- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- kiedy czas na rodzeństwo ?
kiedy czas na rodzeństwo ?
- Madzia89862
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 04-11-2009 najcudowniejszy dzień mojego życia
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Agnieszka
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- paulinkaaa2202
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mieć dziecko to największa nagroda od życia
- Otrzymane podziękowania: 2
Jak tam dziewczyny ze staraniem się o rodzeństwo dla maluszka?
Ja bardzo chciałabym mieć drugą córeczkę... wszystkie ciuszki i inne rzeczy zostawiam... mąż za bardzo nie chce jest w tej sytuacji niezdecydowany.
ja jestem jedynaczką i nie wyobrażam sobie żeby moja córka była sama w dzieciństwie jeździłam z rodzicami na wakacje i zawsze byłam , sama nie miałam z kim się bawić, co chwile latałam do rodziców żeby mną się zajęli itp.
Teraz też nie mam takiej bliskiej osoby jakbym mogła mieć (brat, siostra)
Ale na razie czekamy aż mieszkanie się wybuduję, jestem bez pracy siedzę w domu przydałoby się znaleźć jakąś pracę...
Pożyjemy zobaczymy a jak u was sytuacja?
- Agusiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Paulinka i Dorotka nasze Skarby :)
Ja sama mam siostrę i nie wyobrażam sobie nie mieć rodzeństwa. Tak jak piszesz zawsze jest się z kim pobawić a w dorosłości to też jest ktoś kto pomoże, wesprze w różnych sytuacjach.
Nie chcę by między dziećmi była zbyt duża różnica wieku, optymalna to góra 3-4 lata. Moja siostra jest starsza 1,5 roku i zawsze miałyśmy dobry kontakt, a zaś siostra mojego T jest od niego starsza o 6 lat i to już zupełnie inna bajka. A nie mówię już o takich różnicach wieku jak 12 i więcej lat. Moja szwagierka ma właśnie taką różnicę wieku między dziećmi (12 lat) Ja bym tak nie chciała, ale życie pokaże jak będzie. Z resztą za 12 lat to ja już będę za stara
Życzę powodzenia
- paulinkaaa2202
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Wykończyć mieszkanie, urządzić się mała będzie miała 3 latka pójdzie do przedszkola i wtedy można się starać
A jak będzie naprawdę pożyjemy zobaczymy
buziaki :*
i również powodzenia
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- eash
- Wylogowany
- rozmowna
- taakamama
- Wylogowany
- pierwsze słowa
My chcielismy rok po roku ale nie wyszlo miedzy dziewczynami jest 5lat roznicy i to troche za duzo.
A tak z moich spostrzeżeń wydaje mi sie ze kolejne dziecko jest juz latwiej wychowac zarowno pod wzgledem fizycznym, psychicznym jak i finansowym.
eash napisał:
jest jeszcze jedna strona medalu - moje zycie zawodowe. wydaje mi sie, ze lepiej jest zaplanowac sobie jedna konkretna przerwe na rodzenie i odchowywanie dzieci, a potem juz zajmowac sie praca i dalsza edukacja, zamiast co pare lat rozwalac soie to, na co z trudem sie pracowalo.[/quote]
Zgadzam sie w 1000%.
Ja przez 4 lata bardzo ciezko pracowalam aby w mojej firmie osiagnac swoja pozycje i nagle bum wszystko sie poszlo walic ( po macierzynskim jak i wychowawczym juz nie będę miec do czego wrocic ). Dlatego zaraz po urodzeniu drugiej corki podielismy decyzje ze "za jednym zamachem" postaramy sie o trzecie Wroce do pracy dopiero po odchowaniu dzieci by z czystym sumieniem moc spelniac sie zawodowo.
- paulinkaaa2202
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ale mieszkamy z moimi rodzicami i mówili "drugie jak się wyprowadzicie" nie chcę robić im problemu i zamieszania, po drugie martwię się czy damy radę się utrzymać z jednej pensji, opłacić mieszkanie, kredyt... itp
To prawda często są takie sytuacje mijają 3-4 lata i już się nie chce pakować w pieluchy od nowa jak taki przedszkolak jest coraz bardziej samodzielny...
fakt ciuszki, łóżeczko i inne rzeczy już są jest trochę łatwiej z taką wyprawką
- eash
- Wylogowany
- rozmowna
dziewczyny, no wlasnie wazne przy podejmowaniu decyzji o dziacku/dzieciach jest życie zawodowe, zwalszcza matki, ale i ojca. glupie to jest, ze w wiekszosci przypadkow w naszym kraju (a moze w innych tez?) po porodzie i macierzynskim, ewentualnie wychowawczym, naprawde nie ma juz do czego wracac. albo czeka na nas wypowiedzenie, albo taka sytuacja, ze same sie w koncu zwalniamy. glupie to jest. zamiast kolejnych becikowych i innych ochłapów państwo powinno przede wszystkim w jakiś sposób ułatwić powroty do pracy. matki naprawdę nie chcą jałmużny, tylko uczciwych warunków zatrudnienia!
- bombel779
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Jaś,nasz największy skarb!!
Wiem po sobie bo mam 2óch braci -jeden rok starszy,drugi 5lat młodszy.Z tym starszym zawsze miałam wesoło,zawsze miałam co robić i zawsze miałam mnóstwo kolegów/znajomych bo zarówno swoich jak i brata a z tyym młodszym braciszkiem to już...nieco inne światy Kiedy on się chciał bawić my już woleliśmy robić co innego....
Mój mąż też chciałby JUŻ rodzeństwo dla Jaśka, ale niestety racjonalniej będzie trochę poczekać bo w tej chwili wynajmujemy małe i drogie mieszkanie budujemy dom na który wzięliśmy duży kredyt no i ja na chwilę obecną nie pracuję... a do wydatków dochodzą jeszcze moje studiu która też kosztują nas krocie I tak sobie myślę że lepiej będzie jak zaczekamy do przyszłego roku - skończymy budowę,wprowadzimy się to już nie będziemy musieli płacić tylu pieniędzy za najem mieszkania. W między czasie powinnam skończyć studia (w lipcu mam zamiar się bronić) więc kolejne wydatki odejdą....noooo myślę że przyszłe wakacje byłyby najlepszym momentem na starania
- Dave
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Carpe Diem
- Otrzymane podziękowania: 43
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- paulinkaaa2202
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
My pod koniec przyszłego roku 2012 mamy mieć wybudowane mieszkanie ale teraz już są problemy, wstrzymali budowę a kredyt trzeba płacić przeraża mnie to wszystko.
Może sprawa się wyjaśni i w sierpniu w 2 urodziny Judyty zaczniemy się starać jeśli sytuacja finansowa na to pozwoli.
Buziaki :*