BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 7 miesiąc temu #660449 przez carmelove
Karolina a na kiedy masz termin i kogo tam nosisz, bo chyba jakoś przegapiłam te wieści :blush:

Ania - nasza dziewczynka !

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu #660451 przez agusiaa26
Dzieki Mamki :*

Właśnie wróciliśmy że spacerku i zajadam domowego hot-doga mmm jest pyszny!!:) tylko zeby w dupke nie poszedl ;)
Zbieram sie do prasowania, miłego dnia ;)

11 lata 7 miesiąc temu #660455 przez karolina_p123
carmelove termin mam na 17 lipca, a pod serduchem synek o ile sisiorka nie zgubi (choć na 2d i 3d wyraźnie było widać) :P

11 lata 7 miesiąc temu #660462 przez carmelove
:D:D:D avatar masz jak byk a ja głupio sie pytam :P

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #660476 przez kaska1982
Uniuni z tym zdjęciem będzie ciężko bo moja mama nie znosi aparatu a teraz to tym bardziej :P Ale dziękuje w jej imieniu za miłe słowa :) Kochane jesteście :) Takiego wsparcia nigdzie nie ma jak tylko tutaj :)

Dzis mimo że wymiotowała całą noc to mamuś pojechała ze mną na usg :) KOCHAM JĄ ZA TO :kiss: Jak dzwoniłam pytac jak sie czuje i czy jedzie to mówiła ze jest ok i że mogę po nia przyjechać :) no ale nic słowem sie nie odezwała ze jej słabo albo nie dobrze :angry: Kochana mamusia :kiss: bo powiedziała ze chce zobaczyć wnuka na żywo a nie na zdjęciach :)

A po usg ja jestem spokojniejsza, bo nie spałam z nerwów całą noc :) Mateusz jest juz prawie gotowy do wyjścia, główką na dole ale jeszcze boczkiem, bo kopie mnie po prawej stronie brzucha a wypina sie dupka i kręgosłupem po lewej stronie. Waży 2240 gram, i wg usg jestem w 34 tyg + 3 dni. W związku z tym urodzić mogę 1 lipca :P Ale suwaczka nie zmieniam i cały czas bede sugerować sie wyliczeniami lekarza :) według usg do dnia porodu powinien przybrać do 3400 g. Łożysko prawidłowe, serducho jak dzwon :) bałam sie czy sie przypadkiem nie okręcił gdzieś pępowiną, ale jest ok :) wiercioszek nie chciał pokazać co ma między nóżkami, bo ciągle słyszałam, że może to jednak dziewczynka,ale jest siusiak jak malowany i na 200% będzie Mateusz :)

Kocham Cię syneczku!!!

11 lata 7 miesiąc temu #660479 przez magdalenagal
Cześć Mamcie,

Ja prasuję ostatnią partię książęcej szafy. Chwała Panu że to już koniec ;-)

Słoneczko ja mam grzybicę i drożdże i full upławy od początku ciąży. Czy lekarz Ci coś przepisał? Bo chyba tak Cię nie zostawił bez niczego.

agusiaa i emi super wyglądacie :-)

carmelove u mnie nie pada a ja już zebrałam pranie z podwórka. Jak Śląsk długi i szeroki pogoda wszędzie różna. Pyrsk Dziołcha!

Nikaa na warsztatach mówili, że przy wychodzeniu ze szpitala najlepiej zapytać pediatrę o napletek.

Ja do pępola mam octenisept. I wyprawkę apteczną mam już całą.
Z resztą już wszystko mam kupione. A jutro jeszcze dokupię pampersy w Biedronie.

Buźka Laseczki :kiss:

11 lata 7 miesiąc temu #660485 przez bea2a
Emi piękna mamusia. Zastanawiam się co Ci mówią klientki w pracy, jak widzą mamcie z brzuszkiem. Nie dziwią się, że jeszcze pracujesz? Tapetę masz w pokoiku przepiękną. Na całej ścianie jest taka?

Agusia cudownie Ci brzuszek urósł. Pięknie wyglądasz - ciąża Ci służy :) Widzimy się w czwartek na konferencji?

karolina_p123 ja mam tak samo ale to z powodu alergii. Nawilżacz nic nie daje bo próbowałam :(

dziusbasek jesteś dla mnie guru jeśli chodzi o wychowywanie Miss. Ostatnio się zastanawiam jaką będę mamą i oczywiście chciałabym być najlepszą:)

słoneczko nie przejmuj się wymiarami. Chyba, że lekarz powiedział Ci, że to źle?

Kiedyś zapisałam się do klubu Bebiko i Bebilon na stronach tych producentów i z Bebilonu dostałam pluszowego misia polarnego. Dzisiaj dostałam paczki z obu tych firm z próbkami mieszanek mlecznych dla niemowląt i jeszcze śliniaczek i jakąś grubą książeczkę.

Mój mąż chce być przy porodzie i nie wyobrażam sobie inaczej. Źle bym się czuła sama w tym pokoiku. Położne przychodzą dopiero na ostatnią fazę porodu, więc byłabym sama jak palec a tak to będę miała towarzystwo i wsparcie :)

11 lata 7 miesiąc temu #660490 przez Qltoorka
Nadrabiam....

pasal, w 37 tygodniu to każde dziecko jest uważane za donoszone, nie tylko bliźniaki...
a brzuszek chyba się minimalnie obniżył, ale też powinnaś to czuć na sobie-czy łatwiej Ci się oddycha? Gdzie Cię teraz maluchy kopią? Bo ja odczuwam wyraźną ulgę u góry, za to na dole już nie... ;)

A słyszałyście o czworaczkach urodzonych w Rudzie śląskiej w 26 tc?
www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/ar.../KRAJSWIAT/130529885

A dziś rano taki mnie skurcz w lewej łydce złapał, że teraz nie potrafię z bólu postawić nogi na ziemi. Ale jak siedzę czy leżę jest ok.

bea2a, wow, ale pokaźny zbiór literatury.... To którą polecasz?

magda, jakim cudem zdjęcie czopu mogło Ci smaka narobić??? :laugh:

A ja kupiłam tą Fridę, bo same super opinie w necie ma...i tutaj na naszym forum, gdzie mamy zapisały rzeczy niezbędne do wyprawki też polecają... Ale wsysanie ustami to jeszcze nic... Jak zobaczyłam jak moja koleżanka czyści nosek swojemu bobasowi takim aspiratorem podłączanym do odkurzacza to się bałam, że synek bez mózgu zostanie....Minę też miał przy tym jakby zaczęło już go wsysać.... :P

karolinap, poradników na ten temat, notatek ze szkoły rodzenia mam mnóstwo...i teraz nie wiem-uczyć się tego na pamięć? :P Czy mam w pokoju dzidziolkowym zrobić ściągi na ścianach :P Bo ja co do temperatur, diet mam karmiących itp. to pamięci nie mam... Już nie te lata... :P
Ale ja mam w notatkach info co do karmienia inaczej niż dorkiszon pisze...nie na żądanie, a co 3 godziny... ma służyć to zachowaniu ciągłości laktacji. Położna mówiła, że dziecko należy wybudzać na karmienie, jeśli przestaniemy karmić przez noc, bo dziecko ładnie przesypia to pokarm zacznie zanikać. Bo on działa na zasadzie popytu i podaży ;) Im większy popyt tym większa podaż :laugh:

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #660499 przez magdalenagal
Qltoorka it`s easy!

Na pierwszym zdjęciu czopa, celem pokazania skali (tak mniemam) położony jest... fistach :D

Mimo że widuję Twoje zdjęcie na FB i na wrzutkach w grupie lipcówek, nie poznałabym Cię na ulicy. ALE! jeśli szłabyś w tej koszulce którą miałaś na zdjęciu w czarnej długiej spódnicy (tej z rtg dzidziolka) to wiedziałabym że to Ty. I jeśli pojadę do najbardziej z prestiżowych delikatesów jakie mijam w drodze do pracy, też będę Cię wyglądać. Tym razem po asymetrycznej fryzurce. Ot taka przypadłość- nie pamiętam I-szego ale zawsze II-gi plan :D

11 lata 7 miesiąc temu #660502 przez carmelove
Magda, to przywioze Ci też moje do wyszuszenia, bo sie kisi w pokoju :P

Kaska to już niezła kluseczka z Matiego, jak moja mała :)

jaciekrece... jakie maleństwa te czworaczki ... :ohmy:
"Najmniejsze waży 420 g, największe 710 g. Przez co najmniej pół roku pozostaną pod opieką rudzkich lekarzy."

11 lata 7 miesiąc temu #660503 przez kasiak
No ja też myślę, że lepiej karmić co kilka godzin niż na żądanie, lepiej jak dziecko zje mniej, a częściej. I cycki nie będą boleć od nadmiaru pokarmu...

A mąż oficjalnie zadeklarował obecność przy porodzie. Jak on to ujął?: "widziałem już poród u krowy, więc Twój pewnie się nie będzie dużo różnił" zbluzgałam go najpierw, potem się okazało, że niepotrzebnie bo nie mówił poważnie :woohoo: durny łoś :woohoo: czasem ma dziwne poczucie humoru. :P
I podobno chce mnie zabrać na zakupy urodzinowe, wspomniał coś o nowych oponach, za tego niedzielnego kapcia :P tak to się bawić nie będziemy ;) wymusze coś fajnego, a nie jakiś badziew dla faceta, nawet jeśli potrzebny.

11 lata 7 miesiąc temu #660505 przez bea2a
Qltoorka na początek polecam "Język niemowląt" Tracy Hogg. Każda przyszła mamcia powinna to przeczytać - jak dla mnie biblia :) Dwóch jeszcze nie przeczytałam to się nie wypowiem ale reszta też fajna ale można później przeczytać bo jest o starszych dzieciach.

Uciekam pisać pracę dyplomową bo mam już końcóweczkę. Mam obronę tej pracy 23 czerwca, więc mam nadzieję, że wcześniejszy poród mnie nie dotyczy :) Potem będę mogła skupić się tylko i wyłącznie na dzieciątku :)

11 lata 7 miesiąc temu #660508 przez Qltoorka
Co do rzeczy z apteki to ponoć jak się po porodzie kobita boi właśnie załatwić w toalecie, tak jak nikita napisała to można kupić czopki glicerynowe... Ja chyba sobie nie wyobrażam za przeproszeniem cisnąć jak będę miała tam rany pozszywane... :dry:

emi, ależ mi sie podobają te Wasze pasy na ścianach....ale pewnie sporo roboty z tym było...? to zazdroszczę męża... Mój na bank nie zdąży z pokojem, bo codziennie zaś coś wypada innego i tam ciągle jeszcze graty leżą... Normalnie, brak mi sił już do gadania o tym...

Nikaa, u mnie na szkole rodzenia, oprócz tego, że jak się prącie do jąderek klei to posypać zasypką, nic nie mówili...Ale gdzieś wyczytałam, że nie powinno się nic robić na początku, dopiero potem jak pediatra zaleci...

karolinap, jest od niedawna dostępny Apap w plastrach-na zimno i na ciepło...mnie to lekarka zalecała na ból łopatki. Apap jako środek przeciwbólowy można w ciąży.

Uniuni, normalnie, miałaś nam tu napisać co ten fizjoterapeuta na temat tej przepukliny Ci mówi, co robi, co radzi.... Podziel się wiedzą z tymi, które też mają ten sam problem!

agusiaa26, Tobie to tam w dupkę ten hot-dog może pójść :P Ale ładnie nadrobiłaś z wielkością brzuszka :) Bo wciąż pamiętam Twoje zdjęcia tego wzdęcia :P Ale mi się rymło, no :laugh:

kaska1982, super, że obie z Mamą możecie na siebie tak liczyć-Ty na nią a ona na Ciebie :) Pewnie wnusio dodaje jej dużo dodatkowych sił do walki :) A to będzie pierwszy jej wnuczek?

magda, a jakie to "prestiżowe delikatesy" masz na myśli to Ci wyjawię czy to te czy nie... :P

kasiak, buahahahaa, ależ ten Twój mąż ma poczucie humoru.... :laugh:
A oponę na urodziny będziesz miała jak znalazł po porodzie :P Wszak pisałyśmy o czymś do siedzenia z dziurą w środku :laugh:

11 lata 7 miesiąc temu #660509 przez magdalenagal
Znam takie jedne na Kościuszki w Kato. Bank w którym pracuję, współpracuje z nimi :-)
Ale mogę się mylić :D

11 lata 7 miesiąc temu #660514 przez Qltoorka
No to te... Się nie ukryję :P

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka