- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Mama w pracy, niania w domu? Co o tym sądzicie?
Mama w pracy, niania w domu? Co o tym sądzicie?
- samosia
- Wylogowany
- gaworzenie
Pozdrawiam
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Mirella
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72
- rabarbar8210
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
Zawsze byłam a przynajmniej starałam się być otwarta i szczera w kontaktach z ludźmi, u mnie zawsze wszyscy na początku mieli 100% zaufania na dzień dobry i to od nich zależało czy to obronią czy nie. Wydawało mi się to uczciwe i sprawiedliwe. Ale odkąd jestem w ciąży moje myślenie i podejście diametralnie się zmieniło. Moje hormony szaleją. Kwestia bezpieczeństwa i komfortu dziecka jest dla mnie najważniejsza, jego dobro a nie moje altruistyczne i społeczne pobudki. I tu pojawia się pytanie, które często mnie dręczy: czy z takim podejściem hormonalno-paranoicznym zdołam komukolwiek zaufać a nawet jeśli czy będę miała względny komfort psychiczny będąc w pracy?
Tak o tym rozmyślam i teraz z perspektywy czasu wiem jak bardzo ryzykowali moi pracodawcy, oddając mi pod opiekę dwoje dzieci, klucze od domu i samochodu.. i dwa psy.
Mam nadzieję, że mnie też będzie wkrótce stać na podjęcie takiej decyzji i nie będę tego żałować.
samosia: masz rację, tylko trafić na dobrego człowieka, który nie zrobi krzywdy Twojemu dziecku zaspokajając swoje neandertalskie potrzeby i nie wyniesie Ci połowy domu, na który kredyt masz na najbliższe 150 lat to naprawdę trzeba mieć szczęście. Widzicie...znów czarnowidztwo.. nie wiem skąd się to bierze...
Mirella: podoba mi się pomysł sprawdzenia niani w akcji. Tylko trzeba mieć czas. Ja niestety nie skorzystam z urlopu macierzyńskiego i dlatego muszę się spieszyć. Według ustawodawcy kobiety prowadzące działalność gospodarczą mogą oczywiście przejść na urlop macierzyński ale nie zwalnia ich to z opłat w ZUS i nie wlicza się do lat pracy. Przynajmniej tak mnie poinformowano.
Od jutra poszperam, posprawdzam agencje niań. Zobaczymy.
"To możliwość spełniania marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
Paulo Coelho
- mysia-sia
- Wylogowany
- budujemy zdania
- codziennie uczymy się czegoś nowego:)
Ale myślę, że dobrze byłoby sprawdzić właśnie wszelkie agencje niań... w moim mieście wiem, że można np wziąć nianię na okres próbny miesiąca i dopiero po takim miesiącu decydujesz czy podoba CI się to co niania robiz Twoim dzieckiem czy nie.
Poza tym słyszałam czasem dość niefajne opinie o nianiach, które np okłamywały rodziców, że były na spacerze z dzieckiem (a buciki, które zostały przed wyjściem mamy zawiązane po powrocie nadal zawiązane:/) więc trzeba coś wymyśleć, żeby sprawdzić prawdomówność... jakaś kamerka?:>
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
moja Mała idzie do żłobka, bo wydaje mi się jakoś bezpieczniej
koszt Niani uzależniony jest od miasta, w którym mieszkasz i od dzielnicy, do której Niania ma przyjechać
rabarbar, nie wiem czy wciąż tak jest ale jeszcze niedawno była luka w prawie, dzięki której można było mieć wysoki zasiłek macierzyński, bo ZUS wypłaca takowy; chodzi o to że zasiłek macierzyński liczony był, może wciąż jest na podstawie ostaniej zapłaconej przed porodem składki a nie ze średniej za jakiś okres, więc wystarczyło w ostatnim miesiącu lub dwóch (bo nigdy nie wiadomo kiedy się urodzi) przzed porodem zapłać najwyższą składkę żeby dostać zasiłek macierzyński w granicach 6000zł; myślę że warto to sprawdzić
- Mirella
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72
- rabarbar8210
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
Może której z przyszłych mam też przyda się taka informacja.
A propos niani i żłobków. U nas w mieście nie ma żadnej ( posiadającej przynajmniej stronę internetową ) agencji wykwalifikowanych niań, jest za to prywatny żłobek, gdzie dzieciaczki urzędują od 3 m-ca życia. Ale gdybyście zobaczyły te ceny...Zbieraliśmy z mężem szczęki z podłogi Nie mam żadnego porównania czy to tanio czy drogo, czy w sam raz, bo nikt ze znajomych mi osób nie korzysta z tych usług.
Moja siostra wprawdzie ma nianię, ale mieszka na drugim końcu Polski i ceny za wszystko różnią się diametralnie.
Zobaczymy co powie księgowa i co mi zaproponuje. Wczoraj wieczorem żartowaliśmy z mężem, że żeby to wszystko zapłacić (kredyt na dom, nianię i całą resztę) będziemy musieli tak czy inaczej postarać się ja - o dodatkowy etat a mąż o więcej zleceń w firmie. Ale jak do nas dotarło, że to czysta prawda był to raczej śmiech przez łzy.
Paulo Coelho
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- rabarbar8210
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
5 godzin dziennie - 470 zł/ m-c
6 godzin dziennie - 535 zł/ m-c
7 godzin dziennie - 595 zł/ m-c
8 godzin dziennie - 645 zł/ m-c
9 godzin dziennie - 685 zł/ m-c
10 godzin dziennie - 715 zł/ m-c
Plus wpisowe jednorazowo ( a w tym materiały plastyczne, koc, poduszka, ręcznik, śliniaki, kosmetyki) koło 300 złotych
Koszt niani z tego co wiem po wypytaniu klientów w pracy to najmniej 10 złotych na godzinę a w soboty i niedzielę od 15-20 złotych.
Do tego dochodzą koszty paliwa, bo mieszkamy na drugim końcu miasta na razie a za jakiś rok ( jak szczęśliwie się uda skończyć chałupę) 20 km od Częstochowy a tam, na naszej polskiej wsi nie ma nawet przedszkola
Jest jeszcze kilka innych żłobków i przedszkoli, ale prowadzonych w 95 procentach przez siostry zakonne i księży ( nie mam nic przeciwko, nie jestem zatwardziałym i niereformowalnym heretykiem, po prostu nie mam przekonania ) i cała masa prywatnych ogłoszeń od studentek zaocznych, licealistek i pań na emeryturze. Tutaj te ceny wahają się między 7-10 zł za godzinę w zależności od doświadczenia.
Paulo Coelho
- sara125
- Wylogowany
- budujemy zdania
A swoja droga 10-20 zl za godzine placi sie wykfalifikowanej po szkole niani. nie stac mnie na taka
- rabarbar8210
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
Będzie mi łatwiej, bo większość z tym osób znam i często widuję.
Orientacyjne wynagrodzenie, które zasugerowałam im odpowiada. To też ta granica o której pisze sara125. Na tyle jeszcze mogę sobie pozwolić, jak trochę podgonię zamówienia i się sprężę
Eh...może nie będzie tak źle. Odżyła we mnie nowa nadzieja, że da się połączyć macierzyństwo z pracą i że wcale nie musi być tak źle.
Paulo Coelho
- mysia-sia
- Wylogowany
- budujemy zdania
- codziennie uczymy się czegoś nowego:)
mam nadzieję, że mi też się jakoś uda;)
- Kathi
- Wylogowany
- budujemy zdania
Ostatnio słyszałam o kilku przypadkach podawania dzieciom środków uspokajających- nie chce nawet myślec co by sie stało takiej pani jakby "opiekowała" sie moim dzieckiem w taki sposób. Oczywiście jest trochę osób uczciwych, kompetentnych i rzetelnych i takich Wam życzę
- Joanna-Rona
- Wylogowany
- budujemy zdania
A co do niani to wiem, że mojej koleżance trafiła się dobra niania w stosunku do dziecka ale po szafach jej grzebała i kosmetyków "pożyczała". Nie dziękuje nie wyobrażam sobie w moim domku takiej osoby, a nigdy nie wiesz na kogo wypadnie. Czasem osoba jest super a potem okazuje się chora psychicznie
Pozdrawiam
- Kathi
- Wylogowany
- budujemy zdania