BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LIPIEC 2012:)

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #464812 przez saiko
Daria23 napisał:

Dziewczyny macie coś sprawdzonego na wypadające włosy?????bo moje włosy już są wszędzie tak mi wypadają

ja tez chetnie sie dowiem bo mi tez strasznie wypadają :( doslownie sa wszędzie

Ten problem ma każda młoda mama. Około trzeciego miesiąca po urodzeniu dziecka włosy zaczynają wypadać. U niektórych kobiet proces wypadania włosów trwa krótko i nie jest specjalnie dokuczliwy. Innym włosy wypadają garściami.

Cykl życia włosa składa się z trzech faz. Pierwsza to faza wzrostu (inaczej anagen), która trwa od 2 do 6–8 lat. W tej fazie znajduje się 90 proc. włosów, które mamy na głowie. Faza druga, katagen, to okres przejściowy, trwający około dwóch tygodni. W tym czasie włos przestaje rosnąć i przygotowuje się do wypadnięcia (jego koniec odrywa się od brodawki znajdującej się w mieszku włosowym i przesuwa bliżej powierzchni skóry). Trzecia faza, telogen, to czas spoczynku mieszka włosowego. Trwa od 2 do 4 miesięcy – w tym czasie kurczy się on i odpoczywa. Potem mieszek powiększa się, gdyż zaczyna tworzyć się w nim nowy włos. Wypycha on stary, który wypada.
Podczas ciąży proces ten wygląda nieco inaczej. Poziom estrogenów jest podwyższony, przez co mieszki włosowe nie przechodzą w fazę katagenu. Włosy nie wypadają, a więc jest ich więcej. Dwa, trzy miesiące po porodzie zaczyna spadać poziom estrogenu, dlatego włosy zaczynają gwałtownie wypadać. Możesz stracić od 20 do 30 proc. włosów. Wśród nich są te, które nie wypadły podczas 9 miesięcy ciąży, i te, które wypadłyby właśnie teraz – dlatego masz wrażenie, że ubywa ci ich w ekspresowym tempie.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 4 miesiąc temu #464823 przez mloda_mamuska
hej ja juz ryz z kurczakiem zrobilam teraz pije cappuccino.ostatnio kupilam sobie jakiejs nowej firmy i takie sobie ... no ale wypije ;p

maly mi marudzi i marudzi....... mozoe jeszcze zasnie na 20 minut...

12 lata 4 miesiąc temu #464826 przez anszka
Co prawda mi włosy nie wypadają, ale słyszałam kiedyś, że szampon z czarnej rzepy jest dobry. Chociaż z tego, co pisze Saiko, to chyba i tak będą wypadać :(

Daria - najlepszego dla Tymusia, cztery buziaki na cztery miesiące :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

Moja koleżanka urodziła niedawno synka i ostatnio go widziałam, waży 3300 i aż trudno było mi uwierzyć, że tez miałam takie maleństwo :) Szybko nam te pociechy rosną.

12 lata 4 miesiąc temu #464831 przez mloda_mamuska
anszka moja znajoma tez teraz urodzila i jak zobazylam jej synka to pomyslalam ; jejku jakie malenstwo .. niedawno oliwierek byl taki malenki a teraz juz taaaaki duzy. szkoda,ze tak szybko maluszki rosna :(

12 lata 4 miesiąc temu #464835 przez Anna77
U nas też dzisiaj brzydko. Rano padało, potem na chwilkę się przejaśniło i wyszliśmy na spacer. Teraz Mati śpi, a ok. 16.40 musimy wyjść na szczepienie Kuby. Zważę też Mateuszka, bo już nie mogę się doczekać ile przybrał.

Teraz piję kawkę i piszę sobie do Was. Późnym popołudniem siłownia, a po niej do rodziców. Oj mało czasu mam ostatnio i z niczym nie wyrabiam się tak, jakbym chciała. Do tego waga stoi w miejscu, a to wcale nie wpływa dobrze na moją motywację :(

A co do dzieciaczków... to ja też wolałabym mieć długo takie maleństwo. Tym bardziej że kolejnego już nie będzie.

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #464841 przez Olga
He mamusie.

Przywitam się najpierw i musze doczytać,bo nie mogę zdążyć ;) Jeździłam 4,5 godz,a faet wziął kasę za 3-normalnie miałam dosyć,głowa mnie tak boli,że paracetamol wzięłam :( Ignas był taki grzeczny babci,wytrąbił 180 butli i spał-kochany jest :kiss: Dzisiaj zrobił 2 razy taką kupę,że nie dawałam sobie rady,żeby to opanować-ale tak to jest,jak się robi co 4 dni :)

Daria wielkie buziaczki dla Tymusia :kiss: :kiss: :kiss:

Anna mi też jest żal,że juz takiego maleństwa nie przytulę do piersi-to jest najpiękniejsze uczucie :kiss:

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

12 lata 4 miesiąc temu #464888 przez słoneczko
Daria - buziaczki od ciotki i Pawełka dla Tymusia :) :kiss:

co do wypadania włosów to ja biore asystor hair i jestem bardzo zadowolona, juz mi prawie nie wypadaja włosy.

czy któraz z was chce te pampersy happy 3 za darmo? bo inaczej je wyrzuce a napewno której z was sie przyda.

bylam dzis u dentysty :( masakra:(

moj maly zasnal na macie sam :) wkoncu sie uspokoil jak zaczelam mu pusczac ta muzyke tego faceta co gra na fortepianie muzyke specjalnie dla dzieci. powiem wam ze ona mnie nawet uspokaja super posluchac takiego typu muzyke mozna sie odprezyc.

12 lata 4 miesiąc temu #464893 przez słoneczko
pisalyscie o tym jak schudnac ja mam odwrotny problem ja bym chciala przytyc a niemoge. od zawsze mam z tym problem juz wszystkiego probowalam, tydzien po porodzie juz mi wszytsko spadlo, mialam nadzieje ze mi zostanie.

macie jakis sposob na przytycie

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #464896 przez saiko
słoneczko napisał:

pisalyscie o tym jak schudnac ja mam odwrotny problem ja bym chciala przytyc a niemoge. od zawsze mam z tym problem juz wszystkiego probowalam, tydzien po porodzie juz mi wszytsko spadlo, mialam nadzieje ze mi zostanie.

macie jakis sposob na przytycie

oj z tego co słyszałam to z przytyciem jest wiekszy problem niż ze schudnięciem. Bo nie chodzi o to żeby obżerać sie słodyczami tylko zeby jeść zdrowo więcej kalorii niz sie spala
Słoneczko, a ile chciałabyś przytyć?

PS egzamin mam 13.11 o 13:00 :P

12 lata 4 miesiąc temu #464904 przez saiko
anszka napisał:

Saiko - a dlaczego akurat przez trzy tygodnie nie będziesz jadła słodkiego? Ja nie umiem sobie tak postanowić, bo od razu mam ochotę na tonę słodkości.
Kiedy będziecie wiedzieć, czy uda się sfinalizować zakup domku? Skoro on jest przedwojenny, to trochę pracki pewnie Was czeka, ale jacy będziecie dumni z efektu.
Ja mieszkałam w stuletnim domu - dobra niemiecka konstrukcja :laugh:

anszka - sorki, ze nie odpowiedzialam wczesniej ale to jest tak jak raz zagladam na forum z telefonu a raz z komputera ;)

ja wlasnie musze tak postanowić - na konkretny okres bo jak postanowie "od dzisiaj nie jem słodyczy" (w domyśle do końca świata i o jeden dzień dłuzej) to mi sie nie uda nigdy. A na trzy tygodnie bo mam wtedy zjazd w szkole a jak jade to zazwyczaj jem jakies batony itd

powinnismy wiedziec za tydzien-dwa - zostały złożone wnioski do banków o kredyt. Pracy dużo, bo trzeba zrobić w nim dosłownie wszystko a jeszcze nie wiemy co :P

12 lata 4 miesiąc temu #464906 przez słoneczko
saiko to niezle z tym egzaminem :) same 13 :) chcialabym przytyc tak z 5 kg, wiem ze jest problem juz probowalam wszystkiego i bez skutku :( tylko ciagle slysze od kogos "jaka ty chuda jestes jesz wogole cos":( problem jest w tym ze ja jem wiecej od mojego miska, zreszta ja bardzo duzo jem ale nic nie tyje :(

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #464907 przez Olga
saiko to masz prędzej niż ja :) to dopiero dzisiaj ustalałaś?

słoneczko ja jeszcze 3 używam,ale następne chcę już chyba 4 kupić :) ile Pawełek wypija mleczka na jedno karmienie?

Daria,a jak dajesz Tymkowi deserek.to soczek też w tym dniu,czy jak jedno to drugiego już nie? :unsure:

Mi wcale włosy nie wypadają,więc wam nie pomogę ;)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

12 lata 4 miesiąc temu #464923 przez słoneczko
olga - ja daje 150ml ale chyba zaczne dawac 180ml bo mi krzyczy i placze jak skonczy jesc ze chce wiecej. on jest wiecznie glodny :( a spotkalas sie z taka kupka z czarnymi klaczkami? bo moj maly taka zrobil ? nie wiem co to jest? a chcesz te pampersy 3 lub znasz moze kogos kto by chcial?

12 lata 4 miesiąc temu #464924 przez Daria23
Olga- ja codziennie daje Tymkowi soczek i słoiczek...tylko nie cały zawsze z pół tego małego i troszke z wodą go rozrabiam

12 lata 4 miesiąc temu #464926 przez słoneczko
Daria - jaki soczek dajesz?

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka