BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 10 miesiąc temu #567860 przez dorkiszon
Jamajka ja tez tak robie mam na wszelki wypadek, ale na bank nie bede ładować w siebie codziennie.
Dobra ide spac, bo mnie dupa boli :P miłego do juterka.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu #567870 przez Jamajka
A co do chusty i nosidełek.. to ja dostałam w spadku po którymś dziecku nosidełko chicco i nosiliśmy Lenkę jak miała około 9-10 miesięcy... wcześniej była jakaś taka dla mnie za malutka i garbiła się, ginęła w tym nosidle.. później już ok ;-) czasem było wygodnie wziąźć ją w nosidle a nie brać wózka, jak jakieś szybkie zakupy czy coś.. Wiem, że ogólnie nie poleca się nosideł do min. 4 miesiąca.. ale dziecko 9 miesięczne już spokojnie na krótko można nosić..
teraz jednak będę miała ruchliwą dwulatkę w pakiecie z noworodkiem i zastanawiam się nad chustą, żeby mieć wolne ręce i móc wyjść np. na podwórko z Leną nie tarabaniąc się przy okazji z dodatkowym wózkiem.. zdążyłam się też zorientować wśród znajomych, że nie każde dziecko lubi chodzić w chuście..

Ale zawsze najbardziej przerażało mnie wiązanie tego dwumetrowego usrojstwa z dzieckiem na garbie :silly: Nie wiem czy bym sobie poradziła, zresztą tych wiązań jest strasznie dużo i są dosyć skomplikowane.

Pytanie do mam używających chusty: Jak sobie radziłyście z wiązaniem? skąd wiedziałyście jak prawidłowo zawiązać taką chustę? ile zajmowało to czasu? Bo ja jak mnie to zacznie drażnić to walnę w kąt i obrażona pewnie się już za to nie wezmę :blink:

11 lata 10 miesiąc temu #567872 przez Patrizia
Boze nie straszcie ja biore witaminy codziennie :dry: wyniki mam dobre no oprocz tej hemoglobiny co musze zelazo lykac. Musze sie spytac na nastepnej wizycie jak to z tymi witaminami u mnie

Ksawerek(*)

11 lata 10 miesiąc temu #567884 przez carmelove
Patrizia ale super ten filmik :) wzruszający :cheer:

też musze podpytac o te witaminy, bo łykam prenatal dziennie.

Ania - nasza dziewczynka !

11 lata 10 miesiąc temu #567886 przez karolinkanice16
dziubasek ja tez mam taką wielką księgę prowadzenia ciąży ale mi tego nie dają do domu tylko zostawiam w szpitalu zamiast tego dostałam taką kartę ciążową rozkładaną wielkości zeszytu i z tym chodzę do GP i położnej i małą kartę gdzie zapisują mi wizyty :)

11 lata 10 miesiąc temu #567892 przez dziubasek
Karolinkanice powinnaś dostać ja do domu najpóźniej na scanie połówkowym(przynajmniej tak jest u mnie)
Ja nie używałam ani chusty ani nosidełka bo Misd była za ciezka a mnie kręgosłup bolał przez rok(niby po znieczuleniu to normalne). Dostałam nosidełko od siostry z którego ona była mega zadowolona.

11 lata 10 miesiąc temu #567898 przez siwa342
ja biorę codziennie witaminy ...
mam nadzieje ze moje dziecko nie urodzi sie takie wielkie jak moj mąż 62cm i 4kg!!! i tesciowa witamin nie brała

MAJA

11 lata 10 miesiąc temu #567899 przez askan2
Ja też biorę codziennie witaminy..
A w takiej chuście to od którego miesiąca można dziecko nosić

11 lata 10 miesiąc temu #567914 przez Qltoorka
magma napisał:

gdzie ten suwak wkleic zeby sie pokazywał help

wchodzisz w swój profil, tam w ustawieniach forum masz "mój profil" i linka do suwaczka wklejasz w podpis :)

dorkiszon, fajnie, że masz takie plany co do spędzania czasu z maluszkiem :) Na sportowo :) A co do wyboru czy chusta czy nosidełko to każdy jak woli i jak komu wygodnie będzie :) Ja chciałabym nosić maluszka w chuście, z tych samych powodów co Jamajka-żeby czasem nie niepotrzebnie taszczyć cały wózek-u mnie z 3 piętra co mnie przeraża :(

