BezpiecznaCiaza112023

Listopad w tym roku będzie pogodny 2010

13 lata 9 miesiąc temu #86535 przez Groszek
Udało się :woohoo:

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=7557

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 9 miesiąc temu #86538 przez mariosponge
to to samo, przynajmniej mam tak w swojej karcie zdrowia, raz wzw raz Hbs+, w rozmowie z lekarzem zółtaczka typu C.
Pół roku po porodzie muszę ponownie się zbadać, a jak przestane karmić piersią, wtedy dopiero będę mogła się leczyć. Moje wyniki wyglądają tak jakbym się zaraziła kilka dobrych lat temu, bo nie mam przeciwciał i organizm z tym nie walczy. Ja pojęcia nie mam gdzie mogłam się zarazić. Na pewno nie droga płciową, a poza tym, to wszędzie mogło do tego dojść: pod czas manicure, u fryzjera, stomatologa, na pobieraniu krwi, pod czas operacji...

[/url]

13 lata 9 miesiąc temu #86541 przez alutka1011
Mój mąż też właśnie choruje na Hbs i tak się ostatnio zastanawiałam kiedy bym mogła Maje zaszczepić a zapomniałam sie zapytać.Ale mój D. to olewa a ja się po nim drę bo jego mama na to zmarła w wieku 43 lat :(
Groszku i jak się prowadzi bo ja mam taką allegro.pl/wozki-coneco-ibis-az-4-kolory...tis-i1504265266.html zielona i mnie wkurza bo po dłuższej trasie musze poprawiać żeby się nie złożył :dry: ale ogólnie sie fajnie prowadzi i jest super.

13 lata 9 miesiąc temu - 13 lata 9 miesiąc temu #86542 przez mariosponge
Alutka, Maja pewnie była szczepiona w 6 tyg życia, bo ta szczepionka należy do obowiązkowych.
No i w dodatku trzeba się zabezpieczać prezerwatywą, żeby partner się nie zaraził. Chociaż mój Mariusz to olał, bo stwierdził że jak po roku się nie zaraził (bo się badał i wyszło że nie ma dodatniego Hbs)to już się nie zarazi.
A Ty, Alutko, się szczepiłaś? Bo chcę męża szczepić, ale to po tym jak powtórze badania.

[/url]

13 lata 9 miesiąc temu #86545 przez Emme
mój tata mógł w 2 sytuacjach się zarazić - jak miał transfuzję krwi po wypadku samochodowym jak moja mama była z nami w ciąży lub z 6 lat temu po wypadku w pracy, jak był w szpitalu. u fryzjera czy kosmetyczki wcale nie jest tak łatwo się zarazić, chyba że taka osoba nawet o własne bezpieczeństwo nie dba.
mój tata jest na leczeniu interferonem, ale z 3 lata był w kolejce

Groszku fajna spacerówa, ja nie mogę się doczekać, aż zmienię gondolę. Tylko nie wiem kiedy :)

13 lata 9 miesiąc temu - 13 lata 9 miesiąc temu #86546 przez alutka1011
Aha i już nie musze jej szczepić?Czy jak?Z tego co mi mąż opowiadał to łatwo się z tym nie żyje trzeba ograniczać przyprawy alkohol i takie tam i chyba się zażywa takie tabletki jak na Aids czy Hiv już nie pamiętam.
Łatwo się tym zarazić drogą płciową raczej nie.
Tak szczepiłam się są 3 szczepionki teraz po miesiącu albo 3 i po pół roku.

13 lata 9 miesiąc temu #86549 przez Emme
z tego co wiem to nie od razu można się zarazić i ostrożność powinna być taka jak przy wirusie HIV, czyli zabezpieczenie cały czas

13 lata 9 miesiąc temu #86551 przez mariosponge
Tak w ogóle, to dowiedziałam się o tym w 34 t.c. 3 dni przed ślubem. To dopiero było nam wesoło... Codziennie usypiałam z płaczem i myślami że moje dziecko będzie sierotą. Ale po tym zaczęłam cenić każdą chwilę i mam wrażenie że dostałam "nowe życie". Patrzę już na świat inaczej, nauczyłam się cieszyć wszystkim i być szczęśliwą nawet kiedy nic wyjątkowego się nie dzieje... z czasem ten lęk przed śmiercią minął, zresztą ludzie z tym żyją długie lata, więc nie muszę za chwilę umierać :)

[/url]

13 lata 9 miesiąc temu #86553 przez Emme
mój tata ma specjalną tabelę co można a czego nie (jeść) i np ciemnego pieczywa nie można. alkoholu w ogóle, kawy herbaty... trochę tego jest.
A na wzw dzieci są szczepione obowiązkowo a na b zdaje się można dokupić później i po kilku latach dawka przypominająca (ja byłam szczepiona), zapytaj na nast szczepieniu. na c nie ma szczepień niestyty

13 lata 9 miesiąc temu - 13 lata 9 miesiąc temu #86556 przez mariosponge
Emme napisał:

u fryzjera czy kosmetyczki wcale nie jest tak łatwo się zarazić, chyba że taka osoba nawet o własne bezpieczeństwo nie dba.

wystarczy że się nie zdezynfekuje nożyczek czy pilniczka i później się zrobi manicure po chorej osobie. U fryzjera można zadrapać zarażonymi nożyczkami głowę. Drogą płciową rzeczywiście najłatwiej jest się zarazić, łatwiej niż HIV, bo z tego co mi tłumaczył lekarz, ta bakteria (czy nie wiem jak to nazwać) Hbs jest 1000 razy mniejsza od bakterii HIV i nawet czasami przechodzi przez prezerwatywy, bo mają za duże "szparki". Oprócz tego połączenie płynów z genitaliów prowadzi do zarażenia. Ale masz Emme rację, trzeba cały czas się zabezpieczać.

[/url]

13 lata 9 miesiąc temu #86559 przez mariosponge
Emme napisał:

mój tata ma specjalną tabelę co można a czego nie (jeść) i np ciemnego pieczywa nie można. alkoholu w ogóle, kawy herbaty... trochę tego jest.
A na wzw dzieci są szczepione obowiązkowo a na b zdaje się można dokupić później i po kilku latach dawka przypominająca (ja byłam szczepiona), zapytaj na nast szczepieniu. na c nie ma szczepień niestyty

pytałam się naszej lekarki czy ta szczepionka na wzw to jest to samo co na Hbs+, i mówiłą że tak.
A co do jedzenia, to jest tego pełno, i niestety to co najbardziej lubię (czyli wszelkie orzechy, mocno i ostro doprawione potrawy) niestety nie mogę.

[/url]

13 lata 9 miesiąc temu #86565 przez Emme
ja u fryzjera zawsze patrzyłam czy sprzęt jest zdezynfekowany, siostra pokazuje klientką, skąd bierze pilniki itp, a ja dezynfekowałam łóżko w solarium przy osobie, żeby miała pewność, że jest czyste. na wiele rzeczy zwracam uwagę czy pani w sklepie nie dmucha mi do woreczka, żeby go otworzyć, pani w pielęgniarka czy zmienia rękawiczki...
takie błahostki, ale jak wejdą w nawyk ...

13 lata 9 miesiąc temu #86570 przez mariosponge
no niestety mi weszły za późno, wcześniej nawet się nie zastanawiałam nad tym , myślałam że to jest takie normalne że się dezynfikuje czy się zmienia rękawiczki. Teraz ciągle się zastanawiam czy przy wizycie u gin, czy na pobraniu krwi, czy u fryzjera muszę mówić o tym, żeby uważali, chociaż i tak powinni uważać...

[/url]

13 lata 9 miesiąc temu #86574 przez Emme
kurde, ale cisza w domu....
nie mogę się skupić

13 lata 9 miesiąc temu - 13 lata 9 miesiąc temu #86580 przez alutka1011
Z tego co słyszałam drogą płciową nie jest tak łatwo się zarazić ew.przy otarciach u obojga partnerów.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka