BezpiecznaCiaza112023

Mamusie pazdziernik 2014

10 lata 5 miesiąc temu #938006 przez malvi
Munkki ja z czystym sumieniem mogę polecić smoczki Aventu :) Maleńki je najbardziej lubi, a mamy też Lovi i Mothercare, bo dostaliśmy kilka smoków od mojej kuzynki. I mamy też taki smoczek z termometrem, Krzyś też go lubi choć nie zawsze da sobie w ten sposób zmierzyć temperaturę, bo go wypluwa w trakcie jak przyśnie albo jęknie ;)

Marza mi pediatra mówiła, że jak podajemy też mm to w zależności od ilości mamy podawać wit D co 2-3 dni, nie codziennie. Jeśli wy jesteście już całkiem na mm to ja bym nie podawała bo witamina jest już zawarta w składzie mleczka. Co do K to nie wiem...
Ja właśnie nie wiem czy podawać Krzysiowi też K (kupiłam też ostatnio K+D), bo w sumie to ostatnio dostaje max 1-2 butelki mm na dobę a czasem wcale... Któraś z was coś wie na ten temat? :>

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 5 miesiąc temu #938016 przez ewe88
Hej kochane :) Jestem mamusią też październikową ale z 2013 :) Moja duma ma już ponad roczek. Jeżeli mogę się wypowiedzieć na temat witamin to... (z własnego doświadczenia) wit. K przez 3 miesiące obowiązkowo!!! Wit. D na cycu każdego dnia a na sztucznym co 2 !!! Wit. D w sztucznym mleku nie ma wystarczająco dlatego trzeba ją uzupełniać. Ja moją malą miałam na mm i wit. D. bierze do tej pory.. z tym, że teraz codziennie!!!

10 lata 5 miesiąc temu #938023 przez yoozia
Munkki, ja daje malej smoka od 3 dnia zycia, ale ona jakos nie przepada za nim. Mam z aventu i bibi i jesli juz chce possac to ten z aventu, a daje jej tylko jak naprawde placze np po kapieli przy ubieraniu, przewijaniu albo jak jest glodna i lece robic mleko, ale ona go i tak po chwili wypluwa.

Marza, nam lekarz kazal od 10 dnia zycia podawac witamine D3 i tak robimy. 4 kropelki codziennie rano do mleka i tak do 3 roku zycia mamy robic.

10 lata 5 miesiąc temu #938029 przez malvi
Ewe88 dziękuję za radę! W takim razie będę normalnie Krzysiowi podawać wit k+d :)

Yoozia a Krzyś tak nie lubi przewijania że nie da rady mu dać wtedy smoka nawet na chwilę ;)

10 lata 5 miesiąc temu #938030 przez ete21
Czesc dziewczyny:) Widzę że Pauletta chyba sie rozkrecila w tym szpitalu:)
Co do WITAMIN: to my do 3 miesiaca stosowaliśmy wit.K i D mimo karmienia MM czy cycem. a od 3 miesiaca tylko witamina D codziennie i tak do 4 roku zycia.
SMOCZKI: używaliśmy smoczków dynamicznych LOVI są wyprofilowane i nie zaburzają odruchu ssania i dziecko moze spokojnie ssac z piersi. smoczek był u nas do 4,5 miesiaca. 3 noce placzu i po zawodach. Dzis na widok smoczka maly ma odruch wymiotny ba w ogole nie wie do czego służy.

10 lata 5 miesiąc temu #938037 przez Ania86
Munkki, my też ze smokiem praktycznie od początku. Używamy Lovi, Mała najbardziej je lubi.
Malvi, Krzyś nie lubi przewijania a moja odwrotnie ;) nawet jak ma such lubi jak się przy dupce robi hehe
Witaminy podaję D i K chociaż Julka zjada 1-2 butelki mm dziennie.

Pauletta, trzymamy kciuki :)

Caroinka, jak tam Milenka?
Podziękowania: Caroina

10 lata 5 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #938041 przez Marza
Malvi Miłosz tak samo nienawidzi przebierania i wtedy nic nie pomaga :D ani smok, ani tulenie, ani mówienie do niego...

Dzięki Wam za rady o witaminkach ! Będę dawała raz na jakiś czas D tak jak robiłam ;)

10 lata 5 miesiąc temu #938054 przez kacha
Mnie pani neonatolog mówiła, że D podaje się niezależnie od sposobu karmienia. Jeśli mm jest więcej niż 250 ml na dobę K nie podaje się. Jeśli mniej niż 250 a więcej niż. 125 to co drugi dzień, a jeśli mniej niż 125 to codziennie.
Smoka mamy ale mała chce go ciućkać raz na kilka dni- intensywnie używałam go w szpitalu gdy bałam się z nią spać, teraz na niepokój najlepsze jest leżenie u mamy lub taty na brzuchu. W domu użyliśmy smoka kilka razy- ostatnio po wizycie u pediatry w środę.
Podziękowania: julka

10 lata 5 miesiąc temu #938055 przez kacha
Malvi- jestem bardzo zaskoczona Twoją historią, musiałyśmy trafić na zupełnie różne ekipy na tej porodówce- my nie byliśmy z małą sami ani przez sekundę, położna wychodziła maksymalnie metr za drzwi, w trakcie porodu bywaliśmy sami ale na każde zawołanie męża ktoś się zjawiał. szczerze współczuję Ci takich doświadczeń.

10 lata 5 miesiąc temu #938060 przez malvi
Kacha no widzisz jak wiele zależy od osób, na które trafisz i ich podejścia do człowieka... Ale gdyby to był dobry szpital to nie dopuściłby w ogóle do takich sytuacji :angry:

10 lata 5 miesiąc temu #938072 przez yoozia
Malvi, a u nas z przewijaniem to roznie jest. W dzien nie lubi, za to w nocy na odwrot. Nie przeszkadza jej nic i wyglada nawet na zainteresowana :P gorzej z przebieraniem - drze sie w nieboglosy niezaleznie od pory dnia :P

Powiem wam, ze dzis jakos lepiej spala w nocy :) 2 pobudki byly na papu i przewijanie, ale bez placzu! Ciekawe czy to ten delicol pomogl czy zmiana mm ;) oby tak dalej. Dzis malo co spi w dzien. Wczoraj ja pierwszy raz wykapalam calkiem sama, bo do tej pory byla u nas moja mama i babcia wiec mialam pomoc. A wczoraj sama musialam sie z tym rozprawic (maz byl w pracy) i poszlo nam calkiem niezle. 20 min i po krzyku, w dodatku mala byla przy tym spokojna jak nigdy :D zobaczymy jak bedzie dzisiaj :P

10 lata 5 miesiąc temu #938085 przez munkki
Posty się zaklinowaly znowu:/
Dzięki za.info o smoczkach:) jeszcze mam jedno pytanko, jaki rozmiar ubranek nosza wasze dzieci:)? Stas dalej 56...

10 lata 5 miesiąc temu #938088 przez kacha
munkki - moja Żaba nosi 62, ale 56 też są dobre, tylko trudniej mi się je zakłada.

10 lata 5 miesiąc temu #938089 przez munkki
Yoozia to pomoc babci i mamy na pewno nieoceniona. Samej ciężko się tak dobrze zorganizować, mi udało się dziś prasowanie skończyć ale w planie była jeszcze zupa... przesunięta na jutro;)
U mnie kapanie to działka męża, ale pewnie będę musiała kiedysbto zrobić jak w pracy mu dłużej zejdzie... Tobie gratuluję ze tak pięknie poszło :)

10 lata 5 miesiąc temu #938094 przez aneczka25
munkki moja waży teraz ok 3700 i nosi 56 ale niektóre są na nią już za krótkie a na szerokość wielkie:P
U nas małą kąpiemy razem co drugi dzień...
Co do przewijania i przebierania to nasza nie płacze wcale chyba, że jest bardzo głodna:)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka