- Otrzymane podziękowania: 72
- /
- /
- /
- /
- Alergia pokarmowa u maluszka!!! Problem?
Alergia pokarmowa u maluszka!!! Problem?
- Mirella
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 0
- Aguśka
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
- jest już mały bzik ;)
Ale od czego zacząć? Słyszałam,że na sam początek to jabłuszko ale też słyszałam głosy że alergikom najpierw podaje się marchewkę ( nie wiem czy wcześniej wspomniałam , mały ma GERD tzn refluks prze.-żołąd.) i to niby dlatego najpierw warzywa.
Na początku gotowane czy surowe? Lepsze robione samemu czy kupowane ze słoiczka?
No jest trochę tego ... moich pytań bo jestem zielona a boję się mojemu okruszkowi robić krzywdę tzn. rewolucję żołądkową
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
- Marysia27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Scribo ergo sum ;) KAF'ka!!!
- angela660
- Wylogowany
- rozmowna
Nic nigdy mu się nie działo.
Aguśka - nie martw się tak bardzo, tylko tak jak dziewczyny mówią, w wszystko powoli i stopniowo.
Dzieci po takich daniach robią też "kolorowe" kupki, dlatego nie wystrasz się.
Mały jak zrobił czarną to myślałam, że zejdę na zawał, na szczęście szybko przypomniałam sobie, że jadł jagody. I to samo jak zrobił zieloną, a to było po szpinaku, też nic nie wiedziałam, że nie powinno się podawać co prawda dostał go w 6 miesiącu, ale bez problemu.
- Aguśka
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
- jest już mały bzik ;)
a które słoiczki są najlepsze?
ostatnio dostałam przesyłkę reklamową z firmy hipp ze słoiczkiem marchewki i łyżeczką szczerze mówiąc to nie wiem skąd mieli mój adres itd. ale jak to się mówi mała rzecz a cieszy:D no i fajny maja pomysł na promocje. ale nie o tym chciałam
niby te słoiczki są produkowane z upraw ekologicznych i bez dodatków substancji alergizujących ( oczywiście nie wszystkie słoiczki- jest wszystko na nich napisane i w załączonych ulotkach)to co? znaczy że słoiczki z innych firm tzn. warzywa pochodzą z upraw nie ekologicznych i posiadają w swojej zawartości subst. alergizujące. Wiem, że czepiam się szczegółów no ale taka już jestem hi hi
- Aguśka
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
- jest już mały bzik ;)
- Gosiaczek31
- Wylogowany
- rozmowna
A co do alergii pokarmowej dwa tygodnie temu zaczęłam wprowadzać gluten w postaci owsianki z bobowity. Robię ją na swoim mleku. Daję małemu też jabłuszko, bananka i gruszki. I od wigilii mamy problem z kupką. Do tej pory była rzadka i około 3-5 razy dziennie a teraz co dwa dni i twarda.Nie wiem czy to normalne.
- angela660
- Wylogowany
- rozmowna
Natomiast jeśli chodzi o twardą kupkę kaszki, kleiki ryżowe zapieraj, nie wiem jak z owsianką, ale możesz spróbować podawać więcej jabłuszka i soczek jabłkowy.
A najlepiej będzie jak zapytasz lekarza.
Mój mały właśnie w tej chwili strasznie ciśnie kupkę, ale zdarzyło się to pierwszy raz od dawna. Nie wiem po czym.
Co do kolorowych kupek, u niemowląt wszystko barwi, oczywiście jeśli jest naturalna, bez krwi, śluzu i dziecko nie męczy się przy niej w żaden sposób to jest ok. Tak powiedział mi lekarz. Mały jak trzy dni jadł marchewkę i pił soczek marchwiowy to pampers był pomarańczowy. No i jak wcześniej pisałam po jagodach czarny.
Zielona kupka zawsze sieje panikę, jak poleciałam do lekarza z tym, i powiedziałam że miała normalną konsystencję i bez śluzu- to pediatra powiedział, że nie mam co się bać tak się zdarza(a karmiłam wtedy piersią)
Ekologiczne słoiczki- nigdy do końca nie wiemy co w nich jest, możemy jedynie wierzyć, że producenci są z nami szczerzy. Lepsze czy gorsze słoiczki, hm, bywa tak, że jedne smakują inne nie i wtedy wyznacznikiem jest dziecko.
Nicolas zjada wszystko co mu dam, więc kupuję różnych fim: Hipp, Bobovita, Gerber.
Oczywiście chcę zaznaczyć, ze nie jestem specjalistą, dzielę się tylko swoim zdaniem i jeżeli kupki i inne objawy są nie pokojące zawsze najlepiej pytać pediatrę.
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
moja pediatra mówiła że każda zielona kupa to powód do niepokoju
my na początku, przez pierwsze trzy miesiące mieliśmy problem ze skórą niuni, poradzilismy sobie tak:
kąpiel tylko w przegotowanej wodzie z płynem emolium do kąpieli
smarowaliśmy ją tylko emolium emulsją do ciała
przez tydzień co drugi dzień kąpaliśmy ją w nadmanganianie potasu i to w sumie załatwiło sprawę, a wyglądała strasznie była cała w czerwone kropki
- Aguśka
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
- jest już mały bzik ;)
Gosik te kupki nie są normalne jak już wcześniej dziewczyny pisały musisz podawać więcej herbatki lub jakieś jabłuszko czy śliwkę albo gruszki podobno też dobrze działają na rozluźnienie...
Mój Timon robił nawet 11- 13 na dobę. Byłam przerażona i nie nadążaliśmy z pieluszkami:D no i najgorszy zawsze był strach przed kolorkiem kupki ale z czasem się unormowało i dziś jest jedna -rzadka na dobę Muszę przyznać, że na samym początku to aż tak dziwnie było i czułam się jakby znów było coś nie tak jak trzeba
Dobrze Angela ,że wspomniałaś o tych zaparciach po kleiku ryżowym. Szczerze mówiąc myślałam, że to jest bardzo lekki posiłek i maluszek nie powinien mieć zaparć... ale widzę, że nie koniecznie. Właśnie w tym tygodniu podałam małemu kleik na noc ( najwyższy czas w końcu przesypiać całą noc) i widzę ,że coś się dzieje... jednego dnia zrobił 3, na dobę, drugiego tylko małego - luźnego pierda a dziś mała taka luźna a raczej rzadka kupcia i tak już nic nie wiem. Jedyne wyjście to obserwqacja
- Aguśka
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
- jest już mały bzik ;)
- Aguśka
- Autor
- Wylogowany
- gaworzenie
- jest już mały bzik ;)
ORYGINALNE NIEMIECKIE kropelki, gęste (nie czeskie) produkowane przez najlepszego producenta PFIZER. Kupione w aptece niemieckiej.Krople nowe, zamknięte fabrycznie, nigdy nieotwierane.Data ważności do 5. 2013. Mam tylko 1 buteleczkę. Kupiłam tylko 2 i okazało się że jedna z powodzeniem wystarczyła przez ten najtrudniejszy okres. Jeśli ktoś by zechciał to Cena 40 zł + ewentualne koszty przesyłki (poczta lub kurier) tel 501899420 lub @ Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
A jeśli chodzi o przetłumaczenie ulotki to nie ma problemu mogę wysłać na @ lub załączyć info do kartonika z kropelkami