BezpiecznaCiaza112023

Pijane dzieci w brzuchu mamy

14 lata 5 miesiąc temu - 14 lata 5 miesiąc temu #26138 przez Katarzyna
czyli o tym dlaczego nie warto pić alkoholu w czasie ciąży.

Artykuł pt. Dzieci pijane w brzuchu znaleziony tutaj:
zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,66579...ijane_w_brzuchu.html

O akcjach edukujących społeczeństwo na temat spożywania alkoholu przez kobiety w ciąży pisałam tutaj: alkohol w ciąży .

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 5 miesiąc temu #26232 przez Emme
w pełni się zgadzam z artykułem. wciąż to powtarzam wszystkim koleżankom, a ostatnio nawet i facetom, bo może oni będą mieli większy wpływ na swoje ukochane. nie mogę się pogodzic z widokiem pijącej przyszłej mamy!

14 lata 5 miesiąc temu #26241 przez Manga
Ostatnio oglądałam w tvn style program "między nami rodzicami", w którym lekarz ginekolog informował, że kieliszek wina nie zaszkodzi kobiecie w ciąży.

Myślę, że jest to skandaliczne, iż w programie, który nosi miano poradnika, którego zadaniem jest edukowanie społeczeństwa, który wg autorów traktuje o faktach i mitach o zdrowiu i wychowaniu promuje się tzw. bezpieczną dawkę alkoholu zalecaną kobietom w ciąży!

14 lata 5 miesiąc temu - 14 lata 5 miesiąc temu #26244 przez Katarzynka
Ja jestem zdania że kazda dawka alkocholu szkodzi a moja teściowa (co ciązą przejmuje się bardzo i u nich to nawet krzesla mi samej odsunac nie mozna) mówi że piwka a nawet kileiszek nie zaszkodzi. Szagierka rodziła 23.06 slczną dziewczynką i szkoła tesciowej pila alkochal... ale dziewczynka jest na szczęście zdrowa.

Ja wole nie ryzykować i dmuchac na zimne... :D
Niż puźniej plakać że zaszkodziło się dla wlasnego dziecka, bo to robi sie tylko z wlasnej głupoty :( z niczego innego.

14 lata 5 miesiąc temu #26249 przez Emme
najbardziej mnie irytuje fakt, że kobiety przychodzą później do poradni ze swoimi "dorosłymi" już dziećmi, bo mają one jakiś problem ze zdrowiem. szkoda, że pierwszym pytaniem zadanym przez lekarzy nie jest "czy piła pani alkohol w ciąży?". wszyscy zapominają o tym i później szukają przyczyny złego samopoczucia dziecka, bo przecież skoro dziecko urodziło się na pierwszy rzut oka zdrowe, ma ręce, nogi, głowę tzn że alkohol nie zaszkodził, a mikrouszkodzenia narządów i mózgu??! tego nikt nie jest w stanie zdiagnozować zaraz po urodzeniu.
to straszne, ale brakuje wielu kobietom samoświadomości :(

14 lata 5 miesiąc temu #26264 przez _aga86_
Ja tez spotakalam sie z opinia, ze maly kieliszek wina przed snem nie zaszkodzi, a nawet poprawi krazenie!!! Dla mnie to jest smieszne... I, ze tak brzydko powiem obrzydza mnie widok ciezarnej kobiety z alkoholem i tak samo z papierosem!!!!!!!!!

14 lata 5 miesiąc temu #26284 przez Moniq
JESTEM PRZECIW PICIU ALKOHOLU W CIĄŻY!!! nie ma czegoś takiego jak dawka bezpieczna, bo nie ma badań, które tą dawkę ustaliły, bo niby jak to sprawdzić na takim maluszku??? metodą prób i błędów??? poza tym alkohol przelicza się na masę ciała, tzn jego działanie na organizm, a same wiemy ile waży takie maleństwo w brzuszku.
jedno z pierwszych pytań u neurologa dziecięcego, gdy idziesz z jakimś problemem u maluszka jest to czy piłaś w ciąży albo paliłaś i o inne używki; to że dziecko przy urodzeniu wygląda na zdrowe to nie znaczy że w jego mózgu nie powstały jakieś uszkodzenia, ktore mogą dać znać o sobie nawet po kilku latach; a czy zrezygnowanie z tego kieliszka, lampki czy szkalanki piwa przez te kilka miesięcy to aż takie wielkie wyrzeczenie????!!!! myślę że nie!!!

14 lata 4 miesiąc temu - 14 lata 4 miesiąc temu #30202 przez gabi0402
Nie istnieje coś takiego jak bezpieczna dawka, zarówno papierosy jaki alkohol szkodzą.W czasie ciąży jest w nas życie.(czesc wpisu zostalo skasowane ! zakaz zamieszczania reklam. MODERATOR.).Dlatego nie dajmy sobie wmówić że jest dawka która nam nie zaszkodzi.

9 lata 11 miesiąc temu #963317 przez monika246
witam,
dla mnie w ogóle nie jest to temat do dyskusji, w ciąży nie pije się alkoholu i kropka. A to, że zdarzają się wyjątki które twierdzą, że mogą i że to nie szkodzi...przykre to jest i tyle.

9 lata 7 miesiąc temu #984065 przez MadamS
też uważam, że nie ma co o tym dyskutować - w ciąży się nie pije i już

9 lata 7 miesiąc temu #984314 przez Mira
dokładnie, już na ten czas można sobie odpuścić te picie!

7 lata 9 miesiąc temu #1059567 przez Domii1983
Tylko coraz więcej młodocianych (tak 14lat) matek jest na świecie.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka