BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpniowe 2013

11 lata 9 miesiąc temu #600366 przez EwelinaB87
A oto moje ostatnie dzieło ;)
Niczym z kreskówki ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #600383 przez ziii
Dziękuję Wam pięknie! :kiss:

Olivko, u mnie też rozbieżność około tygodnia między OM a USG.
Widać nasze organizmy troszkę się pospieszyły z owulacją :silly:

Piękne masz te rzeczy, Ewelinko! Wow, niesamowite zdolności. Też bym tak chciała...

EDIT: Oj, rzeczywiście czuć coraz częściej... i kopniaczki coraz mocniejsze. Teraz praktycznie wyczuwam malucha już codziennie po kilka razy. Ciekawe jak to bedzie za 2 miesiace :blink:

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #600388 przez asiulek_dolls
a tak poza tym to strasznie się rozpisałyście... znowu!!! :P

zii gratuluje syneczka :)
ja mam wizyte we wtorek i mam nadzieje że też wkońcu się dowiem czy to Kacperek czy Laurka mieszka sobie w moim brzuszku,

mami-nka śliczny brzuszek!!

Ewelina królik jest po prostu świetny :)

ja już trzeci dzień spędzam dosyć pracowicie... no wkońcu wiosna! co prawda z zimową aurą ale jednak wiosna :dry: więc najwyższa pora na wiosenne porządki, pogoda niby do tego nie mobilizuje ale stwierdziłam że im szybciej się z tym uporam tym lepiej (oczywiście w granicach rozsądku- nie przemęczam się) a jak już się wkońcu zrobi ładnie i ciepło to porządki będę miała z głowy i będzie więcej czasu na spacerki :laugh:

co do wagi to ja już prawie 4kg do przodu (20tc) a w sumie zaczęłam przybierać w 13-14tc, a dodam przy okazji że jak ide do pani doktor to przed wizytą położne mnie ważą i to w całym opakowaniu czyli kompletnie ubraną i jeszcze z butami, tego że o różnych porach i tego że po mniej lub bardziej treściwych posiłkach jestem też nikt nie bierze pod uwage więc wole sama się zważyć przynajmniej wiem ile tak naprawde przybieram na wadze (a sama waże się zawsze rano, na czczo)

ja też tak jak niektóre z Was biore Femibion2 (47zł w aptece Niezapominajka) ale dopiero od niecałego miesiąca, w pierwszym trymestrze moja gin powiedziała że tylko kwas foliowy, a na początku drugiego kiedy miałam wprowadzić witaminy powiedziała że może być femibion a dostałam od niej próbke (30tabletek) centrum materna, no a teraz ten femibion biore...
a tak przy okazji bierzecie coś oprócz witamin? poza tymi dziewczynami którym w wynikach coś źle wyszło, bo jak w grudniu byłam w szpitalu to jeden lekarz mi kazał sobie magnez kupić, a moja gin i pozostali jakoś o tym nie wspominali... no i w sumie biore dodatkowo 2x1 ale moja bratowa i kuzynka też brały magnez tylko że o wiele więcej bo chyba nawet 4-6 tabl. dziennie

no i najważniejsze leże sobie właśnie i zastanawiam się czy to co bardzo delikatkie czuje to mogą być ruchy maluszka, najpierw jak przyłożyłam ręke to czułam na brzuchu coś hmmmm... podobnego do bicia serca przez dosyć dlugi czas, tak chyba najlepiej to opisać, a teraz zanim się położyłam żeby odpocząć bo od rana byłam w ruchu zjadłam princepolo i od jakiegoś czasu czuje takie pojedyncze lub podwójne bicie co jakiś czas ale już troche mocniejsze...
wiem że większość z Was się zastanawiała czy to ruchy jak pierwszy raz coś poczuła, ja też teraz nie mam pewności czy to właśnie to ale jeśli tak to dzidziuś nie mógł wybrać lepszego momentu bo mam dziś urodziny :laugh:
:)

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #600395 przez agataxii
I już po wizycie :laugh: Byliśmy pierwsi, więc szybko objechaliśmy.

Po krwiaku ani śladu :lol: Maluszek rośnie zdrowo, aż niemal się porycałam, że jest wszystko w porządku :side: Po badaniu fotelikowym, lekarz powiedział, że wszystko szczelnie pozamykane. Co też mnie ucieszyło, bo sporo było ostatnio tych skróconych szyjek...
Wiek ciąży 20+3, waży coś koło 350g. Serduszko bije jak należy. Inne narządy też prawidłowo. Kutasek nie zniknął. Czuję nieopisaną radość i mogę odetchnąć pełną piersią...

Kiedyś pisałam o kłuciu łamiącym w pół. Lekarz wytłumaczył, że to może być od kolki jelitowej lub maluch za bardzo się wiercił.

I taka moja radosna nowina (nie ma to jak się zapytać u źródła informacji). Faktycznie mojego oddziału ginekologicznego w jaworznie nie zamykają. Lekarz będzie pracował w Chrzanowie, ale tu do szpitala będzie przyjeżdżał na pół etatu. Czyli w razie czegoś będzie osiągalny :)

Edit:
Ostatnio tak głośno o wadze, a moja nadal o 1kg mniej jak przed ciążą.
Skierowanie na obciążenie glukozą dostanę na następnej wizycie. Lekarz powiedział mi, że wykonuje je się między 24-26tc. I faktycznie można dodać soku z cytryny do glukozy :)

11 lata 9 miesiąc temu #600398 przez EwelinaB87
wszystkiego najlepszego i to byl dzidzius na 100%:)
ja poza witaminami biore luteine dwa razy dziennie. jest tak paskudna ze cyckam do niej lentynki :D

Krolik tez mi sie podoba, kilka rzeczy pojdzie do rodziny na swieta moze ktos sie ucieszy ;)

mnie od 2-3dni dzidzius calkiem czaruje ruchami bardzo czesto to robi i znowy jest wysoko, mam nadzieje ze tak zostanie i bedzie ladnie go widac na usg w poniedzialek <3

11 lata 9 miesiąc temu #600402 przez EwelinaB87
Agata masz fote? :P Jestem niewzruszona waszymi wymówkami:D
To super ze kutaskowo zostalo:D
ja chyba sie nie doczekam tego poniedzialku zeby juz wiedziec co mam w srodku...

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #600413 przez asiulek_dolls
dziękuje :)
czyż to nie najpiękniejszy prezent jaki można sobie wymarzyć? im dłużej i spokojniej leże tym większej nabieram pewności że to maluszek, jak T. usłyszał że coś poczułam to od razu brzuszek wycałował :)

EDIT: agataxii oby jak najwięcej takich pozytywnych wieści po wizytach, widze że po badaniu wiek ciąży zgadza sie z tym co pokazuje twój suwaczek, to fajnie bo na tym etapie nasze maluchy rosną już każde w swoim tempie a u Ciebie jak widać książkowo :)

11 lata 9 miesiąc temu #600418 przez agniesia1604
Super ...
Ale się rozpisałyście ...

Mnie od dwóch dni troszku głowa boli ... więc odpoczywam ... i odpoczywam:)

Pozdrawiam:)

11 lata 9 miesiąc temu #600435 przez asiulek_dolls
właśnie poczytałam troche o przyjmowaniu magnezu w ciąży i rzeczywiście chyba troche więcej powinnam go brać bo zapotrzebowanie w ciąży wzrasta do 350-400mg na dobe a więc 4tabletki (bo ten który mam ma po 100mg/tabl.) no i doczytałam na ulotce że w femibionie2 nie ma magnezu więc chyba musze porównać skaład witamin jak pisała któraś z Was i pomyśleć nad zmianą witamin, bo sam fembion nie jest najtańszy a do tego magnez przy 4xdziennie to dodatkowe jakieś 30zł na miesiąc

11 lata 9 miesiąc temu #600446 przez EwelinaB87
w moim tez prawie nie ma magnezu, tylko 3 %ale biorac pod uwage ile jem czekolady z orzechami kakao i bananów moze nie jest ze mna zle ;)

11 lata 9 miesiąc temu #600455 przez ziii
Haha, ja łykam magnez i potas (bo drżała mi powieka) - Asmag Forte 2x2 i Aspargin 2x1. A oprócz tego zażeram się lodami. Czekoladowymi. Albo czekoladą :lol:

11 lata 9 miesiąc temu #600463 przez EwelinaB87
Mi nie drzy nic :D ale przy okazji wrzuce to usmialam sie jak malo kto:D

11 lata 9 miesiąc temu #600469 przez Niesia
Ewelina, królik niesamowity!!! Faktycznie jak z kreskówki :D

K poszedł na swój kawalerski. Trochę się stresuję ale z drugiej str się cieszę. Niech poszaleje póki nie ma dzidzi :P

ból głowy (odpukać w niemalowane) na razie mi odpuścił :) Mi pomagała gorąca herbatka i leżenie :)

11 lata 9 miesiąc temu #600481 przez EwelinaB87
Wlasnie kupilam wloczek za 150zl a baba mi nie chce dorzucic priorytetu za 2zl, nosz k. co z tym allegro zdziercami...

11 lata 9 miesiąc temu #600483 przez klauduska89
mi ból głowy też odpuścił, najgorzej było około miesiąc temu i głowa bolała mnie codziennie, mam nadzieję że to już nie wróci :) Co do luteiny to ja mam dopochwową i chyba całe szczęście bo słyszałam że ta pod język jest naprawdę okropna...

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka