- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie MAJ 2012
Mamusie MAJ 2012
- ruzyczka18
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
a mocz ciężko zebrać polecają woreczki specjalne ale są do d.. najlepiej rano prosto po obudzeniu dziecko siusiu robi tak do 15 min po jedzeniu mleka albo piciu i musisz złapać da się ale łatwo nie jest.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- aga2+1
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- dziewczyna84
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
na moim i maciusia (raczej) przykładzie - uważajcie na antybiotyki przepisywane dzieciom

Maciusiowi szły dolne dwójki (jako 7 i 8 ząb). dostał katarku. to normalne.
on zaczął przechodzić mu na gardełko i miał chrypke. jak dostał katarku powinnam od razu podać nasivin. nie wiedziałam. smarowalam przy płuckach do wdychania czyms (to tez moglam) ale nasivin by wysuszył. i zaczal kaszlec. poszlam do lekarza. przepisala mu antybiotyk bo stwierdzila ZAPALENIE UCHA + paracetamol i kilka innych lekow.
od piatku do dzis podawalam.dzis była kontrola. kazała podawać do niedzieli antybotyk, nadal zerow wychodzenia i reszte lekow. powiedziala ze nadla ma zapalenie.
ALE: nie plakał, smiał sie, nic nie wskazywało ze go COKOLWIEK BOLI. NAWET PRZEZ SEKUNDE nie zaplakal, a zapalenie ucha podobno diaabelnie boli.
tak wiec poszłam dzis po tej kontroli prywanie do laryngologa.
powiedział: ODSTAWIC NATYCHMIAST TE WSZYSTKIE LEKI. ŻADNEGO ANTYBIOTYKU (dzis byl 5 dzien, wiec tymbardziej odpowiendią dawke juz dalam, ale i tak niepotrzebnie). tylko doraźnie nasivin i ten przeciwbolowy jak widze ze go BOLI.
okazało sie ze owszem, ma płyn w uszach ale to NORMALNE przy ząbkowaniu, bo w zwiazku z deliaktnym katarkiem to spływa (ale juz nie ma kataru) do uszu. ale
- nie osłabia słuchu, nie ma na to wpywu. troszkę chwilowo zatyka na ok.3 decybele, ale on nawet tego nie zauważa
- utrzyma sie przez ok. 10 dni
- nie ma wpływu na ból, to nie boli
- nie zagraża niczemu
i MOŻNA WYCHODZIĆ NA DWÓR.
czyli serce matki i intuicja matki jest nalepsza. bo widzialam ze mu nic nie jest
i ze to jest mocno naciagane zapalenie ucha.
dziecko ktore caly dzien sie smieje, raczej nie odczuwa bolu bo by plakał a nie sie smial.
Wniosek: gdy na byle katar i kaszelek lekki i zero reakcji dziecka w sesnsie komunikatów o jakims bolu , pediatra diagnozuje ostre zapalenie czegokolwiek + antybiotyki - proscie o skierowanie do specjalisty . ja nastepnym razem tak zrobie.
bo niepotrzebnie faszerowałam dziecko lekami przez 5 dni

ale przeciez to nie ja jestem lekarzem, nie znam sie wiec sie stosuje.
ech
- dziewczyna84
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

Laryngolog powiedział o :dorażnym stosowaniu - tylko gdy potrzeba : nasivinu,
ew. przeciwbólowy i odciąganie solami morskimi z noska katarku. przeczyszczanie noska.
i to wszystko

+ ew. witamina C na wzmocnienie
- Ingrid29
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- dziecko-największy cud świata
- Otrzymane podziękowania: 11
- Poziomka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- ruzyczka18
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- beadka7
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Kochamy Cię Synku :*
- Otrzymane podziękowania: 2

- karolina238
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Ingrid chyba Twój Arturek miał kaszelek po katarze??? jaki syrop mu podawałaś??bo Julka też trochę pokasłuje ale to chyba przez ten katar jak jej spływa do gardziołka

poziomka u mnie mała zasypia albo przy butli(teraz jak jest rozdrażniona katarem to chce żeby ją lulać) albo kładę ją do łóżeczka daję kotka całuję w czółko i mówię dobranoc, jak wstaje i kwęczy ta kładę i robię tak samo aż do skutku-czasem zajmuje to ok pół godzinki, czasem przewraca się z boku na bok i sama zasypia.
- Ingrid29
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- dziecko-największy cud świata
- Otrzymane podziękowania: 11
Ale tu cisza i pustki. Słoneczko wylazło to i wszystkie mamusie na dwór wywiało. U nas niby słonko, ale jakoś tak zimno. Bo rano jak wstałam o 5 00 to było -4. Teraz niby +10, jednak taki chłodek jest.
Akciak widzę Cię, kiedy wpadasz do Olsztyna?
- dziewczyna84
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Ale od zawsze tak robiłam - nigdy nie lulalam. Do jego ok 4tego, 5tego miesiąca puszczałam mu kolyskanki .Ale juz tego nie robie.
Mamy rytuał: kąpiel, butla, sen w łóżeczku. Buziak i wychodze. Jak mu się nie do końca odbije to w ciągu godziny wstaje, woła, przytulam go, odbija się (traw to 30 sek. łącznie) i kładę go i śpi.
no i u nas już było pierwsze słowo:

a to jest pierwsze świadome:

maciejko.blog.pl/2013/04/21/pierwsze-slo...=51743e02287830af7d3
- labelo
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Kochamy Cię Kruszynko:*:*:*
masakra z tym odparzeniem, bylysmy na konsultacji u innego pediatry,zapisala 2 inne kremy/masci i nasiadowki w naparze z kory debu (MEGA brudzi), do tego pielucha tylko na spacer a tak bez pieluchy i... DZIEWCZYNY, WIKUNIA SIUSIA NA NOCNIK JUZ!!!!!!!!!!!!jupi!!!!!!!!!!!!!!
bez problemu,sadzam ja mowie"pispsipsi...." i siusia ,wstaje i juz:)jestem dumna:)

- ewel7
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

KAMI miałam podobny problem i spróbowałam przez słomkę Barti załapał i nawet mu się podoba, zaczęliśmy od soczków takich ze słomką po 9 mcu ale muszę pomyśleć o jakimś kubeczku takim bo ponoć są.
U nas też jest zabawa siusiakiem i radocha przy tym duża

Poza tym coraz więcej samodzielnych kroków choć głównie jak ja lub mąż jesteśmy w pobliżu inaczej trochę się obawia i jest ostrożny.
Z nocnikiem póki co nie szalejemy i nie wysadzamy na siłę bo ciężko mu usiedzieć w jednym miejscu, więc nie chcę go zniechęcić.Poza tym czytałam wczoraj w mamo to ja ciekawy artykuł o nocnikowaniu malucha, polecam! Generalnie jest napisane, że dziecko na tym etapie jeszcze nie kontroluje wypróżnień i jeśli zrobi siusiu czy kupkę na nocnik to tylko sukces cierpliwej mamy, która potrafi wyczuć moment i posadzić na nocnik we właściwym momencie.
A w ogóle to ostatnio wspomniały mi się te nasze oczekiwania na porody i kolejne wiadomości na forum o rozpakowanych mamuśkach

Pozdrawiam cieplutko buziaki dla Maluszków
- MartiO
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Czasem życie po prostu nas zaskakuje ;o)

faktycznie rok temu zaczynałyśmy dopiero rozpakowywanie się

też nie szalejemy z nocnikiem... Młody nie chce na nim za długo siedzieć i zaraz ucieka

u nas Młody ostatnio załapał picie wody... ale najlepiej z butelki takiej normalnej od wody i to "z gwinta"... może dlatego że my tak najczęściej pijemy?... nie zawsze chce ale czasem choć trochę się udaje

a z zasypianiem... róóóóżnie bywa

ostatnio byliśmy na usg sprawdzić co i jak z Groszkiem

na razie weekend u dziadków

- karolina238
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

A jesteś na L4?czy tylko samym wychowawczym?
Jakoś cichutko ostatnio na forum, wiosna i spacery na całego