- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Jak wybrać dobry fotelik samochodowy dla dziecka?
Jak wybrać dobry fotelik samochodowy dla dziecka?
- becia*1980
- Wylogowany
- pierwsze słowa
sa tam testy fotelikow i lista fotelikow najmniej bezpiecznych
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- pulpecja
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- od 19.03.2011 r. jesteśmy w Trójkę :)
- justynak
- Wylogowany
- gaworzenie
- MagdaM
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
www.ciepelkowo.pl
[*] 9.12.2010 r.
- Ubastet
- Wylogowany
- gaworzenie
- kotek23
- Wylogowany
- gaworzenie
Jestem z niego bardzo zadowolona a przede wszystkim z rozsądnej ceny.
- bombel779
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Jaś,nasz największy skarb!!
Ważne jest by sprawić czy dany fotelik został poddany testom (ADAC, AA, ANWB, OEAMTC) i jakie uzyskał wyniki.
Fotelik powinien mieć certyfikat ECE.
Należy upewnić się czy pasy bezpieczeństwa są dobrej jakości i system mocowania fotelika gwarantuje jego stabilność.
Obecnie "modne" są pasy krzyżowe które nie uciskają podbrzusza i krocza. Dostępne w fotelikach Ramatti Formula
Warto poprzeglądać różnego rodzaju filmiki z crash testów ( w sieci jest tego pełno)
Dla mnie ważny również był - system ochrony bocznej.
Na koniec dodam,że po długich poszukiwaniach zdecydowaliśmy się na fotelik Bebe Confort Iseos TT w którym bardzo podoba mi się możliwość regulacji szerokości fotelika
- Agusiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Paulinka i Dorotka nasze Skarby :)
- bombel779
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Napisałam "modne" dlatego że jest to stosunkowo nowe rozwiązanie a poza tym - ja takiego fotelika nie mam/nie używam więc nie wiem czy jest to SKUTECZNEBombel dlaczego "modne" może po prostu skuteczne?
- Agusiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Paulinka i Dorotka nasze Skarby :)
Agusiak napisał:
Napisałam "modne" dlatego że jest to stosunkowo nowe rozwiązanie a poza tym - ja takiego fotelika nie mam/nie używam więc nie wiem czy jest to SKUTECZNEBombel dlaczego "modne" może po prostu skuteczne?
to że NOWE nie oznacza że modne, a "modne" ma taki wydźwięk trochę jakby nie koniecznie skuteczne czy dobre ale ważne,że na czasie. Zgadzam się za to z tym, że jest to stosunkowo nowa technologia Także takowego fotela nie posiadam, nie testowałam, ale pomysł z krzyżowymi pasami jest ciekawy i oby również skuteczny, ale mam nadzieję, że nigdy nie przyjdzie nam testować w praktyce skuteczności takich foteli. Pozostają więc nam tylko opinie i testy
Ale może to ja jakoś inaczej odebrałam to słowo niż Ty miałaś na myśli więc już nic nie piszę
- bombel779
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Nie to miałam na myśli używając słowa "modne". Gdybym uważała że to nie jest dobre rozwiązanie w ogóle bym o tym nie mówiła. Temat wątku brzmi "Jak wybrać DOBRY fotelik..?" a więc wspominając o foteliku Ramatti chciałam go raczej polecić aniżeli odradzić jego zakuputo że NOWE nie oznacza że modne, a "modne" ma taki wydźwięk trochę jakby nie koniecznie skuteczne czy dobre ale ważne,że na czasie.
Sumą sumarów - źle mnie zrozumiałaś Agusiaku
- boniucha
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- FRANUŚ!!! 25.03.2011
pytaliśmy o tę opcję doświadczonego pana z hurtowni fotelików i powiedział krótko: bzdura trochę nas to zdziwiło, bo przecież filmiki w internecie jasno pokazują zalety tegoż rozwiązania...jednak według fachowca jest to rozwiązanie dla dorosłych mężczyzn w samochodach rajdowych, gdzie prawdopodobieństwo uszkodzenia wiadomej części ciała jest większe ze względu na inną budowę anatomiczną niż u dzieci i jest to głównie chwyt marketingowyObecnie "modne" są pasy krzyżowe które nie uciskają podbrzusza i krocza. Dostępne w fotelikach Ramatti Formula
[/img]
a i mimo zapewnień producenta, że dziecko się szybciej wyciąga to podobno w praktyce jest na odwrót
bombel779 napisał:
a myślałaś o tym czy przy uderzeniu bocznym ta regulowana część będzie mniej stabilna niż gdyby była na stałe zamontowanaNa koniec dodam,że po długich poszukiwaniach zdecydowaliśmy się na fotelik Bebe Confort Iseos TT w którym bardzo podoba mi się możliwość regulacji szerokości fotelika
my ostatecznie wybraliśmy fotelik Roemer King Plus (również po analizie danych za strony fotelik.info)
trzeba również przy wyborze fotelika sprawdzić czy będzie dobrze "leżał" w danym modelu samochodu, w którym ma być zamontowany (nie każdy fotelik można zamocować stabilnie w każdym aucie)
- mamamia
- Wylogowany
- gaworzenie
fotelik jest rewelacyjny!
wygodny, bezpieczny, w dobrej cenie oraz atrakcyjny wizualnie
wszystko czego potrzeba
- bombel779
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
"Dla większej ochrony głowy fotelik wyposażony został w System Bocznej Ochrony Safe Side. Wzmocnione, szerokie i miękkie ściany fotelika chronią dziecko w przypadku kolizji bocznej."a myślałaś o tym czy przy uderzeniu bocznym ta regulowana część będzie mniej stabilna niż gdyby była na stałe zamontowana
- boniucha
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- FRANUŚ!!! 25.03.2011
no to dobrze (sobie wymyśliłam ) ważne,że w testach dobrze wypadaboniucha napisał:
"Dla większej ochrony głowy fotelik wyposażony został w System Bocznej Ochrony Safe Side. Wzmocnione, szerokie i miękkie ściany fotelika chronią dziecko w przypadku kolizji bocznej."a myślałaś o tym czy przy uderzeniu bocznym ta regulowana część będzie mniej stabilna niż gdyby była na stałe zamontowana