- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- naciecie krocza ;/
naciecie krocza ;/
- AgaDolata89
- Autor
- Gość
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Manga
- Wylogowany
- gadatliwa
- Mama szczęsliwa to mama trochę leniwa
W szpitalu w którym rodziłam, położna w sumie zadecydowała żebym rodziła w pozycji kucającej (nie wiem, czy ma to jakąś profesjonalną nazwę). Niestety tak mi nie szło i w końcu urodziłam leżąc - widocznie ta pozycja była dla mnie lepsza.
A co do nacinania, z tego co wiem, lepiej być naciętą niż rozerwaną. Mnie w którymś tam momencie porodu nacięli, ale ja tego w ogóle nie czułam. Dziewczyna, która leżała ze mną po urodzeniu, nie była nacinana - myślę więc, że zależy to od indywidualnej sytuacji, predyspozycji, a nie od ogólnych zaleceń dla wszystkich.
- Gosiaczek31
- Wylogowany
- rozmowna
- martela89
- Gość
Możesz poprosić o poród z ochroną krocza ale naprawdę słyszałam,że lepiej być nacięta niż popękać bo ja pękłam na 4 szwy a moja mama na 14
- hasia_86
- Wylogowany
- budujemy zdania
- 7.06.2011 - rodzinka w komplecie
pozdrawiam
- sylwus136
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Kacperek :** 13.04.2010 :** Kocham nad życie :*
Ja bedac w ciazy tez miałam takie załozenie oby mnie nie nacinali bo bedzie bolało i mnie oszpecą.
Podczas porodu zostałam nacięta bo mały był źle ustawiony i nie mieściła mu sie glówka
i uwierz mi nic nie czułam.Nacinają Cię podczas skurczu i w ogole nie wiesz że własnie nacieli Ci skórę.Lepiej jak Cie natną i to równo gdzie potem Cię ładnie zaszyją niż pękniesz i bedziesz mała poszarpaną ranę która uwierz mi jak bedzie duza bedzie gorsza do zszycia i gorzej bedzie sie goic.
Ja miałam ponad 10 szwów założonych i nie jestem w żaden sposob oszpecona.Ciecia w ogole nie widać tylko jak przejezdza sie palcem lekko ją czuc.
Moje zdanie jest takie.Nie czytaj złych opini na temat nacinania krocza.
pamietaj ze dzidzius i jego zdrowie są najwazniejsze
i przede wszystkim głowa do góry bedzie dobrze
- martela89
- Gość
A choćby nie widomo jak poród was bolał ile byście siedziały w bólach to itak o wszystkim zapomnicie bardzo szybko,bo ja już nie pamietam ale wiem,ze jeżeli miała bym jeszcze raz urodzić moją córcie to zrobiła bym to chocbym miała rodzić 24 godzin,a nie 14 i choćbym miała być nacinana wzdłuż i wszerz oby tylko zdrowa była bo bardzo ją kocham i nie ważnie jest nic prócz niej.
- raczek10
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Rodzinka w komplecie :P
Ja miałam 2 porody z nacięciem a dzieci nie były duże 2900 . a ostatnio urodzilam synka bez nacinania 3740 i nie pękłam nic a nic.
Jeszcze taką różnicę zauważyłam ,że lżej sie rodzi z nacięciem niż bez ,tylko potem człowiek ma ograniczone ruchy i duży dyskomfort . A bez cięcia to 2 godzinki i się czujesz jak byś nie rodziła . I MALEŃSTWEM MOŻESZ SIĘ ZAJMOWAC OD RAZU .
Ale o tym co nie miłe szybko się zapomina ,gdy tylko się ujż malenstwo
/035/0354289b0.png?3420[/img] [/url]
s2.pierwszezabki.pl/035/0354289b0.png?6371
- AgaDolata89
- Autor
- Gość
- sylwus136
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Kacperek :** 13.04.2010 :** Kocham nad życie :*
Tu masz artykuł z forum ginekologicznego :
Do pęknięcia krocza dochodzi podczas porodu siłami natury. Aby uniknąć tego groźnego dla kobiety powikłania od wielu lat podczas porodu drogą pochwową u kobiet rodzących po raz pierwszy dokonuje się rutynowo nacięcia krocza. Skutki pęknięcia krocza mogą być bardzo poważne i mieć znaczący wpływ na dalszy komfort życia kobiety. Uzależnione jest to od stopnia uszkodzenia krocza i od procesu gojenia się rany. W zależności od rozległości uszkodzenia krocza wyróżnia się cztery stopnie pęknięcia. W stopniu pierwszym uszkodzona jest jedynie śluzówka pochwy oraz niewielka część skóry krocza.
Stopień drugi obejmuje prócz skóry i śluzówki również uszkodzenia mięśni krocza. Jeżeli prócz tych obrażeń występuje również uszkodzenie zwieracza wewnętrznego i zewnętrznego odbytu kwalifikuje się to do stopnia trzeciego. W stopniu czwartym dodatkowo uszkodzona jest również błona śluzowa odbytu. W niektórych przypadkach, szczególnie gdy obrażenia są niewielkie, nie szyje się pękniętego krocza.
( z tej oto strony to jest www.forumginekologiczne.pl/specjalista/e...rocza-podczas-porodu )
Życze żebyś znalazła swój sposob na ochrone krocza.
Pozdrawiam
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
- sylka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
- AgaDolata89
- Autor
- Gość
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
zgodnie z prawami pacjenta możesz nie zgodzić się na nacięcie krocza i wybrać taką pozycję do rodzenia jaka jest Tobie wygodna; ale w niektórych szpitalach trzeba o to powalczyć;
- jedynaczka
- Wylogowany
- gadatliwa
- mamuśka Mikołaja ^^
Teraz w gazetach dziecięcych, czy też dla kobiet w ciąży, pisze że dużo lepsze jest popękanie niż nacięcie, znam szpitale w których nie wykonuje się nacinania, jest to między innymi szpital w Krośnie.