BezpiecznaCiaza112023

PIELUSZKI WIELORAZOWE - EKO Mama

13 lata 2 miesiąc temu #203105 przez Emme
bombel779 napisał:

Moniq ratuj!!Jasiek mi przesikuje pieluszki! Prawie za każdym razem jak go wezmę do przebrania to muszę mu zmieniać też ciuszki bo są mokre :S Może powinnam zainwestować w te dodatkowe wkłady chłonne???

TEGO SIĘ WYM WŁASNIE NAJBARDZIEJ OBAWIAŁAM (sorry za CL)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 2 miesiąc temu #203122 przez bombel779
Raz przesikał mi się górą,no to zaczęłam inaczej zakładać pieluszkę,wyżej i teraz jest ok. Ale za to bokiem nam ucieka.. :S Chciałam dać 2 pieluszki żeby była grubsza warstwa no ale to by było ZA grubo :P aż dziwnie wyglądał :P no i teraz nie wiem czy powinnam jakoś inaczej składać pieluszkę (obecnie składam w klasyczny prostokąt) czy mam te wkłady kupić? Czy może jeszcze coś innego??

Aniołek wrzesień 2013 [*]

13 lata 2 miesiąc temu #203388 przez Moniq
składasz tetrę?może tetra jest zbyt mało chłonna i nie wytrzymuje porządnego siku?
u nas sekret tkwił w porządnym zakładaniu, tak żeby wokół nóżek było szczelnie;

13 lata 2 miesiąc temu #203489 przez bombel779
Tak,składam tetrę. Tak sobie myślę że może te otulacze są kapeczkę za duże? One wg producenta są na dzieci od 9 do 12kg a Jaś waży niecałe 8kg :huh: Hmmmm to mam to przeczekać...? Aż podrośnie? :)

Aniołek wrzesień 2013 [*]

13 lata 1 miesiąc temu #228902 przez hanyap
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad pieluchami wielorazowymi - nie chodzi mi tu o tradycyjne tetry, bo na taką robotę chyba bym się nie zdecydowała, lecz o nowoczesne kosmiczne pieluchy do prania. Czy któraś z was drogie mamy ma juz takie doświadczenia?
Na rynku wybór jest oszałamiający - ja kompletny ignorant w tym temacie nie mam bladego pojecia co wybrac i dlaczego? Jakie sa różnice i ile roboty w rzeczywistości?
Z niecierpliwością czekam na Wasze odpowiedzi:)

13 lata 1 miesiąc temu #228905 przez Emme
w związku z tym, ze mamy taki temat- zostały one połączone ;)

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #228922 przez hanyap
dziekuję:)
szukałam tematu w dziale o pielęgnacji i nie znalazłam. ale takim układzie juz się wczytuję w poprzedniczki:)

13 lata 1 miesiąc temu #228946 przez agnes23k
Ja sie cieszę ze są pampersy :-) wrócic do pieluszek wielorazowych odpada!!!

12 lata 7 miesiąc temu #356622 przez ann-sunshine
Jestem mamą, która z oszczędności bawi się w pieluchy wielorazowe. Mam ok 20 pieluch typu kieszonka z wkładką z mikrofibry. Zwykłych pampersów używam na noc i na spacer, a wielorazowe w ciągu dnia, gdy jesteśmy w domu. Pieluchy mam używane, pożyczone, po jednym dziecku już. Z założenia po zasikaniu powinno się wymieniać wkład i do kieszonki wkładać nowy czysty wkład i znów na pupkę. Dla mnie ta warstwa przy pupce też jest mokra więc u nas po zasikaniu taka pielucha ląduje w pralce. Przy takim eksploatowaniu pieluch starcza nam na 3-4 dni. Piorę je razem z ciuszkami, pieluchami tetrowymi oraz pozostałym jasnym praniem w proszku lub płynie do prania dla dzieci (nie dodaję płynu zmiękczającego, bo zmienia właściwości chłonne pieluch). Czasem zdarzy się, że córka przesika taką pieluchę, ale to raczej z tego powodu, że źle ją założę (za dużo luzu przy nóżce i wtedy leci bokiem). Dla mnie jest to super sprawa - przynajmniej co 3-4 dni mam pełen wsad do pralki, a i koszty pieluchowania mniejsze (oszczędzam na pampersach, a te pożyczone więc koszt tylko prania). Jeżeli któraś w Was Mamusie ma pytania to pytajcie śmiało. Jeszcze jedno- pieluch wielorazowych używam od momentu gdy córka ma 1,5 miesiąca - nie radzę używać ich od urodzenia, bo się zrazicie. Lepiej najpierw ogarnąć opiekę nad dzieckiem i dojść do siebie po porodzie i dopiero wtedy zacząć przygodę z pieluchami wielorazowymi.

12 lata 5 miesiąc temu #385252 przez LOLA
witam.SZukam wielorazowych mam,z terenu Koszalina ale nie tylko z którymi mogłabym nawiązać znajomość.Zaczynam myśłeć,że to moje miasteczko to jakiś ciemnogród,nie mam z kim wymieniać się doświadczeniami w razie co zapytać o radę, a dopiero raczkuję w temacie.Pieluchuję około dwa tygodnie przy jednoczesnym odstawieniu jednorazówek.Mój synuś jak poczuł przewiew w okolicy pieluszkowej nie chce być w jednorazówce dłużej niż parę minut.Używam otulaczy z tetrą,kieszonek z wkładami mikro i bambus i formowanek(na spacery)Za wszelkie pozytywne odpowiedzi dziekuję. ;)

12 lata 2 miesiąc temu #446457 przez annaem66
Witajcie dziewczyny,

Jestem Ania i zostane mamą w marcu, i juz pomału kompleteuję wyprawke. Mieszkam w Hispzanii a ze kupuje w PL na llegro robie to juz by rodzina dowiozła mi wszystko i było gotowe na dzidzię ;) Lubię byc zorganizowana.
Zdecydowałam, że będę używać pieluszek wielorazowych są zdrowsze, bezpieczniejsze no też napewno tańsze.
Tylko kompletnie niewiem jakie mam kupić pieluszki...
Myślę o all in one zakupie 10-15 szt mam tu ciepło więc szyko wyschną pralkę codziennie mogę włączać... chciałabym od razu kupić 1 rozmiarowe, żeby do 2 lat starczyły pieluszki,

Tylko czy dla noworodka będa dobre te pieluszi mają zatrzaski regulowane...więc chyba da się dopasować do takiego maluszka?

Ale znowu poczatek to są kupki więc moze 10 tetrowych kupić na pierwsze 2 miesiące i otulacze 1 czy 2 szt tylko wtedy trzeba zpinac tymi kalmerkami, ?
A może odpoczątku pieluszki- kieszonki, można tam podwójne wkłady dać? bow tych all in one to nie da się dołożyć wkładu ?
Nie chcę żeby dzidziuś miał kontakt z siusiami by nie doszło do zakażenie sa te pieluszki chłonne?

Przepraszam za tylo pytań, ale miło będzie jak jest jakąs mama doświadczowa lub zamierza też uzywać takich pieluszek i zna sie w temacie...

Przesyłam dużo słońca ;) i dziekuję za rozwianie moich pytań

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #446480 przez sylka
Wkład do kieszonki jest dużo chłonniejszy niż tetra. Wkład z mikrofibry lub mikrofibra-mikropolar. Jeśli chcesz tetrę to proponuję co najmniej z 20 szt na początek. Mikropolarek z którego wykonana jet kieszonka dobrze absorbuje wilgoć i odciąga ją od pupy dziecka. Wg mnie zybciej schną pieluzki PUL niż MINKY. MAteriał PUL doskonale zapobiega przedotaniu się wilgoci poza pieluzkę i zamoczeniu ubranek.

Jak synek skończył rok kupiłam kieszonki i obie chwalę. Jak kończyły mi sięwkłady wkładałam właśnie tetrę.

12 lata 2 miesiąc temu #446484 przez annaem66
Dziękuję za odpowiedz czyli soro są chlonniejsze lepiej odrazu pieluszki kieszonki, kupić ?
A do roku jaie pieluszkki uzywałaś u swojego synka?

12 lata 2 miesiąc temu #446504 przez sylka
Używałam zwykłych jednorazówek bo jakoś nie byłam przekonana do wielorazowych, ale po ich wypróbowaniu zmieniłam zdanie ;)

12 lata 2 miesiąc temu #446523 przez annaem66
Ahaczyli prztestowałaś i to i to... ja od razu estem nastawiona na wielorazówki jakie najlepiej kupić? Myślisz ze te kieszonki nadają się dla noworodka?
Przepraszam ze tak wypytuje ale jestem w tym zielona ;(

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka