- Otrzymane podziękowania: 202
- /
- /
- /
- /
- /
- STARANIE O CIAZE cz.2
STARANIE O CIAZE cz.2
- gosiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Życie cudem jest...
Studentka oj ta nasza ferri
Mirella dzięki za Magdowe kciuki pozdro dla niej i w ogóle to czemu jej nie ma pokazała by Emisie
Marta uwielbiam nózie Majeczki i w ogóle cała jest taka słodka że ah a Twoj brzuś już widoczny, piękny
Gabi czyli to nie jest np seplenienie czy coś tylko tak sobie gada? Plosie itp? Hmm nie znam się ale wydaje mi się że może rodzice go cały czas traktują jak dzidziusia i tak do niego gadają i On też tak?
A ja wczorajszy wieczor w Nysie na festiwalu ognia i wody- cosik pięknego
Miłej niedzieli
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- gabi28
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 33
- anuuuusia
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 0
- iwonta_kg
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Kacperek 27.08.2013 Krystianek 16.04.2012[*]
- Otrzymane podziękowania: 2
witam was... znowu szary dzien..
mam pytanko,czy ktoras z was ma w rodzinie dziecko w wieku 9 lat? tak się składa,że mam teraz pod opieką takie dziecko i wydaje mi się,że jak na swoj wiek zachowuje się bardzo dziecinnie. podczas zabawy ale nie tylko mowi jak maly 3latek,nie wyraznie. ogólnie umie mówic ladnie,ale jest cos takiego,że dla uproszczenia mowi np zawse,zamiasat zawsze. wydaje mi się,ze jest za malo samodzielny,np ma problemy z zrobieniem sobie kanapki,posmarowaniem masła kromki.. Może mi się tylko wydaje,może wszystko z nim ok,nie mam porównania wiec ciezko mi stwierdzic.. macie jakies doswiadczenia z 9 latkiem?
Gabi ja mam siostrzeńca który ma 9 lat i o samodzielności nie ma pojęcia. Wszystko robią za niego rodzice, a jak teraz przyjechał do mojej mamy (swojej babci) to ona za niego wszystko robi. Odnosi talerz do kuchni po obiedzie, ścieli łóżko, kroi kotleta na kawałeczki i nakłada skarpetki... ALe to jest raczej kwestia wychowania takiego a nie innego... Poza tym to dziecko zupełnie nie ma dzieciństwa. Oni mieszkają w Poznaniu w wielkim bloku gdzie są parkingi zamiast placów zabaw i on na podwórko nie wychodzi. Kolegów ma więc tylko w szkole. A po szkole? Tysiąc dodatkowych zajęć takich jak szachy, piłka nożna na sali gimnastycznej, basen itd.. W domu jest późnym wieczorem, zresztą tak jak zapracowani rodzice. On nie ma czasu nawet się bawić bo ciągle ma te zajęcia! I kiedy on ma się nauczyć tej samodzielności? A pieści też się czasami bo traktują go jak 2latka. Przytulają, całują, głaszczą... Rozumiem miłość miłością ale to jest prawie 10letni chłopak!!!!
- anoda89
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Moje Słoneczko 08.10.2012 [*]
- Otrzymane podziękowania: 72
Helanka bardzo mi przykro, trzymaj się kochana
Marta M Majka cudna, buziaki Ty wyglądasz pięknie i brzuszek jaki masz już spory
Iwonta no to poszalałaś ale w ciąży to już tak jest że się je bez opamiętania, przynajmniej ja tak miała
Gabi ja ma 8 latka i jest samodzielny rodzice kanapek mu robić nie muszą Tak jak napisała Iwonta to kwestia wychowania.
- helenne
- Wylogowany
- pierwsze słowa
P.S.Dziękuję za wsparcie i wszystkie ciepłe słowa...chyba to forum przytrafiło mi się w najlepszym momencie...i chyba jesteście lekiem na to obecne zło...
- DoMI*
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ale jestem pełna podziwu twojej wytrzymałości, zycze Tobie dzieciatka zdrowego i abys mogła sie cieszyc ciaza i dzieciatkiem. napewno wam sie uda niepoddawaj sie.
Jesteś naprawde WIELKA sercem.
- Patrizia
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 3
- anuuuusia
- Wylogowany
- budujemy zdania
Myślałam dziś, co tam u Ciebie i nie spodziewałam się takiej odpowiedzi Tak jak napisała Patrizia - dobrze, że trafiłaś na tak empatycznego lekarza. Z drugiej strony to okropne, ile czasami trzeba wycierpieć, żeby zostać mamą...
Tulę Cię wirtualnie i będę się modlić, żeby się Wam udało A uda się na pewno
- iwonta_kg
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Kacperek 27.08.2013 Krystianek 16.04.2012[*]
- Otrzymane podziękowania: 2
Cóż można napisać w takiej sytuacji... Bardzo mi przykro że tak się stało i trzymam za Was mocno kciuki żebyś szybko znów zaszła w ciążę!
- Mirella
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72
- madziaska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- SZCZĘŚLIWA MAMA :)
- Otrzymane podziękowania: 34
witam was... znowu szary dzien..
mam pytanko,czy ktoras z was ma w rodzinie dziecko w wieku 9 lat? tak się składa,że mam teraz pod opieką takie dziecko i wydaje mi się,że jak na swoj wiek zachowuje się bardzo dziecinnie. podczas zabawy ale nie tylko mowi jak maly 3latek,nie wyraznie. ogólnie umie mówic ladnie,ale jest cos takiego,że dla uproszczenia mowi np zawse,zamiasat zawsze. wydaje mi się,ze jest za malo samodzielny,np ma problemy z zrobieniem sobie kanapki,posmarowaniem masła kromki.. Może mi się tylko wydaje,może wszystko z nim ok,nie mam porównania wiec ciezko mi stwierdzic.. macie jakies doswiadczenia z 9 latkiem?[/quot
Gabi, 6 letnie dziecko powinno realizować już wszystkie gloski, więc chłopiec 9 letni tym bardziej. Jeśli każesz mu poprawić i mówi dobrze,to tzn,że gloski albo nie są utrwalone,albo dziecko poprostu "piesci się ze sobą " Jeśli nie potrafi wymówić [sz,ż ,cz ,dż], to ma wadę wymowy,albo jeśli ogólnie ma niewyrazna mowę i uboga,może to być opóźniony rozwój mowy. W takim przypadku dzieciak nadaje się do terapii
- madziaska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- SZCZĘŚLIWA MAMA :)
- Otrzymane podziękowania: 34
- pani_p
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 24
- Marta M
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 11
madziaska nasza ekspertka Fajnie się od Ciebie czegoś dowiedzieć
I dziękuję za ciepłe słowa pod moim i Mai adresem