BezpiecznaCiaza112023

Majówki 2014

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #755198 przez Paradise1982
Hej dziewczyny,
Byłam u położnej, o matko, półtorej godziny siedziałam. Tak wiec wzięła mnóstwo krwi (wierciła mi igłą studentka :-/), oddałam mocz, zważyły mnie, zmierzyły i musiałam opisać historię chorób mojej rodziny i Johna.
Teraz mam czekać na list z terminem USG, rownież zgodziłam sie na dodatkowe USG na wykrycie wad.
No i to tyle :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu #755205 przez Kasiunia88
nati.olsztynniewiem dlaczego mi nie zrobił tego usg :( Powiedział, że na usg umówimy się na 21.10. a powiedział, że ciąża jest, bo macica jest spulchniona i pokazał, w którym miejscu. Chciałam już to usg, żeby zobaczyć czy wszystko ok, tym bardziej, że druga ciąża była na początku zagrożona, ale wtedy chodziłam prywatnie to za każdym razem miałam usg, a tak muszę jeszcze czekać 3 tyg. ;/

11 lata 2 miesiąc temu #755233 przez anuuuusia
Cześć :) Napiszcie mi proszę, kiedy miałyście zlecone te pierwsze "specjalistyczne" badania: przeciwciała na toxoplazmozę, różyczkę, itd.? Już na pierwszej wizycie u ginekologa?

11 lata 2 miesiąc temu #755240 przez nati.olsztyn
SYLWIA - ja mam u niego wizytę 15 ego:-) Naprawdę poznalas płeć już na tym usg? Super!:-)w którym tygodniu ciąży byłaś? Sprawdziło się?:-)

Paradise - Fajnie, masz już pierwszą wizytę za sobą, teraz tylko czekać na usg:-)

anuusia- Tak, ja mam zlecone wszystkie te badania.

11 lata 2 miesiąc temu #755249 przez SYLWIA
nati.olsztyn napisał:

SYLWIA - ja mam u niego wizytę 15 ego:-) Naprawdę poznalas płeć już na tym usg? Super!:-)w którym tygodniu ciąży byłaś? Sprawdziło się?:-)

Paradise - Fajnie, masz już pierwszą wizytę za sobą, teraz tylko czekać na usg:-)

anuusia- Tak, ja mam zlecone wszystkie te badania.

Nati właśnie sprawdziłam w karcie ciąży byłam wtedy miałam zaczęty 14 tydzień, Moja przyjaciółka teraz jak do niego chodziła też jej powiedział na tej wizycie,że będzie chłopak :)
U mnie też się sprawdziło :)

[url=http://www.su

11 lata 2 miesiąc temu #755253 przez SYLWIA
Jako pierwsze, około 9. tygodnia ciąży, zaczynają powstawać narządy męskie. Żeńskie kształtują się od 10.–11. tygodnia ciąży. Gdyby sporządzić uproszczony kalendarzyk rozwoju narządów u chłopczyka i dziewczynki, wyglądałoby to mniej więcej tak:

7. tydzień ciąży: powstają gruczoły płciowe
9. tydzień ciąży: jeśli to chłopiec, kształtują się jąderka
10. tydzień ciąży: u maleńkiej dziewczynki rozwijają się jajniki
12. tydzień ciąży: genitalia, czyli zewnętrzne narządy płciowe, stają się męskie lub żeńskie
14. tydzień ciąży: u chłopca pojawia się gruczoł prostaty, u dziewczynki jajniki zstępują do miednicy
18. tydzień ciąży: jąderka zaczynają powoli przemieszczać się z brzuszka do worka mosznowego

Kiedy można określić płeć dziecka?
Pierwsze nieomylne oznaki, czy urodzi ci się synek, czy córeczka, powinny już być dostrzegalne na USG w 14. tygodniu ciąży. Czasem nawet udaje się to w 13. tygodniu. Wiarygodność takiej oceny zależy nie tylko od doświadczenia lekarza, ale też od warunków badania – ułożenia płodu, jakości ultrasonografu.

[url=http://www.su

11 lata 2 miesiąc temu #755276 przez nati.olsztyn
No tak, chłopca łatwiej określić tak wcześnie zwłaszcza jak dobry lekarz i niezły sprzęt:-) Bo z dziewczynkami różnie bywa - sama spotkałam się w pracy nie raz z wczesniakami dziewczynkami ( ur. 24-30 tc) u których bardzo ciężko było określić płeć na oko. ;-)

11 lata 2 miesiąc temu #755279 przez Mmusia
Słyszałam że jak kobiety długo przyjmują hormony to jak zachodzą w ciążę i jest np dziewczynka to ona może mieć napuchnięte wargi sromowe i wtedy może być pomyłka że to chłopak po prostu mylą je z jąderkami. Ale nie wiem ile w tym prawdy. :)

Tobiasz i Tymoteusz Nasze Największe SKARBY

11 lata 2 miesiąc temu #755289 przez nati.olsztyn
Mmusia- Powiększone wargi sromowe u dziewczynek to norma, jest to związane z maminymi hormonami, ale także tymi występującymi naturalnie. Zresztą z tego samego powodu noworodki miewają powiększone gruczoły sutkowe:-)

Wybaczcie, że się tak wymądrzam;-)

11 lata 2 miesiąc temu #755384 przez Paradise1982
Boże dziewczyny, skąd wy to wszystko wiecie!!?!? :-0

11 lata 2 miesiąc temu #755399 przez nati.olsztyn
Paradise- U mnie to akurat zboczenie zawodowe:-P

11 lata 2 miesiąc temu #755424 przez Paradise1982
No to teraz w ogóle umieram z ciekawości. Kim jesteś z zawodu Nati?

11 lata 2 miesiąc temu #755439 przez beaciaa
Hej dziewczyny :)!
Dołączam do Majówek 2014 (termin na 03.05.2014r.) Jak na razie czuje sie dobrze oprócz budzenia się w nocy- bieganie do wc i senności :) A wy jak się trzymacie ?:)

11 lata 2 miesiąc temu #755481 przez nati.olsztyn
Hej Beaciaa! Witaj wśród majowek:-) Miło nam Cię poznać. To Twoja pierwsza ciąża? Długo się staraliście? Powiedz coś więcej o sobie:-)

11 lata 2 miesiąc temu #755526 przez moniaW
ale od Was można się dużo dowiedzieć nie trzeba szperać po internecie :) zaglądam tutaj codziennie i Was podczytuje bo u mnie jak na razie nic ciekawego się nie dzieje więc nie mam o czym pisać :) czekam na drugą wizytę 9 października,mam nadzieję że usg pokaże serduszko a lekarz założy mi kartę i zleci badania :blush:

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka