- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Pielęgnacja po porodzie
Pielęgnacja po porodzie
- gosia_ann
- Autor
- Wylogowany
- rozmowna
- 22.01.2011 ten dzień odmienił całe moje życie :)
Czy używałyście ręczników papierowych, preparatów do podmywania się, wkładek laktacyjnych itp?
Słyszałam, że do podmywania się bardzo dobry jest żel do higieny intymnej z korą dębu.
Czy zamiast wkładek laktacyjnych używałyście zwykłych płatków kosmetycznych (przy mniejszym wycieku mleka)?
O pielęgnacji brodawek chyba nie trzeba tutaj pisać, bo temat został poruszony już w innym poście. Polecono mi maltan, bepanthen maść oraz alantan plus maść zielony. Minusem smarowania popękanych brodawek jest pewnie to, że nasze maleństwo będzie miało większy problem żeby dobrze uchwycić śliską brodawkę. Jakie są Wasze doświadczenia.
Interesuje mnie również kwestia podpasek poporodowych. Czy dodatkowo korzystałyście z podkładów poporodowych w domu?
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- roxana
- Gość
Podkłady poporodowe - w szpitalu byłam 2 dni i zużyłam 2 paczki, w domu używałam - w sumie 5 paczek, teraz używam podpasek ze skrzydełkami.
Maść na sutki z medeli - PURELAN - wydaje się droga 27 zł, za tubkę ale jest super wydajna i co jest zaletą Dzidziuś nie ma problemu z uchwyceniem brodawki.
Ręczniki papierowe przydają się i w szpitalu i w domu, na początku ciężko osuszyć intymne miejsca zwykłym ręcznikiem, nie tylko z powodu bólu ale i wydzieliny.
Płyn do higieny - w moim prxzypadku nie eksperymentowałam i używam tego co zawsze cleaniq z rumiankiem, dodatkowo tantum rosa - do spryskiwacza i kilkanaście razy w ciągu dnia przepłukiwać - spryskiwać. Super się goi.
Mnie wk ładki laktacyjne bardzo się przydają - nie próbowałam niczego innego, za duży wyciek mleka.
Pozdrawiam
- Gosiaczek31
- Wylogowany
- rozmowna
W szpitalu używałam podkładów poporodowych. Byłam 3 dni i zużyłam tylko jedno opakowanie. Dobrze jest się zaopatrzyć w podkłady jednorazowe np takie dla dzieci 60x60. Przydają się zwłaszcza w nocy. Zaleta jest taka, że nie zakładasz bielizny i krocze szybciej się goi. Ja używałam majtek siateczkowych poporodowych mimo, że zabraniali używać bielizny. Ale nie wyobrażałam sobie chodzić bez bielizny z wkładką między nogami W domu używałam zwykłych podpasek takich na noc maxi, potem przerzuciłam się na wkładki.
W szpitalu przemywałam krocze tantum rosa po każdym skorzystaniu z ubikacji, potem płyn do higieny intymnej dla kobiet w ciąży, ale może być każdy inny.
Wkładki laktacyjne jak najbardziej przydatne w dużych ilościach, zwłaszcza przy nawale pokarmu tak na 3 lub 4 dobę po porodzie. Teraz zastanawiam się nad wielorazowymi bo tyle tego schodzi
Ja nie używałam i nadal nie używam żadnych kosmetyków na brodawki, mimo że moje maleństwo należy do tych ssących bardzo energicznie Główna zasada to nie myć piersi wodą przed karmieniem tylko lepiej przemywać własnym mlekiem. Wtedy się nie wysuszają i nie pękają. Mój mały trochę mnie pogryzł na początku ale strupki same się zagoiły. Minusem kosmetyków na brodawki jest to, że trzeba myć piersi przed karmieniem.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
- Madzia89862
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 04-11-2009 najcudowniejszy dzień mojego życia
- Gosiaczek31
- Wylogowany
- rozmowna
- Madzia89862
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 04-11-2009 najcudowniejszy dzień mojego życia
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
Ja mam maść bepanthen i tam jest napisane, że przed każdym karmieniem należy umyć piersi.
tak mi powiedziała położna
- gosia_ann
- Autor
- Wylogowany
- rozmowna
- martela89
- Gość
- roxana
- Gość
A purelan - u nie trzeba zmywać przed karmieniem:)
Popieram poduszka z dziurką jest bardzo przydatna - nie wyobrażam sobie powrotu do domu bez niej. jak usiąść w samochodzie?
Zresztą do sciągnięcia szwów siadałam tylko na niej - potem już po woli można ją odstawiać.
ja po porodzie zjadłabym konia z kopytami, a najbardziej to chciało mi się marsa. Ale niestety nie można czekolady. Mąż kupił mi w szpitalu biszkopty i wciągnęłam całą paczkę, oprócz objadu oczywiście:)
- gosia_ann
- Autor
- Wylogowany
- rozmowna
- roxana
- Gość
koszt koło 30 zł.
- martela89
- Gość
- gosia_ann
- Autor
- Wylogowany
- rozmowna
Dla mnie po prostu wszystko jest nowe i wszelkie informacje chłonę jak gąbka co może nie być dobrym rozwiązaniem, bo nie potrafię ocenić co jest potrzebne a co zbędne. Partner już uważa że przesadzam w niektórych sprawach, więc o poduszce mu jeszcze nie wspomniałam