Jamajka, dziękuję za linka!!! Na razie tylko tak rzuciłam okiem, ale już widzę, że świetna jest ta stronka :)

Ja też mam dla Was nie lada gratkę-taką do zapisania w zakładkach :)
www.promobaby.pl
Tam znajdziecie wszystkie promocje na wszystko dla dziecka ze wszystkich marketów w całej Polsce :) Przyda się śledzić np. promocje na pieluchy ;)

11 lata 10 miesiąc temu #567915 przez alba77
ja w pierwszej ciąży brałam codziennie pharmaton matruelle i mała urodziła się mała 2650 więc to chyba nie reguła z tą wielkością, teraz też biorę te witaminy.
przy zakupie chusty jest instrukcja obsługi z obrazkami jak wykonać dane wiązanie i faktycznie jest ich sporo ale są podzielone w zależności od wieku dziecka, ja stosowałam najprostsze i u nas w pewnym okresie był to jedyny sposób na uśpienie małej

11 lata 10 miesiąc temu #567922 przez Jamajka
Siwa to Ty masuj krocze intensywnie, bo bardzo często wielkość dzieci jest dziedziczna i jeżeli Twój mąż taki olbrzym był to dzidzia też może być pokaźna ;-)

Askan w chuście podobno nawet noworodki można nosić.. czyli od razu po urodzeniu, to zależy tylko i wyłącznie od wiązania.. a tego jest masa ;-) Chodzi za mną ta chusta ale boję się, że z patentowanego lenistwa nie ogarnę tych wiązań :dry:

Qltoorka ciesze się, że stronka przypadła Ci do gustu ;-) Ja ją odkryłam około roku temu i naprawdę wiele rzeczy sobie tam 'konsultowałam' ;-) Dla każdej mamy, która dopiero poznaje i zagłębia się w świat macierzyństwa jest bardzo przydatna.. choć tak jak pisałam.. to są subiektywne odczucia i oceny... ale zazwyczaj bardzo rozsądne i rzetelne ;-)

Dzięki za ściągę odnośnie promocji art. dziecięcych :kiss:

11 lata 10 miesiąc temu #567923 przez Agusia83
Hejka,jestem z wrzesniowek 2011 i z czerwcowek 2013. Z Emi zazywalam femibion. Urodziła sie duza, 4kg i 58cm. Nie wiem czy to przez witaminy. Teraz zazywam jak sobie przypomne. A synek w 22 t5dc ważył 0,5kg..tez myślę,ze będzie spory.

11 lata 10 miesiąc temu #567925 przez Jamajka
Alba też biorę pharmaton mantruell ;-) A co do wielkości dzieci to na pewno nie jest reguła, że tylko przez witaminy dzieci są duże.. Jedne są duże bez brania witamin a inne malutkie nawet przy regularnym zażywaniu. To nie jest reguła, ale jakiś wpływ może to mieć, choć wiadomo, że nie dotyczy każdego dziecka ;-)

11 lata 10 miesiąc temu #567926 przez Qltoorka
Lacra, a to w Realu też były za 1 zł? Ja nie trafiłam, tam żadnych cen nie było, trzeba było grzebać i latać ze wszystkim pod czytnik :P Myślałam, że wyhaczyłam te najtańsze ;)

11 lata 10 miesiąc temu #567948 przez Kasik88
Jamajka co do chusty to wiązania są w instrukcjach do chust, i na youtube są instruktażowe filmiki, w chuście można nosić od pierwszych dni życia, ja Alka zaczęłam nosić jak miał 2 miesiące a to dlatego, w sumie że jechaliśmy w góry i chusta rewelacyjnie się sprawdziła, później na szybkie zakupy, czy szybkie wyjście. W domu od czasu do czasu była używana. Ale moje koleżanki używały i w domu np. jak prasowały, czy odkurzały i wiem że ich dzieciaczki się nie przyzwyczaiły do tego. Co do wiązań są naprawdę nieskomplikowane, one tylko wyglądają na ciężkie do opanowania.
A i można sprawdzić czy w Waszym mieście nie ma klubu kangura, to tam są zajęcia edukacyjne co do chust:)
No i chusta ma około 5m a nie 2m :P

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka