "piątkę"
Teraz piję kawkę i piszę sobie do Was. Późnym popołudniem siłownia, a po niej do rodziców. Oj mało czasu mam ostatnio i z niczym nie wyrabiam się tak, jakbym chciała. Do tego waga stoi w miejscu, a to wcale nie wpływa dobrze na moją motywację

A co do dzieciaczków... to ja też wolałabym mieć długo takie maleństwo. Tym bardziej że kolejnego już nie będzie.
- Olga
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 2,5 roku z naszym skarbem ;)
Przywitam się najpierw i musze doczytać,bo nie mogę zdążyć

Daria wielkie buziaczki dla Tymusia

Anna mi też jest żal,że juz takiego maleństwa nie przytulę do piersi-to jest najpiękniejsze uczucie

- słoneczko
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Szczęśliwa mamusia :)

co do wypadania włosów to ja biore asystor hair i jestem bardzo zadowolona, juz mi prawie nie wypadaja włosy.
czy któraz z was chce te pampersy happy 3 za darmo? bo inaczej je wyrzuce a napewno której z was sie przyda.
bylam dzis u dentysty

moj maly zasnal na macie sam

- słoneczko
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
macie jakis sposob na przytycie
- saiko
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
pisalyscie o tym jak schudnac ja mam odwrotny problem ja bym chciala przytyc a niemoge. od zawsze mam z tym problem juz wszystkiego probowalam, tydzien po porodzie juz mi wszytsko spadlo, mialam nadzieje ze mi zostanie.
macie jakis sposob na przytycie
oj z tego co słyszałam to z przytyciem jest wiekszy problem niż ze schudnięciem. Bo nie chodzi o to żeby obżerać sie słodyczami tylko zeby jeść zdrowo więcej kalorii niz sie spala
Słoneczko, a ile chciałabyś przytyć?
PS egzamin mam 13.11 o 13:00

- saiko
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Saiko - a dlaczego akurat przez trzy tygodnie nie będziesz jadła słodkiego? Ja nie umiem sobie tak postanowić, bo od razu mam ochotę na tonę słodkości.
Kiedy będziecie wiedzieć, czy uda się sfinalizować zakup domku? Skoro on jest przedwojenny, to trochę pracki pewnie Was czeka, ale jacy będziecie dumni z efektu.
Ja mieszkałam w stuletnim domu - dobra niemiecka konstrukcja
anszka - sorki, ze nie odpowiedzialam wczesniej ale to jest tak jak raz zagladam na forum z telefonu a raz z komputera

ja wlasnie musze tak postanowić - na konkretny okres bo jak postanowie "od dzisiaj nie jem słodyczy" (w domyśle do końca świata i o jeden dzień dłuzej) to mi sie nie uda nigdy. A na trzy tygodnie bo mam wtedy zjazd w szkole a jak jade to zazwyczaj jem jakies batony itd
powinnismy wiedziec za tydzien-dwa - zostały złożone wnioski do banków o kredyt. Pracy dużo, bo trzeba zrobić w nim dosłownie wszystko a jeszcze nie wiemy co

- słoneczko
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

- Olga
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 2,5 roku z naszym skarbem ;)

słoneczko ja jeszcze 3 używam,ale następne chcę już chyba 4 kupić

Daria,a jak dajesz Tymkowi deserek.to soczek też w tym dniu,czy jak jedno to drugiego już nie?

Mi wcale włosy nie wypadają,więc wam nie pomogę

- słoneczko
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

- Daria23
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Tymuś- jesteś naszym całym światem!!!:*:*:*
- słoneczko
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-