BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpniowe 2013

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #588701 przez agniesia1604
o ja żadnego kryterium nie spełniłam:)
Jednakże pierwszą ciążę straciłam i wtedy wyliczono ryzyko ZD 1:38, pewnie dlatego zostałam skierowana na badanie prenatalne wtedy i teraz:)
Moja kuzynka ma 24 lata, 2 razy poroniła i też bierze udział w tym programie badań prenatalnych.
Jeśli lekarz zauważy nieprawidłowość na USG jest zobowiązany wysłać Cię na kolejne badanie... właśnie prenatalne:) < Nieprawidłowość mówiącą o wadach płodu >

EDIT: tak jak pisałam wcześniej około 20 min trwa takie badanie ... ale i moze trwać 40 min:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 tygodni temu #588702 przez cukierecek27
wydaje mi sie ze cena to raczej zblizona do tego pierwszego bedzie ale dokladnie nie wiem....

12 lata 3 tygodni temu #588706 przez ziii
W Krakowie na Ujastku koszt badania jest taki sam: 2D - 200 zł, 4D - 250 zł, niezależnie czy to pierwsze, drugie czy trzecie badanie :)

12 lata 3 tygodni temu #588709 przez EwelinaB87
Ja dostalam jedno skierowanie na dwa badania darmowe, i nie kwalifikuje sie do zadnego krytetrium, poprostu lekarka powiedziala ze jak daja na dwa darmowe to czemu masz nie zrobic?:D

12 lata 3 tygodni temu #588715 przez patka1603
ciekawe podejście, to ja u swojego lekarza o skierowanie musiałam pytać bo na 1 nie spytałam bo myślałam ze nie ma takiej opcji i 150zł poszło teraz zapytałam a on na to ze nie ma problemu, co za dupek- przy 1 od razu nie mógł dać?!

12 lata 3 tygodni temu #588717 przez cukierecek27
EwelinaB87 napisał:

Ja dostalam jedno skierowanie na dwa badania darmowe, i nie kwalifikuje sie do zadnego krytetrium, poprostu lekarka powiedziala ze jak daja na dwa darmowe to czemu masz nie zrobic?:D

no to fajnie że się załapałaś :) w sensie że nie będąc w grupie ryzyka :)

12 lata 3 tygodni temu #588718 przez agniesia1604
Ceny są różne ... zależą od miasta, od lekarza robiącego to badanie (doświadczenie), od poradni ...
Wiem natomiast że np w Rudzie Śląskiej w Genomie więcej się płaci niż w Sonomedzie w Żorach a bada ten sam lekarz.

EwelinaB87,
trafiłaś na fajnego lekarza :) I oby więcej takich lekarzy było... w sumie wysyłają na takie badanie GŁÓWNIE lekarze PRYWATNI.
A i jeszcze jedna sprawa... początkiem roku zawsze jest najwięcej skierowań na takie badanie... natomiast końcem roku praktycznie znikoma liczba dziewczyn wysyłana jest na to badanie... WIADOMO podpisują umowy początkiem roku z NFZ:)))
Więc początkiem roku skierowania są też rozdawane praktycznie co drugiej pacjentce a końcem roku wyłącznie wtedy gdy coś naprawdę jest nie tak.

12 lata 3 tygodni temu #588722 przez EwelinaB87
Bardzo mozliwe ja dostalam pod koniec roku skierowanie, czy w styczniu nie pamietam, :huh:
Ale teraz jak pojde do niej 19marca, to jej powiem ze co 4tygodnie wizyta to stanowczo za rzadko i mnie to sresuje...

12 lata 3 tygodni temu #588727 przez agniesia1604
od 30 tygodnia wizyty powinny być co 3 tygodnie:)

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #588728 przez patka1603
ja chodzę również co 4 tygodnie i nie wyobrażam sobie częściej gdyż dojazdy mnie strasznie męczą chwilami, to żałuje że tak daleko mam lekarza :( a pozatym częsciej to chyba co 2 -3 tyg. a to wdaje mi się że już przesada

12 lata 3 tygodni temu #588730 przez cukierecek27
ja chodzę co 3 tygodnie:)

12 lata 3 tygodni temu #588733 przez patka1603
ale skacze mi brzuch!!! nie wydaje mi się aby to był maluszek, cały czas by tak chyba nie szlał

12 lata 3 tygodni temu #588738 przez cukierecek27
No nic Kochane ja zbieram sie powolutku do domku:) chyba padne zdechała jak kłoda ... jakaś zmęczona jestem .. ale co mi do roboty położyć sie i odpoczywać:)

Miłego popołudnia Brzuszki !

12 lata 3 tygodni temu #588749 przez agataxii
Ja niestety mam co 2 tyg wizytę.
Ale z 1c pamiętam, że pierwsze 2-3 wizyty miałam co 2tydz, potem co 4 ( w zależności jak miało wypaść badanie przezierności i połówkowe), i dopiero od 35tc miałam mieć już co 2tyg z tym, że pod koniec 38tc już urodziłam :blink:

12 lata 3 tygodni temu #588753 przez agniesia1604
Jeśli jest wszystko w porządku z dzieciaczkiem i Tobą to wystarczy co 4 tygodnie:)
Jeśli coś dzieje się nie tak lekarz może prosić o częstsze wizyty...

U mnie lekarz w książeczce zapisuje datę wizyty a potem idę się zapisać i pani wpisuje mi godzinę :)

Dziś frytki z piersią grillowaną, zapiekaną z plasterkiem pomidora i mozzarelli:)

na kolację szykuje Sałatkę Warzywną:)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka