BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LIPIEC 2012:)

12 lata 11 miesiąc temu #281674 przez daners
jeju to nawet spac trzeba specialnie :)
ja zasypiam zawsze nie bedac w ciazy nawet na lewym boku i teraz tez tak ale narazie bez podusi bo brzuch nie jest jeszcze mega duzy.
a Ma to jakies znaczenie a na brzuchu mozna bo tez mi sie zdarza a nie wiem czy nie ugniatam tam lokatora mojego:)

http://s2.pierwszezabki.pl/050/0502489a0.png?9973

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 11 miesiąc temu #281690 przez anszka
Kamyczka, termin mam na 27 lipca (wersja jednego lekarza) lub 28 lipca (2 lekarz). Ja przyjmuję pierwszą wersję, bo tak wynika ze wzoru :) Nie wiem, czy to już siła sugestii, ale też czuję się na chłopaka, nawet imienia dla dziewczynki nie możemy wybrać.
Jeśli chodzi o karmienie piersią, to bardzo bym chciała karmić, ale po macierzyńskim niestety muszę wrócić do pracy, więc nie wiem, jak to będzie :(
Ze spaniem mam problem, bo też wyczytałam, że powinno się spać na lewym boku, ale regularnie budzę się na brzuchu, więc też się martwię, czy nie szkodzę maluchowi. Może kiedyś te poduszki wypróbuję, ale doświadczone mamusie chyba będą musiały udzielić kilku praktycznych rad :)

PS Jak się czujecie?

12 lata 11 miesiąc temu #281783 przez Kamyczka
Anszka,ja czuję się w miarę ok, czasami mam mdłości,ale mijają, w czwartek idę wreszcie na usg,może będzie mi dane dowiedzieć się czegoś więcej.
Ja uwielbiam spać na brzuchu,ale wiem że nie mogę i troszkę mi ciężko zasnąć,ale próbuję zasypiać jak mi zalecano, czyli na lewym boku.
A jak to jest z waszymi brzuszkami,są już widoczne?Bo ja się zaokrągliłam na biodrach niestety( a brzuszek czasami wygląda jakbym się za dużo najadła,więc się zastanawiam jak to jest u Was???

12 lata 11 miesiąc temu #281805 przez anszka
Oj, ja dosyć szybko się zaokrągliłam, nie ma mowy, żebym weszła w spodnie sprzed trzech miesięcy, ale pocieszam się, że to jedyny okres w życiu, kiedy nie trzeba się wstydzić brzusia :)
Ja w sumie też już się w miarę dobrze czuję, mdli mnie dość często i mam ogromną nadwrażliwość na zapachy - zwłaszcza te z lodówki, ale najbardziej się cieszę, że brzuch już mnie tak często nie boli i nie muszę całymi dniami leżeć.
Do lekarza wybieram się w piątek. To zabawne, ale nigdy nie sądziłam, że nadejdzie taki czas, że nie będę mogła doczekać się wizyty u ginekologa :woohoo:

12 lata 11 miesiąc temu #281815 przez chłopek
czesc dzieczynki
ja spałam bez tej specjalnej poduszki, zawsze śpie na lewym boku :) ale zdaża sie też spać na prawym, teraz tez bede spać bez tej poduszki wydaje mi sie ze jeśli w ciazy boli kręgosłup i źle sie spi w nocy to wtedy warto wypróbować tą poduszkę

12 lata 11 miesiąc temu #281919 przez Kamyczka
Anszka, ja się mieszczę we wszystko jak na razie,ale czuję się taka "napuchnięta"....w sumie też już bym chciała mieć brzuszek.Też nie sądziłam,że będę odliczać dni do wizyty u ginekologa heehhe.To w sumie podobnie się wybieramy, ja w czwartek, Ty w piątek.Też na usg genetyczne?A jesteś na zwolnieniu czy pracujesz?

12 lata 11 miesiąc temu #281940 przez anszka
Kamyczka, jestem na zwolnieniu praktycznie od samego początku,bo miałam silne bóle brzucha. Lekarz kazał mi leżeć, trafiłam nawet na tydzień do szpitala. Może przez leżenie i nicnierobienie zdążyłam się już zaokrąglić :)
A z tym usg genetycznym to sama już nie wiem, lekarz kazał mi przyjść tego dnia na wizytę, usg robi mi zawsze, ale czy to genetyczne jakoś się wyróżnia? Pewnie zapytam, jak będę.

