BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpień 2010

14 lata 10 miesiąc temu #19138 przez paulinkaaa2202
No mam komodę tylko ja w pokoju mam skosy i nie bardzo. Ale coś na pewno się wymyśli nie ma co panikować :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 10 miesiąc temu #19145 przez Gosia
Dziewczyny jeśli chodzi o kąpiel i temperaturę to się aż tak nie przejmujcie! Przecież będzie lato! Uważam że temperatura w pomieszczeniu będzie w sam raz a może i nawet czasem za wysoka. A wanienkę polecam razem ze stojakiem i potrzebymi półeczkami na kosmetyki, waciki i pampersy. www.allegro.pl/item1054978684_komoda_wan...ie_ceba_recznik.html Dla mnie jest to niesamowicie ważne, bo jak już kiedyś pisałam mam malutkie mieszkanko. Moja koleżanka ma takie coś i jest bardzo zadowolona no i ona mi to poleciła. Widziałam na żywo i jest naprawdę OK

14 lata 10 miesiąc temu #19146 przez paulinkaaa2202
No fajna sprawa Gosiu myślałam nad tym troszkę kurcze drogie, no muszę to przemyśleć. Tak się zastanawiam czy znalazło by się miejsce u mnie w pokoju na taki stoliczek pielęgnacyjny

14 lata 10 miesiąc temu #19147 przez sloneczko
dziewczyny ja do przewijania nic nie kupowalam w komplecie melbi bylo biurko, wiec je wykorzystuje do przwijania malej, biurko to nie ma szuflad, szafka z szufladami jest osobno, wiec nawet nie widac ze to biurko, nie powiem jest roche niskie ale spokojnie mozna przewinac, pod biurko wstawilam szafke z szufladami, mam tam pampersy, pieluchy tetrowe i kosmetyki.

wiec kupcie albo wstawcie co takie co bedziecie mogly wykorzystac pozniej, po co dodatkowy koszt, moje zdanie jest takie. jak ewentualnie malenstwo juz miejca nie bedzie miailo na kompdzie czy na stole zawsze mozna na lozku przewinac.

14 lata 10 miesiąc temu #19148 przez sloneczko
Gosia napisał:

www.allegro.pl/item1054978684_komoda_wan...ie_ceba_recznik.html

togo nie poleca, waniekna ok ale przewijak nie zyb, jest malo miejsca a dziecko sie rusza wiec wiecej bedzie dzieco trzymac zeby nie spadlo jak przewijac, mam na mysli juz dziecko od miesiac, bo sie zaczyna krecic.

14 lata 10 miesiąc temu #19150 przez Gosia
Słoneczko zawsze są przeciwnicy i zwolennicy każdego pomysłu. Mi to rozwiązanie akurat bardzo przypadło do gustu i napewno skorzystam.

14 lata 10 miesiąc temu - 14 lata 10 miesiąc temu #19154 przez Gosia
Ktoś pytał o kosmetyki dla maluszka! Napiszę Wam co mi powiedziała położna w szkole rodzenia:
1) waciki lub gaziki 5x5cm (do przemywania oczu, pępuszka, okolic krocza)
2) pałeczki z watą (niekoniecznie, bo maluszkowi nie czyścimy uszu pałeczkami tylko przemywamy zwykłą wodą i wacikiem)
3) krem pielęgnacyjny (polecano np. Hipp www.hipp.pl/?id=350 )
4) krem na odparzenia (np.Sudocrem lub Pentacrem - bardziej tłusty niż sudocrem)
5) oliwka dla niemowląt
6) puder lub zasypka (szczególnie przydatna latem)
7) płyn do kąpieli - i tu jest pole do popisu, więc napiszę co ja wiem. Do kąpieli wlewamy Oilatum lub Emolium. Polecano też płyn z firmy Johnson&Johnson 3 w 1 i wtedy nie używamy już oliwki www.allecco.pl/produkt-Kosmetyki_JOHNSON...pieli-1461,1062.html Dziś oglądałam w Rossmannie i kosztuje ok.15zł.
8) nożyczki do paznokci z zokrąglonymi końcami
9) miękka szczoteczka do włosów (pamiętać, aby przód główki czesać pod włos stawiać kogucika :), aby nie powstała ciemieniucha)
10) jak dziecko będzie miało dużo potówek to do wody wlewamy wcześniej rozpuszczoną tabletkę Calium - nadmanganian potasu 1 tabl.rozpuszczamy w słoiczku, np.po dżemie czekamy 1-2 dni i trochę wlewamy do wody. Potem bierzemy troszkę pudru na wacik i pudrujemy ciałko w szczególności na zgięciach NIE OLIWKUJEMY!
11) jak kikut pępuszka będzie krwawił to kupić Octenisept (jest dość drogi, ale to kupujemy tylko jak zajdzie taka potrzeba! Potem można go wykorzystać na różnego rodzaju rany)

Temperatura w pokoju ok.23 stopnie
Temperatura wody do kąpieli 37-40 stopni

Może komuś się to przyda.
Acha jeśli będą pękać Wam brodawki to Bepanthen lub Maltan

14 lata 10 miesiąc temu #19159 przez sloneczko
pewnie Gosiu jezeli Tobie to bardziej pasuje to jasne ze bedziesz to uzywac co Tobie pasuje, ja wyrazilam swoje zdanie.

co do masci Bepanthen ja tez polecam.

ja puder tez kupilam, ale wcale nie uzywam, jezeli uzywasz oliwke to pudru nie bo sie kupeczki robia, i pozatym duzo osob odradza puder. zrobicie jak chcecie ;)

14 lata 10 miesiąc temu #19175 przez Gosia
No pewnie, że nie razem puder i oliwka! Przecież to się wyklucza. Używamy albo tego albo tego. Puder jeśli jest gorąco i jak są potówki, więc słoneczko jeszcze może Ci się przydać. W końcu głoszą upalne, słoneczne dni :laugh: Chciałabym żeby słonko nas nie opuszczało aż do listopada :) bo tyle tego zimna w tym roku było że szok. A poza tym z naszymi maleństwami mogłybyśmy spacerować przy ładnej pogodzie no nie a nie w deszczu czy mrozie :laugh:

14 lata 10 miesiąc temu #19267 przez basik_twins
Gosiu Dziekuweczka super sprawa fajnie ze napisalas ja juz skozystalam w razie w zeby nanmaganian potasu mi rodzice przywiezli bo tu trudno dostepny a do wielu rzeczy sie przyda ;)

14 lata 10 miesiąc temu #19272 przez sara125
ja tez nic nie kupowalam na poczatku po prostu w lozeczku a potem na lozku. ja na bridawki polecam bephanten super dziala

14 lata 10 miesiąc temu - 14 lata 10 miesiąc temu #19276 przez basik_twins
ja sie wlasnie dowiedzialam ze w Pl blizniaki rodzą juz od 29 tyg nawet sie zdaza dlatego jak szyjka jest 3cm to juz zastrzyki na pluca daje ...
a ja nic....
i sie martwie
tlumacze teraz w pizdu sluwek i taki wywiad zrobie lekarzowi ze sie zdziwi a mnie nie interesuje!!!!

Mam centralnie wrazenie ze jestem polka nie holenderka i tu jest pies pogrzebany a ja ich pobije jak cos sie stanie powaznie zlapie za kudly i ubije jak psa lekarza jednego i drugiego

robie wszystko co moge odstawilam na kilka dni szykowanie wszystkiego zeby polerzec a tu budze sie z bólem krzyza fakt z przeszedl po prysznicu no ale kur... dziewczyny.... masakra

14 lata 10 miesiąc temu #19279 przez Madzia89862
nerwusie spokojnie-bedzie wszystko dobrze:*nie dopuszczaj do siebie takiej mysli

14 lata 10 miesiąc temu #19286 przez basik_twins
Nie no ja rovbie wszystko i wiem ze uda mi sie urodzic po 34 a jeszcze moze nawet do 37 dociagne na luzie tylko martwi mnie to ze w PL tak zapobiegaja dbaja a tu taka olewka ale co mozna chciec od kraju co po porodzie jak jestes w stanie 2h po sie wykompac to sie wykompiesz i do domu.
Do tego nie rozmawiaja ze mna tak zeby miwyjasnic, wytłumaczyc tylko mowia co jest i ze ok albo uwazaj jak bedziesz czuc to czy to to dzwon i przyjerzdzaj na abadania a ja dzwonie a onbe ze nic mi nie jest to ja do nich z morda ze lekarka i nazwisko powiedziala mitak i tak a oni aha to w takim razie prosze przyjechac bedziemy badac :( ostatnio tak mialam

W ogole mam dzis dola jakiegos

14 lata 10 miesiąc temu #19289 przez Madzia89862
baiku kochany:(dolek jak lapie to normalne w tym stanie ale naszczescie mija.ja wierze ze dzieciaczki dotrwaja do momentu ze plucka beda mialy wpelni wyksztalcone:)ale faktycznie polska jest jaka jest ale w pewnych aspektach jest lepsza od innych krajow

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka