BezpiecznaCiaza112023

imię dla maleństwa

11 lata 9 miesiąc temu #586370 przez Katarzynka
Ja mam bierzmowane Kinga temu jest Kinia a Mateuszek zawsze mi się podobało więc jest Mati:-)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #587082 przez lania
A dajecie drugie imię, my naszej córce daliśmy Oliwia Katarzyna, teraz będzie Igor i choć wiem, że bywają problemy z drugim imieniem-urzędowe- to tak chyba głupio, żeby drugie dziecko miało jedno imie :blush: :blush: kurczaki, nie wiem...

11 lata 9 miesiąc temu #587246 przez Magdalena9t
Hej,KasiaS ja w sumie niczym konkretnym nie kierowałam się podczas wyboru, po prostu takie mi się podoba i już: w kwietniu urodzę pierwsze dziecko:synka i chce dać mu na imię Tomek :) mojemu mężowi podoba się Heniek , jak będzie chciał to na drugie mu tak damy chociaż w sumie wolałabym jedno imię :blink: ;)

11 lata 9 miesiąc temu #587359 przez Hania84
Powiedzcie mi, a jest obowiązek żeby dziecko miało drugie imię? Moja córcia ma mieć na imię Lena (nie jest to imię święte) ... ale nie mam pojęcia co z drugim ? No i kiedy to drugie imię się nadaje? Przy porodzie czy można przy chrzcie? Kompletnie nie wiem :S

11 lata 9 miesiąc temu #587384 przez KasiaS
Magdalena u nas chyba tez bedzie Tomuś bo juz od jakiegos czasu tak mówie do brzuszka :-)

11 lata 9 miesiąc temu #588245 przez Katarzynka
w Urzędzie stanu cywilnego daje się 2 imiona jeśli się chce bo nie ma takiego obowiązku. A w kościele chyba nie można dać 2 (dodatkowego ) imienia ale tego to pewna nie jestem

11 lata 9 miesiąc temu #588262 przez Emme
Imiona nadaje się w USC, a na chrzcie mimo, że ksiądz mówi, że nadaje imię, to w praktyce wygląda tak, że powtarza imię "urzędowe". Nie ma obowiązku nadawania 2 imion, ani ja, partner i córka mnie mam 2 imienia. Rzadko się zdarza, że ktoś posługuje się dwoma imionami i często są zapominane. My częściowo z wygody nie nadaliśmy 2.

A przy wyborze kierowaliśmy się tym, żeby imię nie było zbyt popularne (choć o wiele wcześniej podobały mi się imiona, które teraz są na topie, więc zmieniłam wybór), było proste, ale oryginalne, no i oczywiście pasujące do nazwiska. Uważam też, że komicznie brzmi Bolesław James, jak i Jesse Błaszczykowska.

11 lata 9 miesiąc temu #588509 przez Monix
Emme napisał:

Rzadko się zdarza, że ktoś posługuje się dwoma imionami i często są zapominane.

Zapominane to raczej nie są, bo przy większości urzędowych spraw trzeba wpisywać oba imiona :)
Ja np. mam 2 imiona, moja córka natomiast ma jedno.

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #588521 przez Emme
Monix napisał:

Emme napisał:

Rzadko się zdarza, że ktoś posługuje się dwoma imionami i często są zapominane.

Zapominane to raczej nie są, bo przy większości urzędowych spraw trzeba wpisywać oba imiona :)
Ja np. mam 2 imiona, moja córka natomiast ma jedno.

Mam kilku znajomych, którzy wypisując swoje dane mieli cofane np podania, bo nie wpisywali tego imienia. Mam też koleżankę, która dopiero po ślubie dowiedziała się, że takie ma, kiedy została wezwana do USC w tej sprawie :)

Mam też znajomą, która nazywa się Magdalena Anastazja Szczepanowska i zawsze jej brakuje krateczek w druczkach :)- ale zawsze przedstawia się dwoma imionami ;)

11 lata 9 miesiąc temu #588865 przez moniczek1983
Hej, jestem w 19tc i po ostatnim usg wiem, że na 90% będę miała dziewczynkę :kiss: Wybraliśmy z mężem imię Hania, a jego wybór był stosunkowo spontaniczny. O ciąży dowiedzieliśmy się 6 grudnia, więc jako, że był to prezent na Mikołajki, miał byc Mikołaj, ale Hanię juz kochamy nad życie i też jest pięknie. W piątek idę na badanie i kolejne usg... ciekawe czy tym razem lekarz potwierdzi dziewczynkę??? Do brzuszka już mówimy Haneczka :)

11 lata 9 miesiąc temu #588910 przez Patrizia
U nas beda dwa imiona Ksawery Leon, a to drugie imie maz chcial dac ze wzgledu na pamiec po swoim dziadku ktorego bardzo lubial mnie sie imona podobaja wiec nie mam niz przeciwko :)

Ksawerek(*)

11 lata 9 miesiąc temu #588930 przez Hania84
Dziękuję dziewczyny za odpowiedź :) A odpowiedzcie mi proszę na jeszcze jedno pytanie. Jeśli pierwsze imię jest nie święte i nie nadam drugiego imienia to nie powinno być problemów ze chrztem co nie?

moniczek1983 ... Hania to bardzo ładne imię :kiss: jestem z niego zadowolona, tato mój je wybierał i jestem mu za nie wdzięczna. Jeśli miałabym mieć imię które moja mama chciała to byłabym nie zbyt zadowolona :S B) bo miało być Jadwiga ... ale tak mam na drugie ;)

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #588938 przez Katarzynka
raczej nie musi być święte, na bierzmowanie trzeba wybrać imię patrona a na chrzest chyba nie ale to najlepiej księdza zapytać tego co będzie chrzcił co i jak akurat u niego :lol: :silly:

11 lata 9 miesiąc temu #589931 przez JakaJaKachna
Ja juz mam w domu chłopaka, teraz przyszła pora na dziewcznke. O ile z wyborem imienia dla syna nie mielimy problemu, to za nic nie możemy zgodzić się jeśli chodzi o imię dla córy.

11 lata 8 miesiąc temu #612647 przez kasica1710
ja jestem w 24 tygodniu i bedzie dziewczynka i imie to nicola:)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka