- Otrzymane podziękowania: 1
- /
- /
- /
- /
- rodzinny porod
rodzinny porod
- natmur11
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- kasia86
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 0
to chyba rzeczywiście wszystko zależy od szpitala..każdy ma inne zasady i inne warunki
- martela89
- Gość
- Madzia89862
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 04-11-2009 najcudowniejszy dzień mojego życia
- Margolec
- Wylogowany
- budujemy zdania
Na zwiady wybrałam się jakoś w okolicach połowy ciąży żeby wybrac miejsce do rodzenia najbardziej komfortowe dla mnie. Nic nie płaciliśmy dodatkowo za poród rodzinny.
A co do głupich sytuacji to podczas parcia pytałam męża czy jak wreszcie urodzęto czy mi kupi sukieneczkę.
- natmur11
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
moja siostra rodzila w wawie nie wiem w jakim szpitalu ale za porod rodzinny chcieli 100 zl
- ines
- Wylogowany
- gaworzenie
Bardzo zależy mi na porodzie rodzinnym (mojemu partnerowi chyba też hehe). Kiedy muszę o tym powiedzieć swojemu ginekologowi? Chdzi o to, czy powinnam to ustalić z lekarzem dużo wcześniej?
Mój ginekolog przyjmuje obok szpitala w którym będę chciała rodzić (nie chodzę do niego prywatnie). Nie wiem czy jest jakaś rezerwacja sali rodzinnej? Choć przecież trudno zarezerwować salę, skoro termin porodu jest datą ruchomą.
Poza tym, czy poród rodzinny coś kosztuje?
W szpitalu w którym rodziłam w czasie trwania porodu wystarczyło powiedzieć położnej że chcesz aby ojciec dziecka był przy porodzie. Taka atrakcja kosztuje 100zł, ( choć czytałam że to nie jest zgodne z prawem gdyż w polsce poród jest bezpłatny ). Mój mąż gdy zaczął się poród został wyproszony z sali i wpuścili go dopiero gdy maleńka była już na świecie.
- Joanna-Rona
- Wylogowany
- budujemy zdania
U mnie w szpitalu poród rodzinny jest bezpłatny dostaje się salkę i indywidualnie sobie siedzisz z mężem położna od czasu do czasu przyjdzie i lekarz oczywiście też. Dostałam teraz skierowanie do porodu (od 16.09) i tam jest napisane "poród rodzinny" to wystarczy
pozdrawiam
- kama
- Wylogowany
- gaworzenie
- natmur11
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
ale zycze ci Kama zeby twoj maz sie przekonal i sam chcial to przezyc razem z toba:)
- eldcia
- Wylogowany
- gaworzenie
Inna kwestiw to taka czy będzie mozliwy poród rodzinny bo niestety u mnie w szpitalu jest tylko jedna sala do takich porodów więc może nic z tego nie wyjść....
- gosia_ann
- Wylogowany
- rozmowna
- 22.01.2011 ten dzień odmienił całe moje życie :)
Za salę porodową rodzinną trzeba zapłacić aż 300 zł można jednak wcześniej złożyć w szpitalu wniosek z prośbą o udostępnienie bezpłatnej sali porodowej do porodu rodzinnego. Taki wniosek zazwyczaj jest rozpatrzony pozytywnie, jest tylko jedno małe ale - jeśli bezpłatna porodówka będzie akurat wolna to nie ma sprawy, jeśli nie, to niestety trzeba zapłacić
- Joanna-Rona
- Wylogowany
- budujemy zdania
No chyba że szpital nie pofatygował się podpisać kontraktu na świadczenie, ale to się raczej nie zdarza szczególnie w wiekszych szpitalach. Owszem dawniej były tzw cegiełki ale to było naprawde dawno jakieś 7 lat temu jak rodziła znajoma.
Nie rozumiem jak to się dzieje że część szpitali nie pobiera opłat a druga ciągnie kasę !!
Pozdrawiam
- natmur11
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
- eldcia
- Wylogowany
- gaworzenie
I jak tutaj nie denerwowac się na służbę zdrowia, takie mamy właśnie państwo i tyle dała nam UE że w szpitalach sa takie a nie inne warunki w innych krajach nie do pomyślenia....
Ja osobiście chodze prywatnie i płace 60 zł z USG co 3 tygodnie więc nie jest tak źle a lekarz jest super.