BezpiecznaCiaza112023

Mamusie LUTY 2017

8 lata 1 tydzień temu #1058358 przez Agutka
A bioderka Vita med na Głównej dr Gajos też super lekarz. Z Kubą byłam w Medjanie u dr Piasty też ok

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

8 lata 1 tydzień temu #1058359 przez Mulian
Agutka twoje słowa mnie pocieszaja. Bo u mnie to jest wszystko inaczej każdego dnia i każdej nocy. Nic się nie da ustalić i zaplanować a mała ma już 7 tygodni. Dzisiejsza noc koszmar, pobudki co godzina. Jestem tak wymeczona że zasypiam karmiac ja i np budzę się po godzinie! :O. Do tego na pupie teraz jakieś czerwone krostki jej wyszły, no koszmar, jedno się nie wygrało a już coś kolejnego. Obłęd. Dziewczyny spowijacie jakoś maluchy do snu?

8 lata 1 tydzień temu #1058362 przez dodi
Witam
My wczoraj byliśmy na kontrolnej wizycie w szpitalu niestety małemu pobierali krew z główki na aspat i alat bo po porodzie miał podwyższone jak wyszłam z tego gabinetu to się popłakałam tak mi było żal mojego maleństwa tak płakał biedny tak pomyślałam że nie wyobrażam sobie jak ktoś ma chore dziecko na raka i musi patrzeć na jego cierpienie chyba bym nie dała rady tego wytrzymać dzięki Bogu moje dzieciaki są zdrowe
Mały waży już 4400gr i jest już bardziej komunikatywny więcej śpi i jest spokojniejszy
Ja przy Oli czytałam tę książkę fakt jest fajna muszę do niej znów zajrzeć ta sama autorka napisała też język dwulatka

8 lata 1 tydzień temu #1058363 przez dodi
Załączniki:

8 lata 1 tydzień temu - 8 lata 1 tydzień temu #1058365 przez Justyna_1709
O do doktor Rodak mam zamiar chodzić prywatnie, koleżanka też mi ją właśnie polecała. O Walczynskim też dobre opinie słyszałam. A na bioderka do Piasty idziemy, ale też prywatnie.

Co do planu dnia mam tak samo. Owszem pewne rzeczy staram się robić o tej samej porze, np kąpiel. Ale reszta dnia to zagadka.

Dodi, współczuję takiego widoku... dla mnie zwykle pobieranie krwi z ręki było okropne... Ale maluch świetny :) już takie duże te dzieci :p

A co do Tracy Hogg... dla mnie jej metody nie są dobre. Zdecydowanie bliżej mi do rodzicielstwa bliskości.

8 lata 1 tydzień temu - 8 lata 1 tydzień temu #1058366 przez Joanna90
Kejt właśnie ja zauważyłam że jak Hubert nie zaśnie przy piersi- w nocy przeważnie zasypia bo go nie ruszam i nie odbijam jak śpi tylko daje na boczek i karmię na lezaco a w dzień karmię na siedząco i budzi się jak go biorę do odbicia, bo w dzien pilnuje tych odbić nawet jak przysypia przy cycu, potem chwilę się bawi i zasypia mniej więcej po godz od karmienia, nieraz śpi 2 godz a nieraz pół i własnie książka mówi żeby było jedzenie, aktywność i spanie i w miarę regularne jedzenie, a gdy obudzi się dużo wczesniej, próbuję dać smoka żeby znowu zasnął, ale kweka i stęka długo to przebieram pieluche bo ma np kupę albo mokro, daje smoka bo może zaśnie ponownie, niekiedy zasypia a niekiedy mija 15 min a on oczy jak się sowa i jak się wścieka go go karmię a czasem widzę że jeszcze się bardzo nie wscieka więc przypuszczam że jeszcze nie pora jedzenia- ale ciągle myślę czy jak ssie tego smoka tak bardzo mocno do czy jednak nie chce jesy i wtedy plan mi się sypie bo po spaniu ma aktywność, a jak dam jeść to nie będzie tej mniej więcej reguralnosci, a tam w tej książce było żeby nie karmić co 1,5 godz ... Więc traktuje to z przymrużeniem oka chociaż plan dnia wydaje mi się sensowny, als nie wiem jeszcze jak to rozwiązać, bo narazie planu nie ma :silly: a Tobie jak Michasia obudzi sie dużo wcześniej to jak to rozwiazujesz?

Agutka ja w nocy karmię właśnie na leżąco bo na siedzaco przysypiałam z małym na rękach i to troche niebezpieczne było :whistle: i chce żeby mały roznicowal dzien i noc więc w nocy na leżąco a w dzień zawsze w salonie na siedząco :-)

Dodi współczuję przeżyć, śliczny Szymuś :-)

Mulian ja przykrywam kocykiem lub kołderką. Ewentualnie rożek ale jest już maly, nogi mu wystają :-) w ogóle Hubert jest szczupły ale strasznie długi, na długość rozmiar 68 jest w sam raz, chociaż niektóre pajace na 68 są już małe tzn na długość w kroku nie zapne :blink: a do snu musi być smok, cicha muzyka i szumiś... No dobra przede wszystkim smok, ale resztę też mu włączam żeby nie spał w kompletnej ciszy :-) biedna pupcia Twojego dzieciątka, jak nie jedno do drugie, współczuję...

8 lata 1 tydzień temu #1058368 przez zubi
mulian my do snu spowijaliśmy Natalkę bo strasznie machała rączkami i się wybudzała nie długo po zaśnięciu, okazało się wtedy że w nocy ciągiem przesypia 3-4h a nawet dłużej ( ale byłą chyba starsza niż nasze maluszki) Kingi jak na razie nie otulam bo nie widzę takiej potrzeby. W każdym bądź razie przy Natce się sprawdziło, nam dało trochę odpocząć i jest zdrową dziewczynką. Wiem że tak można robić do 6 miesiąca i wolno otulać tylko ramiona a nóżek już nie.

8 lata 1 tydzień temu #1058371 przez Agutka
Moim zdaniem każde dziecko jest inne ma inne potrzeby i inne charaktery żeby wychowywać i postępować pod jedną regułę np wg poradnika . Owszem można brać jakieś wskazówki i dopasowywać do swojego dziecka . Ja zaczęłam rozróżniać płacz małej i co sygnalizuje oczywiście mniej więcej ;) i jak jest głodna i chce cyca to żaden smok nie pomoże zawsze jednak sprawdzam smokiem czy aby na pewno chcę jeść. Tak samo jak z noszeniem poprostu potrzebuje bliskości. powiem wam ze to 2 macierzyństwo jest zupełnie inne bardziej spokojne na luzie takie dojrzałe. U mnie też plan dnia polega na tym że staram się kąpać o 19 i to jedyny plan którego się trzymam bo mała po kąpieli zasypia sama a ja mam wtedy czas dla starszaka i tylko dla niego :) bo na dniu z tym czasem ciężko.
Mulian wrzuć na luz nie stresuj się że mała żyje wg swoich zasad a nie narzuconych i zobaczysz będzie lepiej i w twojej psychice i w dniu codziennym mnie też irytuje czasem że nic nie mogę zrobić bo mała na mnie wisi a tu trzeba ogarnąć ugotować itp ale Natalka jest jeszcze malutka a Ty dla niej jesteś jak Oaza . Mulian a co do pupy spróbuj odstawić nabiał na jakiś czas . Pisalyscie o trądziku i u nas się pojawił na policzkach ii skroniach na razie nic z tym nie robię oprócz cetaphilu po kąpieli

8 lata 1 tydzień temu #1058372 przez Agutka
Justyna właśnie poczytałam o rodzicielstwo bliskości i zdecydowanie jest mi bliższe od Tracy Hogg gdzie przy pierwszym dziecku bardziej stawiałam na poradnik

8 lata 1 tydzień temu - 8 lata 1 tydzień temu #1058376 przez Kejt
No my na butli to jest łatwiej z planem dnia bo jedzenie jest co 3 -4 godziny. Ale tak jak mowicie kazdy dzien jest inny, czasami meczy brzuszek, gazy, są wizyty u lekarzy itp. Tak jak dorosłymu raz chce się spac godzine raz trzy :) noi kazde dziecko ma inny temperament :)

Ja na początku szukałam wlasnie złotego srodka na placz, na zasypianie, na wszystko , czytałam cały internet i mi się już w glowie mieszało co mam robic.. Chyba chcialam zeby bylo idealnie a tak sie nie da ;) pierwsze dziecko robi w glowie wielki zamęt :laugh:

Joanna u nas z tym spaniem to jest roznie. Przewaznie spi do nastepnego karmienia ( ale my na mm więc brzuszek pełny to śpi ) . Zdarza się że i po 20 minutach sie obudzi ale daje smoka otulam i znowu zasypia. A jak nie chce spac to nad lozeczkiem jej wieszam pałąk z zabswkami i sobie patrzy. Ale później i tak idzie jeszcze spać. A jak osttanio sie tak przebudziła i nie chciala spać to poszłyśmy na spacer i tam zasnęła.
Czasami po 20 minutach drzemki tak sie zdarza jak na zdjeciu i wcale jej nie do spania :P

Wiktoria 25 tc [*]
Załączniki:

8 lata 1 tydzień temu #1058377 przez Mulian
Agutka nabiał wykluczylam już tydzień temu.

8 lata 1 tydzień temu #1058378 przez Mulian
Kejt zazdroszczę, że u Ciebie się tak poukladalo. Michasia śliczna.

8 lata 1 tydzień temu #1058384 przez Inezka
Dziewczyny, ja tej książki Księga Rodzicielstwa Bliskości nie znałam, ale dziś wypożyczyłam i postaram się co nieco poczytać.

Dodi, Szymus to wygląda już na dużego chlopczyka :cheer:

Kejt, a Michalinka jest śliczna i tak ładnie się uśmiecha ;)

8 lata 1 tydzień temu #1058405 przez Mena
Kejt nie wiem, ale dzisiaj też spała od 21 do chyba 5.30 :woohoo: . Chociaż nie cieszę się na zapas bo Marcel też miał taki czas że jak był malutki to nie budził się w nocy a później mu się odmieniło :whistle: . Śliczny uśmieszek Michasi :silly:
zubi o tym wymuszaniu to nie ja :silly: ,
Mulian ja nie spowijam jako tako ale Kornela lepiej śpi jak jest szczelnie opatulona kołderką/kocykiem :cheer:
dodi my jak bylismy na pobraniu krwi z Marcelem to nie ja wchodziłam do gabinet tylko P. bo ja mam jeszcze traumę i pamiętam ten płacz przy pobieraniu jak w szpitalu był :blink:
Joanna u nas nie ma żadnego planu. Jedyna regularność to to że kąpię ją codziennie o tej samej porze :)

też muszę poszukać tej książki rodzicielstwo bliskości :cheer:

8 lata 1 tydzień temu #1058406 przez Agutka
Kornelko dużo uśmiechu na ten 2 miesiączek.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka