- Otrzymane podziękowania: 1
- /
- /
- /
- /
- Czkawka u dziecka
Czkawka u dziecka
- natmur11
- Wylogowany
- Moderator
Mniej Więcej
14 lata 5 miesiąc temu #26662 przez natmur11
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Gosia
- Wylogowany
- rozmowna
- Maja nasze największe szczęście 16.08.2010r.
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
14 lata 5 miesiąc temu #26665 przez Gosia
Ja jeszcze doczytałam, że czkawka świadczy o tym że maluszkowi prawidłowo pracuje układ pokarmowy. Poprostu zbyt łapczywie połyka wody płodowe i ma czkawkę. Niekiedy pomagają głębokie oddechy wdech przez nos wydech przez usta. Wydech powoli. No i możesz trochę pogłaskać brzuszek i mówić do niego.
- roxana
- Gość
14 lata 5 miesiąc temu #26668 przez roxana
z tym głaskaniem brzuszka to byłabym ostrożna - wywołuje skurcze, lepiej położyć po prostu rękę na brzuszku i nie pobudzać macicy:)
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
14 lata 5 miesiąc temu #26672 przez Moniq
jesli ciąża nie jest zagrożona to głaskanie brzuszka jest bezpieczne
a czkawka to normalka, moja Niunia w brzuszku miała ją kilka razy dziennie i do tego codziennie ok 5 rano, tak mi brzuch skakał że nie mogłam spać przez ok 10-15 min, najlepsze było to że przez tydzień po urodzeniu też codziennie miała o 5 czkawkę; dzieci często mają czkawkę ale im to za specjalnie nie przeszkadza, moja Mała nawet nie zwracała na nią uwagi; czkawaka oprócz tego że jest wyrazem rozwijającego się układu pokarmowego, jest też skutkiem niedojrzałego układu nerwowego, więc ze wzrostem skarba czkawki zdarzają się coraz rzadziej
a czkawka to normalka, moja Niunia w brzuszku miała ją kilka razy dziennie i do tego codziennie ok 5 rano, tak mi brzuch skakał że nie mogłam spać przez ok 10-15 min, najlepsze było to że przez tydzień po urodzeniu też codziennie miała o 5 czkawkę; dzieci często mają czkawkę ale im to za specjalnie nie przeszkadza, moja Mała nawet nie zwracała na nią uwagi; czkawaka oprócz tego że jest wyrazem rozwijającego się układu pokarmowego, jest też skutkiem niedojrzałego układu nerwowego, więc ze wzrostem skarba czkawki zdarzają się coraz rzadziej
- roxana
- Gość
14 lata 5 miesiąc temu #26673 przez roxana
Moja ciąża nie była zagrożona aż do momentu kiedy właśnie głaskaniem sobie nie wywoływałam skurczy:(
Wszystko zależy od macicy - jaka jest wrażliwa na bodźce.
Wszystko zależy od macicy - jaka jest wrażliwa na bodźce.
- mariosponge
- Wylogowany
- gadatliwa
- KAF'ka *Mr. Andrew - mój nowy piękny świat*
Mniej Więcej
14 lata 5 miesiąc temu #26708 przez mariosponge
No właśnie, mam tak samo, jak Ty miałaś, Moniq! Codziennie rano budzę się od czkawki a wieczorem nie mogę usnąć
- sloneczko
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- W małych rączkach mieści się cała miłość.
Mniej Więcej
14 lata 5 miesiąc temu #26711 przez sloneczko
moja droga, specjalnie polaczylam dwa watki, zeby sobie poczytala, to nic zmego, moja pod koniec ciazy miala nawet 6 razy dziennie i w nocy tez, dziecko lyka za duzo wod plodowych i dlatego to jest tak, ale to dla dziecka jest dobrze. Moja do dzis ma czesto czkawke, czesto juz ja to denerwuje ale czesto i sie smieje w przy tym, to nic zlego
- natmur11
- Wylogowany
- Moderator
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
13 lata 1 miesiąc temu #252215 przez natmur11
a ja mam pytanie odnosnie czestych czkawek u wiekszego dziecka. Moja Klaudia potafi mieć czkawke kilka razy dziennie. przy czym pije bardzo duzo bo czasem nawet ok 1,5 litra dziennie. czym to moze byc spowodowane>?