A Wy dziewczęta chodzicie do pracy czy też leniuchujecie?

12 lata 11 miesiąc temu - 12 lata 11 miesiąc temu #281968 przez Olga
Co do badań genetycznych,to jeżeli idziecie do swojego lekarza,to jest to normalne usg,tyle że bardziej dokładne i że on przy dobrym sprzęcie,bedzie mierzył dziecku to i owo,bo prawdziwe badanie prenatalne to robi się w poradni genetycznej,ja miałam takie robione 5 stycznia i oprócz bardzo dokładnego usg robią jeszcze wyniki z krwi,po wyniki których jadę dopiero w czwartek.Trzeba być po nie osobiście i przy nas będzie otwierała je pani genetyk.Wykrywają one wiele chorób.Ja miałam je robione na kasę chorych,ponieważ mam 35 lat,prywatnie trochę kosztują.
Co do wagi,to jestem trochę ździwiona,bo niby mam fajny zaokrąglony brzuszek,ale waga praktycznie się nie zmieniła,chodzę w spodniach sprzed ciąży,tylko przy siadaniu trochę odpinam guzik,a z tego co pamiętam w poprzednich ciążach miałam już ładych parę kg.W sumie 20 kg.przybierałam w ciąży,ale bardzo bym się cieszyła,gdybym teraz przybrała mniej

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

12 lata 11 miesiąc temu #281971 przez Kamyczka
Anszka, ja też jestem na zwolnieniu i też przez bóle brzucha,nudzi mi się okrutnie(
Usg genetyczne jest inne, lekarz bada dziecko pod kątem wad genetycznych m.in. zespołu Downa,mierzy przeziorność karkową, przegrodę nosową.W czwartek będę wiedzieć więcej, moje koleżanki np dowiedziały się już w 12 tyg o płci dziecka)

12 lata 11 miesiąc temu #281995 przez anszka
Zobaczę, co powie lekarz podczas badania, najwyżej dopytam. Typowo genetycznych badań nie planuję robić, bo nie mam bezpośrednich wskazań, choć pewnie chciałabym wiedzieć, czy wszystko jest dobrze. Ten niepokój o dzidzię jest dla mnie dość stresujący, najchętniej robiłabym usg co tydzień, ale staram się zachować resztki zdrowego rozsądku :)
Kamyczka, a brzuch przestał Cię już boleć, bo mnie boli coraz rzadziej, ale jeszcze się zdarza, że jestem uziemiona w łóżku albo pół nocy nie śpię z bólu.
A czy któraś z Was też miała takie bóle jak my? Moje koleżanki nie miały, ale mama mówiła, że w pierwszej ciąży długo miała takie dolegliwości.

12 lata 11 miesiąc temu #282011 przez Kamyczka
Anszka, te genetyczne to normalne badania,nie trzeba na nie wskazań jak np wiek kobiety,to na prenatalne tylko, te to zwykłe usg tyle że na lepszym sprzęcie i bardziej szczegółowe.Pewnie, że czasem boli, więc też chodziłabym do ginekologa co parę dni....

12 lata 11 miesiąc temu #282029 przez anszka
Eee, wszystko już mi się miesza z tymi badaniami :)
Dziewczyny, cieszcie się, że waga nie idzie do przodu :)
Ja niestety nie wiem, ile dokładnie ważyłam przed ciążą, więc podaję ostatnio zapamiętany wynik. Jakoś się z wagą nie lubimy ;)

12 lata 11 miesiąc temu #282035 przez Kamyczka
Anszka, ja się boję że jak przytyję w ciąży ze 20kg to będę wyglądać jak godzilla przy moim wzroście(((
a lekarz kazał Ci robić badania krwi, moczu itd?

12 lata 11 miesiąc temu #282057 przez Emilka2112
Witam wszystkie lipcowe mamy ja również mam termin na 19.07.2012 :) Także wszystkim pozostałym mamom gratuluję :)

12 lata 11 miesiąc temu #282063 przez anszka
Ja też się boję, że dużo przytyję, nawet nie mam 160 cm wzrostu, więc będę wyglądać jak kula.
Niby nie jem więcej niż wcześniej, nawet nie opycham się słodyczami jak kiedyś, ale wciąż rosnę, to chyba brak aktywności...
A badania krwi i moczu mam ponowić przed piątkiem, bo te wszystkie początkowe miałam robione w grudniu.

PS Witamy kolejną mamusię! Jak się miewasz Emilko2112?

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka