- /
- /
- /
- /
- Artykuł dotyczący żłobka
Artykuł dotyczący żłobka
- Katarzyna
-
Autor
- Wylogowany
- Położna
-
Zapraszam do przeczytania "Stres psychiczny dziecka w żłobku":
www.charaktery.eu/wiesci-psychologiczne/...ecka-w-%C5%BClobku-/
Napiszcie, co sądzicie na temat żłobka. Być może, któraś z Was korzysta ze żłobka i jest zadowolona

Polecam: Blog o ciąży, porodzie i macierzyństwie , Dzienniczki dla mam , Organizer Mamy , nowość: Dzienniczek Ciąży
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Mirella
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72
- Joanna-Rona
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 0

Jeśli ktoś ma ten przyilej i szczęście bycia z dzieckiem to naprawde super.
Niestety my z Mężem nie mamy takiej możliwości i nasza Pociecha pójdzie do żłobka w wieku 5 może 6 miesięcy. Owszem jest mi trudno jak o tym pomyśle, ale z drugiej strony mam wybrany super żłobek sprawdzony przez przyjaciółkę, która miała w nim dwoje swoich dzieci. Plusem jest to, że jest on blisko mojej pracy więc będe mogła 2 razy podczas pracy wyskoczyć nakarmić Małą piersią, zamiast wychodzić godzinę wcześniej. Nie wiem tylko po rozmowie z Panią dyrektor czy uda nam sie dostać miejsce od razu bo chętnych jest bardzo dużo, ale jak by co to na okres oczekiwania weźmiemy prywatny żłobek niedaleko naszego domku.
Co do stresu i rozłąki to nie ma silnych owszem dziecko musi to przeżyć, ale wiem że córeczka mojej koleżanki po tym jak chodziła od samego początku do żłobka jest wspaniale rozwinięta. Nie ma problemów z potzrebami fizjologicznymi, myje sama ząbki,wyraźnie mówi, interesują ją literki. Teraz idzie do przedszkola od września i pełnym zdaniem opowiada "ciocia ja jestem przedszkolanka, jestem dorosła" i martwi się że musi czekać całe wiakacje. Dzieje się tak dlatego, że jest przyzwyczajona do dzieci lubi zabawy z rówieśnikami i nie ma płaczu tak jak zazwyczaj u dzieci, które dopiero mają iść do przedszkola do rówieśników, zostawić mamę i bezpieczny swój pokoik.
Owszem minusem tego jest to, że Mała koleżanki troszke się wychorowała, ale to i tak przyjdzie na dziecko w grupie rówieśników tylko np w przedszkolu czy zerówce.
Tak naprawdę żłobek nie jest zły

Pozdrawiam
- Mirella
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72

- _aga86_
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
- kaśku
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
tak jak w prawie "na kazdego znajdzie sie paragraf" tak w psychologii zawsze znajdzie sie jakaś archaiczna teoria mówiąca o tym i o tym... idealna do napisania kolejnego artykułu.
Ktoś musi przeciez jakoś zrobic doktorat, napisac coś do gazetki.
zapewniam, ze jesli dziecko pojdzie do zlobka niekoniecznie zostanie seryjnym mordercą, zwyrodnialcem i nie poda wam szklanki wody na starość.
co więcej - może szybciej zauwazac inne dzieci, procesy grupowe, socjalizacja nastapi o wiele szybciej.
takze kierujcie sie sercem drogie mamy

- Moniq
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
nie traktuję żłobka jako zła koniecznego; muszę wrócić do pracy nie tylko ze względu na finanse ale również za względu na moją równowagę psychiczną, siedzenie w domu stanowczo mi nie służy i nie chodzi o to że nudzę się z Niunią, co to to nie; kocham ją bardzo i każdą chwilę spędzoną z nią ale potrzebuje też innych bodźców, a sfrustrowana siedzeniem w domu mama, to raczej nie zbyt dobra mama. wydaje mi się że mimo wszystko w żłobku dziecko będzie bezpieczniejsze niż z obcą kobietą-nianią; (może gdybym jakąś panią, której miałabym oddać Niunię pod opiekę, to nie myślałabym tak); tak naprawdę nie wiesz co ona przez cały dzień robi z Twoim dzieckiem w domu; pomijam że musiałabym zapłacić niani tyle, że zostało by mi tylko na benzynę żeby dojechać do pracy;
poza tym w żłobku dziecko ma styczność z innymi dziećmi, ma opiekę, często ciekawe zajęcia, zabawki inne niż w domu; ja i mój brat chodziliśmy do żłobka i jakoś żadne z nas nie ma problemów ani psychicznych ani emocjonalnych
- Katarzyna
-
Autor
- Wylogowany
- Położna
-
Pewnie w tym jest racja! Artykuł nie skupia się tylko na stresie związanym ze żłobkiem, ale też na pozytywach. Takich jak, to: że dzieci młodsze mogą uczyć się od starszych.to moze jako osoba "siedząca " w psychologii powiem... miejcie swój rozum!
tak jak w prawie "na kazdego znajdzie sie paragraf" tak w psychologii zawsze znajdzie sie jakaś archaiczna teoria mówiąca o tym i o tym... idealna do napisania kolejnego artykułu.
Może całe szczęście, że Mamy mają tak wiele możliwości:
- żłobek,
- nianię,
- babcię (choć to w dzisiejszych czasach należy pewnie do rzadkości),
- mogą także same zostać z dzieckiem

A i jeszcze jest możliwość, żeby został z dzieckiem tata na tzw. tacierzyńskim

Polecam: Blog o ciąży, porodzie i macierzyństwie , Dzienniczki dla mam , Organizer Mamy , nowość: Dzienniczek Ciąży
- Joanna-Rona
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Dobrej nocki
- mysia-sia
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- codziennie uczymy się czegoś nowego:)
zgadzam się z Mirellą że wszystko ma plusy i minusy
- Joanna-Rona
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-