BezpiecznaCiaza112023

Marcówki 2014

11 lata 1 miesiąc temu #796472 przez Porto1987
U mnie też była przez weekend cisza. Dopiero wczoraj na wieczór dostałam troszkę kopniaczków no i dzisiaj już też.

Tak, tak, ja tez polecam zająć się czymś innym niż myślenie o kopniaczkach, a same przyjdą :) Maleństwa tez muszą czasami odpoczywać :D :D
Żeby później nie było, że będziemy je budzić, żeby wiedzieć, czy z nimi wszystko ok ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 1 miesiąc temu #796482 przez darmag21
Ja jak kupie ubranka nowe to nie piore jeszcze a jak w sh to piore, bo wiadomo, ze maja malo przyjemny zapach itd... pozniej wszytskie razem wypiore w plynie do prania dla dzieci, prawdopodobnie lovela wybiore, bo nie wiem czy jest plyn do prania dzidzius, nie orietowalam sie, a bym chyba ten wolala bo przecudnie pachnie noworodkiem, z tym ze dla Kacpra uzywalam proszku, ale juz od dluzszego czasu nawet swoje ubrania piore w tych kapsulkach, bo to zawsze proszek mi zle wyplukal, zostawaly slady itd...

Moni, nie martw sie, kazda z nas ma podobnie, raz maluszki sa bardziej aktywne raz mniej, podobnie maja jak my, nie zawsze jestesmy tez pelne energii, a do tego jak zaczynamy sie czyms zamartwiac to juz w ogole.

11 lata 1 miesiąc temu #796500 przez faza56
Hej dziewczyny

Witam nową mamusie :) Miło, że do Nas dołączyłaś :) pisz często jak tam się czujesz i co u Ciebie i maleństwa słychać :) Fajnie, że ciąża przebiega wzorcowo i trzymam kciuki żeby było tak do końca :) MARCOWE CHŁOPAKI GÓRĄ!!!! :laugh:

Wróciłam od gina, wyszły mi leukocyty. Jutro muszę powtórzyć badania moczu. Poza tym wszystko extra, serducho malca bije, morfologia w porządku, 6 kg do przodu :)

Pytałam się doktor o ruchy malucha na co zwrócić uwagę bo czasem jest aktywne a czasem cisza jak makiem zasiał. Pani powiedziała, że to normalne, że maleństwo rusza się jak chce i kiedy chce i żeby nie panikować jak ma "ciche dni":P Jakby się coś z maluchem działo to organizm na pewno by zareagował także spokojnie dziewczynki :). Dopiero po 30 tc można zacząć dokładnie obserwować zachowanie maluchów, kiedy są aktywne, liczyć ruchy itp. Mój mały cały weekend leniuchował bo mało dawał o sobie znać.

Pani doktor kazała mi się też zastanowić nad szczepionką z immunoglobuliną bo mamy z mężem konflikt. Szczepionkę podaje się w 28-30 tc i potem tuż po porodzie. Nie wiem co mam zrobić bo ta szczepionka jest podawana profilaktycznie "w razie gdyby...." a jej koszt to 400zł także sporo... Mówiła, że jest małe prawdopodobieństwo żeby coś się złego zadziało bo to pierwsza ciąża ale zawsze istnieje ryzyko i ona woli mnie przestrzec i powiedzieć, że jest możliwość podania takiej szczepionki.
Może któraś z mam miała taką szczepionkę robioną? Co myślicie na jej temat? Ja mimo tych kosztów chyba się zdecyduje bo jestem straszna trzęsidupa i zaraz będę się bała, że coś się może małemu stać.

Pozdrawiam Was gorącą :kiss: Mam strasznego smaka na frytki więc lecę upiec sobie porcję :silly:

11 lata 1 miesiąc temu #796508 przez darmag21
Faza, ja tez dzis uslyszalam od poloznej ze co do ruchownalezy spokojnie do tego podejsc,bo odliczanie zacznie sie od 30 tyg,a teraz rusza sie kiedy mu sie zachce.

Ja znajac siebie tez bym skusila sie na ta szczepionke, bo wole dmuchac na zimne niz potem pluc sobie w brode ze jednak moglam cos zrobic a nie zrobilam.

11 lata 1 miesiąc temu #796516 przez faza56
darmag dziękuję za radę, Masz rację, że potem jakby się coś stało i miałabym świadomość, że mogłam temu zapobiec a nie zrobiłam tego to chyba do końca życia bym sobie nie wybaczyła. Mój mąż to samo mówi, że nie nie ma dyskusji tylko idziemy i koniec i chyba tak zrobię.

Co do ruchów to jak obydwie dziś usłyszałyśmy to samo, że maluchy na razie wirują jak chcą to na pewno z naszymi szkrabami jest wszystko w porządku ;)

11 lata 1 miesiąc temu #796524 przez baska007
Też chyba bym się zdecydowała na taką szczepionkę, żeby później nie żałować.

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #796549 przez moni91
Ja tak samo bym sie zdecydowała na szczepionkę:)ja musze mojego poprosic o zbadanie jaka ma krew bo nawet niewiemy:(:(:(

11 lata 1 miesiąc temu #796550 przez roma4
Faza ja mam z mężem tez konflikt i nie wiem jak w polsce ale ja dostałam szczepionkę jak rodziłam na cyprze zaraz po porodzie bo druga ciąża jest bardziej niebezpieczna i nie dostałam żadnej przed , w dodatku ja za tę szczepionkę nie płaciłam należała mi sie w ramach podstawowego ubezpieczenia , dlatego teraz przy drugiej ciąży sie nie martwię ....nie wiem jakie są zasady w polsce muszę to sprawdzić

11 lata 1 miesiąc temu #796556 przez majeczka22
AKTUALNA TABELKA NA DZIEŃ 25 LISTOPAD 2013 :

PS. I KOLEJNY CHŁOPCZYK ZASILA TABELKĘ ALE NIEBIESKO SIĘ ZROBIŁO :)

11 lata 1 miesiąc temu #796560 przez Loca
Ja na szczescie mam te sama grupe krwi co moj maz :)

W ogole, zastanawiacie sie nad czyms takim jak szkola rodzenia? Dla mnie osobiscie to moze byc strata czasu i pieniedzy, ale jesli ktoras ma inne zdanie na ten temat to niech piszcie :) bo nie wiem czy warto sie zapisywac czy nie, moj maz jest zdecydowanie na nie. A jak jest u was? Chcecie w tym uczestniczyc ?

I Majeczka nam zaktualizowala tabelke :) az sie zastanawiam czy sa miesiace w ktorych jest bardziej rozowo :silly:
Dziekujemy Majeczko ;)

11 lata 1 miesiąc temu #796564 przez Porto1987
Loca, ja się zastanawiam nad szkołą rodzenia. Znalazłam darmową szkołę przy szpitalu. Chciałabym tez poznać przyszłych młodych rodziców, żeby później móc spotykać się na jakiś spacerkach :) bo jeśli chodzi o "obsługę" malutkiej, to myślę, że to samo przyjdzie instynktownie :P Myślę, że na płatną szkołę rodzenia bym się nie zdecydowała.

No faktycznie będą mogły sobie wybierać w chłopaczkach nasze dziewczyneczki :S

11 lata 1 miesiąc temu #796570 przez darmag21
Gdybym miala na miejscu szkole rodzenia, bylaby to pierwsza moja ciaza... szkola bezplatna to bym sie skusila, gdyby mi sie nie spodobalo to przeciez chodzic nie trzeba, ale placic bym za to nie placila... to jednak nie male pieniadze, ktore uwazam ze lepiej wydac w razie co na prywatna polozna. U mnie bardziej to jest "modne" niz szkola.

11 lata 1 miesiąc temu #796589 przez faza56
roma szczepionka po porodzie jest nieodpłatna i dostaje ją każda ciężarna z konfliktem (podobnie jak na Cyprze) natomiast ta w 28-30tc jest odpłatna i nieobowiązkowa. Nie chcesz to nie musisz jej przyjmować. Tak jak pisałam, ryzyko, że coś się może stać z dzieckiem przy pierwszej ciąży jest niewielkie ale zawsze jest więc dlatego z mężem zastanawialiśmy się czy się na taką szczepionkę nie zdecydować :)

Loca ja od grudnia zaczynam chodzić do szkoły rodzenia przy szpitalu w którym będę rodzić :) myślę, że to fajna sprawa i na pewno wiele rozjaśni odnośnie porodu, jak współpracować z położnymi żeby wszystko poszło gładko ;) i odpowiednio przygotuję do tego momentu :) Ja na razie jak sobie myślę o porodzie to mam czarną dziurę...nie umiem sobie w ogóle wyobrazić tego momentu...dlatego głównie chciałam się zapisać. Wolę wiedzieć wcześniej jak to będzie wyglądać i odpowiednio się do tego przygotować :) Namawiaj męża na szkołę jak macie taką możliwość ;)

11 lata 1 miesiąc temu #796607 przez Loca
U nas niestety jest platna i to chyba z 250 sobie zycza za to....dla mnie to mase pieniedzy.

Ah i jeszcze jedno, linka nie wrzuce bo nie odkrylam na tablecie wunkcji kopiuj wklej, ale wpiszcie w goole katarek, wyskoczy wam dziwne urzadzenie do odsysania "smarkow","gili" badz kto co tam woli :silly: z mezem zastanawiamy sie nad tym podobno cudownym sprzetem, co o tm myslicie, slyszalam ze na allegro mozna dostac duzo taniej niz na ich stronie.

11 lata 1 miesiąc temu #796613 przez darmag21
Loca, moja szwagierka ma to urzadzonko do katarku i sobie raczej chwali.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka