BezpiecznaCiaza112023

Testy owulacyjne - stosujecie?

11 lata 5 miesiąc temu #784324 przez ulka1983
Witam wszystkie panie :) przyjmiecie do swojej zgranej paczki kolejną testującą :unsure:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 5 miesiąc temu #784345 przez emma
Witaj, Ula! :-)

paradoksalnie, mimo liczby postow, też jestem tu nowa, więc się absolutnie nie krępuj, tylko testuj i pisz, jak ci idzie, powodzenia! :-)

11 lata 5 miesiąc temu #784355 przez gosia28
Sie ma Ula rozgość się :)
zaczęłaś już testowanie? W którym dc jesteś? Napisz coś o sobie ile się staracie czy dopiero zaczynacie starania?

Chudzinka jakoś tak też powinnam mieć @ jak Wy, ale bardziej nastawiam się na weekend nawet.
A mam pytanie do Ciebie jak wiesz to napisz, a jak nie to zapytaj kogo trzeba :laugh:
oznaczenie żelaza jest w morfologii ogólnej czy trzeba je robić dodatkowo? Bo mi szwagierka zaleciła zrobić w związku z moim problemem z wypadającymi włosami.
No i oczywiście nie nakręcamy, ale życzymy, żeby słowa emka się sprawdziły. Tak na ostudzenie emocji to ja też miałam w zeszłym cyklu plamienie i nic z tego, ale jest kilka dziewczyn na staraczkach, które je miały ;) Tom Ci napisała co? heh :silly:

Mama Aniołka 25.02.2010
Aniołków Karolka i Jasia 06.12.2012

Każdy z nas ma taką małą nadzieję na niemożliwe...

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #784382 przez zoi
Witaj Ulka :) Czekamy na jakieś info o Tobie :unsure:

Chudzinka, ja najdalej w czw. powinnam dostać @ już mnie cycki bolą, więc czekam. Mam nadzieję, że do środy da mi spokój, bo mam wtedy dentystę. Też bym się nakręcała na Twoim miejscu, może nawet bym już kombinowała z testem :P :P W końcu mąż autorytet, to go słuchać trzeba, a nóż ma rację.

Będę czekała na Wasze testowanka z niecierpliwością :lol:

Gosia- nie wiem, czy jestem wystarczająco dobrym źródłem imformacji, ale jak robiłam podstawowe badania to tam nie było żelaza. Jest za to w pakiecie dla kobiet planująch ciążę np. w Diagnostyce.

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #784386 przez ann-sunshine
O Chudzinka to w tym cyklu ty nam emocji dostarczasz? Trzymam kciuki.

Witaj Ula

Gos zelazo osobno, jak masz na skierowaniu tylko morfo to albo dopisz sobie fe albo zaplac w laboratorium zeby tez ci zrobili

Dag kacik jak z katalogu, slicznie

Agni co jak co ale trojaczkow ci nie zycze

A Martuska miala jednodniowa niedyspozycje bo zeby ida i juz w piatek jak zdrowa byla

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #784390 przez gosia28
Zoi, ann dzięki, poczytałam też na necie i będzie tak jak mówisz- tak, że żelazo trzeba osobno oznaczyć. I tak właśnie zrobię może rozwiążę zagadkę i nie tylko ocalę włosy, ale także problem z zajściem w ciążę
dla zainteresowanych co znalazłam na ten temat w necie
www.blogger.com/edit-profile.g

Mama Aniołka 25.02.2010

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #784395 przez emma
Ann, dobrze, że twoja mała już zdrowa :-)

Gosia, ten link jakiś trefny jest ;-)

Poczytałam sobie o tej temperaturze i wniosek mam jak z "seksmisji": "to bardzo interesujące, ale niemożliwe" ;-) posiadając Zosię nie da się rano uleżeć plackiem w łóżku przez 5 minut ;-)

11 lata 5 miesiąc temu #784402 przez ann-sunshine
Gos tez nie moge otworzyc linka a przed kiedys sie zastanawialam czy braki w zelazie maja wplyw bo morfo mam dobra a zelazo czesto ponizej normy

Emma dzieki :)

11 lata 5 miesiąc temu #784409 przez Chudzinka
Goś, żelazo musisz osobno oznaczyć. Myślę, że warto bo też czytałam, że problemy z nim rzutować mogą na prokreację. Ja się bardzo nie nakręcam, ja tylko chciałabym uniknąć szpitala... Zresztą przed chwilą pojawił się śluz podbarwiony już bardziej beżowo niż różowo, a że teraz już jestem bliżej terminu @ niż 3 dni temu, no to to już raczej na @ wskazuje. Cóż poradzić. Trza czekać ;) Witaj Ula!

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #784428 przez gosia28
emma faktycznie :blush: ale dziwne bo mi wujek google polecił tą stronkę a jak teraz skopiowałam jej adres i chciałam otworzyć na nowej karcie to mi wyskoczyło to samo co z linka którego umieściłam tu :unsure:
suma sumarum nie zamknęłam jeszcze artykułu i skopiowałam najważniejsze

"Według najnowszych badań, u kobiet, które nie pobierają z diety wystarczających ilości żelaza może wystąpić brak owulacji. Nawet jeśli owulacja dojdzie do skutku, jakość dojrzewającej komórki jajowej będzie niska. Wynikiem jest obniżenie szans na poczęcie i zdrową ciążę aż o 60% w porównaniu do kobiet z odpowiednim poziomem żelaza we krwi."

ciekawe bo żaden lekarz nigdy nie skierował mnie na tak proste i podstawowe badanie B)
jestem wręcz podekscytowana co wyjdzie z tego mojego detektywistycznego śledztwa :laugh:

Chudzinka i ann już wszystko wiadome i post wyjaśnia :)

ann jeśli to okaże się być dobrym tropem to zacieraj ręce bo sukces niebawem ;)

Mama Aniołka 25.02.2010

11 lata 5 miesiąc temu #784445 przez emma
Gosia, jak żelaza brak to chyba mięsko trzeba wsunąć, buraczki, jabłuszka, zielone warzywa i czerwone wytrawne :-)
Po ciąży też miałam niedobory, ale szybko narobiłam samą dietą (tylko wino odpuściłam ;-))
Dobrej nocy!

11 lata 5 miesiąc temu #784451 przez gosia28
emma właśnie dziwne rzeczy u siebie zauważyłam, bo niby z diety powinno wynikać, że nie może być braków żelaza, ale jedno co stwierdzam, to że włosy lecą mi od kilku lat i przypomniałam sobie, że krótko po ciąży przestały mi lecieć a w szpitalu podawali mi żelazo. A nigdy wcześniej ani później go nie brałam więc może być jakiś związek.
Tylko teraz jeśli faktycznie brak żelaza to dlaczego jeśli nie dieta?
Dobra nie wybiegam na przód, w tygodniu idę na badanie i co najwyżej później będę rozkminiać :blush:

Mama Aniołka 25.02.2010

11 lata 5 miesiąc temu #784471 przez emma
Gosia, pewnie, sprawdz, to wszystko na pewno kwestia bardzo indywidualna, chociaz jest tez opcja, ze to w ogole nie ma zwiazku z zelazem, ale raczej z hormonami. wypadanie wlosow jest naturalne, mi codziennie wypada co najmniej okolo 50 wlosow, a mam do pasa i lysa nie jestem :). od polowy ciazy przestaly mi wypadac w ogole i taki dziwnie mily stan utrzymywal sie jeszcze 7 miesiecy po porodzie, wiem, ze mialo to wtedy zwiazek z hormonami (ciaza, karmienie), a dodam jeszcze, ze przed ciaza wyniki mialam idealne, a w ciazy wyszedl niewielki niedobor zelaza (a wlosy nie wypadaly). po 7 miesiacach wszystko wrocilo do stanu poprzedniego, wlosy nagle znow zaczely wypadac jak przedtem, hormony przestaly szalec :).

dobrej nocy, odplywam! :)

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #784490 przez Chudzinka
Goś, dieta dietą, ale niektórzy mają organizmy "nie wyłapujące" żelaza z jedzenia i taka już ich uroda. Moja mama wiecznie musi żelazo suplementować, bo wiecznie ma anemię, mimo, że je wszystko, co zalecane w diecie i odpowiednio często. Ale jestem ciekawa, co Ci wyjdzie! Pisz, jak będziesz miała wyniki!

11 lata 5 miesiąc temu #784526 przez Kaś_O
Jesli chodzi o wlosy to ich dobry stan w ciazy jest raczej powodowany wzrostem u dziecka i wieksza przez to produkcja u matki.. ja np mam wieczny niedobor zelaza i anemie.. swego czasu czesto staralam sie oddawac krew i niestety mialam z tym problem poniewaz anemia wystepowala u mnie nagminie.. ale fakt wszystko jest sprawa indywidualna bo ja np mam problem z krwinkami a blizej z hemoglobina nie laczy sie z zelazem.. niektore krwinki sa po prostu troszke uszkodzone.. wlosy tez mi nagminie wypadaja ale tyle ich jest ze i tak w ogole tego nie widac.. Gosia zrob sobie kompleksowe badania i bedziesz spokojniejsza..

Agi napisze do Ciebie :)
Jutro pewnie odbiore wyniki powtorne glukozy, badania krwi na infekcje i czeka mnie ktg i usg wiec jakies 2h w szpitalu..

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=64867http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=54914

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka