BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 7 miesiąc temu #660562 przez dorkiszon
Ja tez nie kupuje narazie witamin w kroplach pójde na kontrole z dzidziusiem to sie dowiem co trzeba zapodawać.
Pozatym o mleku tez myslałam, ale narazie nie kupuję, bo w szpitalu go nakarmia w razie czego, a jakby co to pojde kupic do rossmanna z BabyDream.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #660564 przez Qltoorka
Witaminy K i D podaje się maluszkowi, gdyż w mleku matki tych witamin brakuje...
Gdy zaś karmi się tylko mlekiem modyfikowanym to podaje się tylko witaminę K, bo w tym mleku jest wit D.

Tutaj macie to ładnie wyjaśnione:
www.poradnikmamy.pl/Noworodki-i-Niemowla...-witaminy-D-i-K.html

Polecam Wam też stronę tej całej akcji, która teraz trwa i o której bębnią w mediach "1000 pierwszych dni dla zdrowia"

www.1000dni.pl/1000-dni-zywienia-dziecka/0-6-miesiecy

11 lata 7 miesiąc temu #660567 przez sloneczko33
ja nigdy nie kupowalam wczesniej witamin zawsze jak srodowiskowa przyszla i napisala jakie potrzeba to szlam i wykupywalam

11 lata 7 miesiąc temu #660573 przez kaska1982
Qltooorka to już będzie drugi wnuczek i to tegoroczny:) u brata urodził się synek w lutym, ale wiadomo, że od córki to jakoś inaczej :) tak twierdzi moja mama :) na każde usg ze mną jeździ :)

kasiak wszystkiego najlepszego i najważniejsze - pomyślnego rowiązania :kiss:

Słoneczko głowa do góry :) grzybica to nie koniec świata, wyleczysz ją, a jesli mała jest w położeniu miednicowym i jest duża to lekarz może zalecic cesarkę... Chociaż do porodu może sie jeszcze odwrócic :) a słabo mogło ci sie z wrażenia zrobić :)

Ta witamina to rzeczywiście potrzebna... u nas w szpitalu daja zapas na kilka dni po wypisie, i receptę wypisaną przez pediatrę :) Mleko modyfikowane to chyba w każdej aptece maja wiec ja nie kupuje na zapas. mam zamiar karmić swoim wiec nie chce zapeszać trzymając zapasy w domu, a co jak długo nie bedzie potrzebne i termin ważności sie skończy? a to jednak pare złotych kosztuje i mi szkoda :)

camelove u nas własnie takie maja w szpitalu i nie trzeba kupować swojego :) dziwne że każa przynieść mleko czy sie karmi czy nie :unsure:

Kocham Cię syneczku!!!

11 lata 7 miesiąc temu #660574 przez dorkiszon
A co jak dziecko zacznie płakać, bo jest głodne , a karmicie co 3 godziny ?
Nie wiem ja czytałam, że na początku karmi się na rządanie może źle myśle napewno sie dowiem też jak się urodzi.

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #660578 przez Qltoorka
Ja wiedziałam od samego początku, że się takie witaminy w kroplach podaje, ale nie wiedziałam w jakich ilościach i od kiedy... A w tym linku co Wam podesłałam jest napisane, że wit D, jeśli nie była przyjmowana przez matkę w okresie ciąży od urodzenia (jeśli była to od 3 miesiąca życia, a wit K od 8 doby...
Jak byłam na Bezpiecznym Maluchu to na jednym z wykładów położna też o tym mówiła-zapytała najpierw, która mama przyjmuje wit K-zgłosiła się jedna...

dorkiszon, z tym karmieniem to chodzi o to, że conajmniej co 3 godziny-częściej też można, jeśli dziecko głodne będzie...Chodzi o to, by nie rzadziej ;) przecież nie będziesz czekać aż wybiją te 3 godziny, a młody będzie się z głodu darł ;)

11 lata 7 miesiąc temu #660586 przez kaska1982
Moja bratowa karmiła na początku średnio co 3 godziny ale jak mały sie domagał to dostawał w między czasie też. Bo przecież mleko może byc mało kaloryczne albo dziecko słabo ssie, wtedy szybciej jest głodne i trzeba dokarmić. Czytałam ostatnio artukuł w "Twoje dziecko" na temat karmienia - polecam, choc to było wydanie papierowe i nie znalazłam odnośnika w necie, żeby ewentualnie podrzucic ;) tam było napisane że niemowle powinno minimum 8 razy na dobę byc karmione, a czasem dzieci potrzebują więcej i należy mu podać nawet 10 razy. Wszystko w zalezności od tego jak dziecko ssie i czy mleko jest kaloryczne. jednym zdaniej jak sie domaga jeść to powinno dostac a nie czekać na wyznaczoną godzinę :)

Kocham Cię syneczku!!!

11 lata 7 miesiąc temu #660588 przez kaska1982
Czy wy też macie ostatnio takie suchoty jak ja? mogłabym pic ciągle nie schodząc z toalety :laugh: Dziś wypiłam juz dwie herbaty i butelkę 1,5l wody a wcale nie czuję sie zaspokojona :P wtedy nic dziwnego, że wstaje w nocy co 1,5 godziny albo nawet częsciej... :P

Kocham Cię syneczku!!!

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #660594 przez karolinap
Nie, ja nie jestem taka spragniona :) wypijam jakiś 1-1,5 litra wody dziennie. Nigdy nie piłam jakoś bardzo dużo wiec i w ciazy jakoś nie mam suchoty ;)
No i do tej pory nie wstaje siku w nocy, nawet jak wypije szklankę wody przed snem. Pola chyba nie uciska zbytnio na mamusi pęcherz :)

Kasiak Wszystkiego najlepszego! :*

W weekend chcemy malować ścianę Poli, gdzie bedzie stało łóżeczko i komoda. Mebelki będą białe a sypialnie mamy jasno zolta, taki pastelowy ten zolty. Myślałam o poziomych pasach na polciowej ścianie: tylko jaki kolor??? Moze mi coś doradzicie??
Emi Tobie tak ładnie udało się dobrać kolorki pasków, może coś poradzisz? Bo Twoje paski to tapeta, tak?

11 lata 7 miesiąc temu #660596 przez dorkiszon
Mnie tez ciągle suszy i piję. No to właśnie o to mi chodzi karmi się na żądanie.
Kiedys cos czytałam, że w szpitalu podaja jakies te witaminy K czy D pozatym my ze słońca czerpiemy witamine D. Coś tam pewnie będziemy zapodawać dziecku to się dopytam w szpitalu.

11 lata 7 miesiąc temu #660601 przez karolina_p123
kasiak dołączam się do życzeń :kiss:

Co do mleka modyfikowane go i witamin to wstrzymuje się do urodzenia małego.
Tak zastanawiam się ile pampersów wziąć do szpitala, Wy dziewczyny już macie spakowane torby dla dzieci?

11 lata 7 miesiąc temu #660602 przez karolinap
Moja kuzynka rodziła w styczniu w tym szpitalu w którym ja bede rodziła i przy wypisie dostała receptę na witaminę D i K takze pewnie ja też dostane. Nie pamiętam dokładnie od której doby życia dziecka się ją podaje ale kuzynka mówiła mi ze wszystkie zalecenia bede miała w wypisie wiec nie mam się czym martwic ze o czymś zapomnę :)

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #660603 przez Qltoorka
Z tego co pamiętam to emi nie ma tapety tylko z mężem malowała te pasy...dlatego tym większy mój podziw dla nich :)

kaska, mnie też tak nie suszy...chyba, że jestem poza domem, na powietrzu i jest ciepło (nie tak jak dziś) to wtedy butelka w ręce musi być...

karolina_p123, z tego co wiem to do szpitala zabiera się małą paczkę pieluszek... Ja kupiłam tą małą Dada Premium...

11 lata 7 miesiąc temu #660604 przez kasiak
Dziękuję za życzenia :kiss: stuknęło mi magiczne ćwierćwiecze B)

Jakoś specjalnie mnie nie suszy i chociaż pije więcej niż przed ciążą to i tak wydaje mi się, że za mało. Ale dzisiaj kończę butelkę za butelką, a nie mamy upału...

Jak już tak gadamy o tym karmieniu, to co na obiad? :lol:
Ja robię roladki schabowe z ziemniaczkami i surówką :silly: i się nie podzielę :P ostatnie dwa dni była grochówka, ale już mi zbrzydła, a jeszcze trochę zostało to będzie na jutro, bo wizyta i nie będę mieć czasu gotować.

11 lata 7 miesiąc temu #660606 przez karolinap
a właśnie - od jutra promocje w Biedronie :)
Co do pampersów Dada - jutro będą takie duże paczki w promocji ale w gazetce widać ze zaczynają się od rozmiaru 2. Zastanawiam się czy kupować taka paczkę duza bo tam jest 156 sztuk. Wy kupujecie? Czy moze kupić mniejsza paczke zeby zobaczyć czy dupcia nie bedzie się odparzac w nich?

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka