- Otrzymane podziękowania: 65
- /
- /
- /
- /
- Lipcówki 2014
Lipcówki 2014
- elmirka_20
- Wylogowany
- rozmowna
Lyanka, bardzo serdecznie gratuluje i życzę dużo szczęścia na Nowej Drodze Życia
Ja też się zastanawiałam nad śpiworkiem, ale stwierdziłam, że jednak będzie niepotrzebny i go nie kupię. Pościel będzie dla dzieciątka, na lato mam różnej grubosci kocyki (4 kupione ), więc bedzie czym dzieciątko okryć Mój brat też śpiworka dla córci nie miał. Chyba że ktoś nam kupi to może użyję, ale sama wolę kupić coś bardziej praktycznego
Kobietki, co do picia wody... Ja czytałam gdzieś że do tych dwóch litrów wody, które powinnyśmy dostarczać co dzień organizmowi też się wlicza np. zjedzona zupa, więc ja Wam szczerze tu piszę, że butlę samej wody to mam na 2-3 dni, bo duzo piję herbat, soków i wlaśnie często jadam zupy, więc powinno się bilansować Co prawda na soki i herbaty różnego rodzaju już nie mogę patrzeć - tak mi zbrzydły przez te prawie 6 miesięcy, że już tęsknię za innymi smakami (ja nie piję gazowanych napojów bo mam delikatne gardło i trochę bąbelków a zaraz boli a poza tym od slodkiego bolą mnie zęby - nie chce więc ryzykować).
Ostatnio zaczęłam sie zastanawiać nad piwem bezalkoholowym, ale ono też ma jednak 0,5% alkoholu i się boję... Mąż mi mówi, że sam kefir ma do 0,6 % alkoholu i czytalam też artykuł jakiegoś lekarza że nawet jest wskazane pić piwo bezalkoholowe w ciąży bo chmiel i coś tam jeszcze wpływają na przysadkę mózgową, która produkuje więcej prolaktyny a ta jest potrzebna nie tylko nam (np. na nerki i coś jeszcze, nie pamiętam), to jest także bardzo zdrowa dla płodu (też nie pamiętam dlaczego). Ale mimo wszystko boję się.... :/
A co Wy o tym sądzicie?
Miłego dnia Wam życzę Mamusie!
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- staślubania
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 21
dziś cała Polska skąpana w słońcu:D
co do śpiworków, to zależy jak rozkopujące będziemy miały dzieciątko może się przydać, jeśli jest w domu chłodniej i nie chcemy, żeby nam nie zmarzło, w końcu całą noc przy łóżeczku stać się nie da
Napoje bezalkoholowe? nie uważam, żeby to było szkodliwe, kwestia wyboru. Gin mojej szwagierki mówiła, że nawet na lampkę wina można sobie od czasu do czas pozwolić, odrobinę piwa także. Mama przyznała mi się, że jak była w ciąży z moim bratem miała zachciankę w postaci piwa /latem to było/. Ale wszystko w ilościach bardzo niewielkich. Każda zrobi jak będzie uważała, kwestia przekonań i umiaru.
Agni, daj znać co tam u Was?
- gabi28
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 33
a co płynów,to ja tak jak Elimrka również piję dużo herbat,soków dużo mniej,wody hmm.. tak z pół litra dziennie. Na śniadanie jem latki z mlekiem więc zawsze to też troche płynów.No i oczywiście zupy-tak to też płyny
- Ewa1001
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 18
Będąc dzisiaj na zakupach w Rossmanie stanęłam przy półce z butelkami. Porównałam ich ceny z tymi dostępnymi przez internet. Dziewczyny na butelce LOVI jest 10 zł różnicy a na AVENT nawet 20 zł. Nie spodziewałam, się aż takiej różnicy.
W związku z tym, że większość z Was już zaczęła kompletować wyprawki mam do Was pytanie. Co sądzicie o butelkach firmy LOVI? Czy któraś z was kupiła właśnie butelko z tej firmy? Poczytałam o nich na internecie i ich opinie są naprawdę wysokokie. Na internecie ceny butelek LOVI oraz AVENT są porównywalne więc zastanawiam się nad obiema....
- martyska
- Wylogowany
- rozmowna
- skarbek nasz kochany:*:*:*:*
- Otrzymane podziękowania: 41
U mnie pogoda świetna gotuje rosołek a jak mężuś wróci z pracy to lecimy na spacerek.
Ja kupiłam dwie butelki z lovi bo wlasnie spodobały mi się i maja wiele pozytywnych opinii
Smoczek z aktywnym ssaniem dzięki czemu można połączyć karmienie piersią i butelka bo maluszek się nie rozleniwi jest antykolkowa. Kipilam dwie w smyku łącznie 45 zł.
Jutro wizyta u lekarza już nie mogę się doczekać może w końcu coś przytyłam, ale jestem spokojna bo kruszynka moja dba o to by mamusia się nie martwiła i codziennie intensywnie rozrabia
- elmirka_20
- Wylogowany
- rozmowna
Ja normalnie aż się bałam do półki z piwem w sklepie podejść że mnie wezmą ludzie za jakąś patologię z moim widocznym już brzuszkiem. A ja chciałam posprawdzać tylko czy są jakieś piwa, co nie maja w ogóle alkoholu albo jakie są te z 0,5% (nazywane tez bezalkoholowymi). Normalnie aż miałam wyrzuty sumienia, że jestem wyrodną przyszłą matką, że nie mogę się powstrzymać od myśli o piwku. Ale te soki i herbaty już mi tak pobrzydły..... :/
I byłam własnie z mężem w Inter Marche. On mi znalazł piwo Bavaria: cytrynowe i jabłkowe (było jeszcze jakieś trzecie), które ma 0,0% alkoholu !!! ALe jazda
No i dzisiaj sobie takie dwa (to są małe puszki jak od Fanty czy Pepsi: 0,33 l) wypiję wieczorem Wreszcie inny smak !!!
Staślubania, o rozkopywaniu się maluszka nie pomyślałam! Widzisz, jak to dobrze Was mieć? Jak mi się faktycznie taki kręciołek trafi to wtedy śpiworek będzie faktycznie super pomocny! Ale to kupię go już jak będzie maluszek, chociaż - jeszcze 3 miesiące do terminowego porodu, więc jest czas na zmianę zdania jeszcze wielokrotnie!
Też byłam w Rossmanie, ale zwróciłam uwagę na coś innego - pieluszki Pampers 43 sztuki dla noworodka 2-5 kg wagi były po 21 zł z groszami. Wzięłam od nich kartę Rossnę!, zarejestrowałam ja przez internet i wróciłam do Rossmana - na tą kartę kupiłam z 3% zniżką te pieluszki - dwie paczki - po 20 zł z groszami za każdą. A w innych sklepach są na promocjach po 24,99 zł. To już z dwóch paczek mam oszczędność na smoczka (lub cokolwiek innego dla dzieciaczka). Normalnie bym tego tak nie przeliczała, ale w mojej sytuacji gdy ja nie mam od kogo coś dostać i wsyzstko jest na naszych barkach (moich i mężą), to na tylu rzeczach każda zaoszczędzona złotówka dozbierana do kolejnej to już dla nas wiele zanczy.
Co do butelek: kupię zestaw butelek Tommy Tippee, więc nie wiem co z Lovi i Aventem, ale chętnie też poczytam opinie
A propos oszczędności jeszcze:
Wczoraj podsumowałam mężowi na kartce zakupy wyprawkowe - ile nas wyniosa te same rzeczy tej samej firmy kupione w sklepach a ile kupione przez internet (wliczyłam już koszta kurierów):
wózek 3w1, łóżeczko, leżaczek-bujaczek, pościel do wózka 2 szt., pościel do łóżeczka, poszewki na pościel 3 szt., prześcieradło 3 szt., materac gryka-pianka-kokos, zestaw butelek i laktator. Za te rzeczy w sklepie zapłacimy: 2650 zł a przez allegro (z wliczonymi kurierami): 1600 zł !!!!!!! W szoku byłam, liczyłam kilka razy, bo spodziewałam się różnicy kilkudziesięciu złotych a okazało się aż ponad 1000 zł !!! A wiadomo, że trzeba jeszcze kupić mnóstwo innych rzeczy (pieluszki, ciuszki, wanienka, szczoteczka do włosków, termometr, grszka do noska, kosmetyki i inne). Wszystko będę kupować przez internet. Mąż, ktory jak dotąd w ogóle nie zdawał sobie sprawy że pojawienie się dziecka w naszym domu to na początek wiele przygotowań, zakupów i kosztów (on myslał, ze tylko łozeczko i wozek a reszta jakos kiedys sie kupi ... ), teraz dał mi wolną rękę z szeroko otwartymi oczami ze zdumienia. I wreszcie chyba zdał sobie sprawę że dziecko w dom - to jednak WIELKA SPRAWA, do której trzeba sie przygotowywac dużo wcześniej
- Cania
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- "mamo, słyszałaś kiedyś o cierpliwości?"
- Otrzymane podziękowania: 96
Ja sie dzis zlamalam i poszlam na obiad do Mc... Zachciewajka niezdrowego jedzenia heh... A ze zachcianek generalnie nie mam za duzo i staram sie zazwyczaj jesc zdrowo, to ta postanowilam spelnic
Jak Wasze kregoslupy? Wczoraj za duzo w kuchni postalam i moj kegoslup na wieczor sie zbuntowal tak, ze nie moglam sie przewrocic z boku na bok bez bolu. Maz musial probowac mi to jakos rozmasowac, ale ciezko... Musze wyciagnac wnioski z tej lekcji i przynosic do kuchni stoleczek... Bo bedzie tylko gorzej.
- meniado
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Powtórka z rozrywki!
- Otrzymane podziękowania: 53
- Adel
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 0
Na piwo raczej nie mam zachcianki, bo na sam zapach mnie odrzuca . Ale też słyszałam o tym, że Bavaria ma zero % w przeciwieństwie np do Lecha free gdzie są jakieś nikłe procenty.
W kwestii butelek to waham się między avent a tommy tippy, antykolkowe o wolnym przepływie, mają swoją cenę i jeszcze nie wiem czy lepiej z netu zamówić,czy z jakiś lokalnych sklepów dziecięcych ( nawet tam nie byliśmy jeszcze), to samo ze smoczkami....
Zostaje jeszcze opinia położnej na szkole rodzenia, które są najlepsze dla noworodka.... dylematy dylematy ihihihihi A maleństwo sobie kopie w brzuszek
- elmirka_20
- Wylogowany
- rozmowna
Noo... Sporo nas teraz będzie
Ja też jestem w 22 tygodniu ciąży (do środy włącznie -> potem 6 miesiąc !!! Ale szybko !!! ). Czekam na synka
Cania, aż mi ślinka pociekła.... Narobiłaś mi smaczka, ale ja bym chciala Zingera lub Longera z KFC ... Och ...... A nie ma w moim mieście !!!
Może to i dobrze
Idę się zapchać kanapką, obiad dzisiaj zrobię później, bo poczekam na powróte męża z pracy.
Ktoś pisał o oknach, chyba Gabi28? Niestety mam to samo: piekne wschodzące słońce odsłania całe brudne zakurzone paskudne szyby :/ Blech, musze je wymyć bo mi widok psują Ale nie dziś... Dzisiaj się jeszcze pobyczę ......
- Ewa1001
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 18
Ja wczoraj też zawitałam do KFC. Tak dawno nie jadłam żadnego fast fooda, że Grander smakował naprawdę wyśmienicie Oczywiście później odcierpiałam go okropną zgagą.
Okna u mnie też są brudne... A ich mycie strasznie mnie przeraża. Mieszkamy w domu jednorodzinnym i okien mam naprawdę sporo... No ale cóż, trzeba się za to wziąć.
Idę brać się za obiadek, bo mężuś niedługo wróci z pracy
- Cania
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- "mamo, słyszałaś kiedyś o cierpliwości?"
- Otrzymane podziękowania: 96
Haha, widze ze nie tylko ja mialam smaka na fastfooda uwazam ze raz na jakis czas mozna, wszystko jest dla ludzi
Przy okazji pozdrowienia z poczekalni w poradni nadkrzepliwosci. Ciekawe co mi nowego powiedza oprocz tego, ze mam brac codziennie zastrzyki
- staślubania
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 21
- wiolcia1004
- Wylogowany
- rozmowna
- Sens mojemu życiu nadaje moja kochana księżniczka
- Otrzymane podziękowania: 34
Witam nowa mamusie:)
Ja juz ogladam posciel dla malenstwa a własnie jeszcze trzeba kupic posciel do wózeczka:) dzis mnie olsnilo:P
Co do spiworkow ja kupie a co mi tam wazne zeby malenstwu bylo cieplo
- Gosiasamosia
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 0
Co do piwa to wczoraj podaż pierwszy wypiłam bezalkoholowego becksa z chipsami Nigdy nie byłam fanka piwa ale tak mi sie chciało piwa ze myślałam ze sie podpalacze ze szczęścia
Becik mamusia juz kupiła ale ja oprócz jednej pary bucikow nie mam nic!