BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpniowe 2013

11 lata 10 miesiąc temu #667179 przez MamaBąbelka
Ja dziś zrobiłam zakupy u jednego allegrowicza i kupiłam:
- podkłady na łóżko x5
- podkłady poporodowe Bella Mama 10 szt x3 opakowania
- ceratkę pod prześcieradło
- dwa prześcieradła frotte z gumką
- krem na brodawki Linoderm
- zestaw do manicure BabyOno (dwa obcinacze, nożyczki i pilniczek w etui)
- Fridę i dodatkowe do niej filtry
- uniwersalną moskitierę do wózka BabyOno
- szczotka i grzebyk Tommee Tippee
- gaziki nasączone do pępka 30 szt.
- podkłady poporodowe na łóżko 5 szt.
- pieluszki tetrowe 60x80 10 szt.
- Biały Jeleń Hipoalergiczny do prania 1l
- Paklanki na pieluszki 50 szt.
- wielorazowe wkładki laktacyjne Avent 6 szt.
- wielorazowe majtki 4 szt.
- emulsja do opalania Ziaji od 1 dnia życia

Za wszystko łącznie z przesyłką ok. 230 zł, reszta po kolejnej wypłacie, chyba tylko jeszcze do Biedronki po wkładki laktacyjne jednorazowe ze dwa opakowania zajrzę i flanelki jakby były już na przecenie. Bo i tak mamy to usg 4d, endokrynologa, witaminy i hormon do wykupienia itd. A jeszcze trzeba za coś żyć ;).

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu #667200 przez olivka
MamaBąbelka ja też mam zamiar kupić art. higieniczne na allegro u jednego sprzedawcy, teraz obserwuję gdzie najtaniej. Wydaje mi się, że to najlepszy pomysł :) a masz może linka do tego sprzedawcy??? :D

11 lata 10 miesiąc temu #667202 przez olivka
Tak w ogóle to dzień dobry :) u nas dzisiaj słonko :)

11 lata 10 miesiąc temu #667205 przez agniesia1604
olivka napisał:

Agniesiu ja z L4 robię tak: jak dostaję zwolnienie od lekarza to zanoszę pracodawcy do podpisu ( na zwolnieniu kazali pracodawcy napisać, że zatrudnienie nadal trwa i przybić pieczątkę), skanuję zwolnienie i wysyłam księgowej na maila, a później mąż zanosi do ZUS-u. I wszystko dopilnowane. Tylko wypłata jest też zależna od humorów ZUS :angry: też się musiałam z nimi nawojować :angry:

Super ale mówiłam o tym pracodawcy to on powiedział że mi nie da tego L-4 :)
Bo to on musi przekazać... najpierw do ksiegowej w Warszawie.

Rozmawiałam juz z nim o tym - ale mówi ze przez to ja będę miała problemy i on, woli to on zrobic i weź z nim gadaj.

11 lata 10 miesiąc temu #667209 przez olivka
Agniesia
ten Twój pracodawca to coś kręci, przecież jakbyś go wyręczyła to lepiej dla niego, a tu ....
pilnuj tego, bo on może wcale tego zwolnienia nie przekazał do Zus-u

11 lata 10 miesiąc temu #667210 przez agniesia1604
hej hej
Ja też kupowałam na allegro ale ja wybrałam takiego sprzedawcę u którego zależało mi kupić i vitaminer, bio oil i tani termometr do wszystkiego.
Olivko musisz sobie znaleźć takiego sprzedawcę u którego kupisz wszystko co chcesz:) ...
Ja Ci moge podać u którego ja kupowałam artykuły higieniczne :)
I jeśli chodzi o dostawę bo brałam za pobraniem i zamówiłam przed 12 ... była następnego dnia o 15:) hehehehe
Podaję namiary:

allegro.pl/termometr-microlife-nc100-nc-...daz-i3226516040.html

11 lata 10 miesiąc temu #667214 przez agniesia1604
olivka napisał:

Agniesia
ten Twój pracodawca to coś kręci, przecież jakbyś go wyręczyła to lepiej dla niego, a tu ....
pilnuj tego, bo on może wcale tego zwolnienia nie przekazał do Zus-u

nom też tak uważam , narazie dostalam wyplatę z ZUSu do 23 kwietnia... i od 24 kwietnia nie widac moich L-4 ... on twierdzi że wszystko jest przekazane do ZUSu... w poniedziałek poprosze go o potwierdzenie nadania lub potwierdzenie przekazania moich L-4 do ZUSu... jeśli to nie pomoże to wiadomo ze coś kręci i trzeba będzie przez sąd pracy ... ale ja nie chcę przez sąd pracy:(

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #667215 przez agniesia1604
praca.wp.pl/title,Sejm-uchwalil-ustawe-w...c.html?ticaid=110abf

I oczywiście wypowiadają sie teraz pracodawdcy że juz młodej kobiety nie zatrudnią:) hehehe

11 lata 10 miesiąc temu #667220 przez olivka
mam właśnie zamiar tak zrobić, żeby kupić wszystko u jednego sprzedawcy i raz płacić za przesyłkę.
Co do ZUS-u to oni mają tam taki bałagan, że twoje Lr może sobie leżeć pod stosem papierzysk na biurku u jakiejś pani w moim przypadku tak było i wynikło wtedy duże opóźnienie w wypłacie zasiłku. Teraz mąż dzwoni co miesiąc do kobitki, która się zajmuje wypłatami i już nas pamiętają :P Tylko,że system znów podzielił sobie mój zasiłek na 2 raty :\

11 lata 10 miesiąc temu #667222 przez olivka
Obecnie w okresie płatnego urlopu macierzyńskiego przysługuje zasiłek macierzyński w wysokości 100 proc. wynagrodzenia, po nowelizacji, byłoby to 100 proc. przez pierwsze 26 tygodni i 60 proc. wynagrodzenia przez kolejnych 26 tygodni. Jeśli zaś matka dziecka od razu zadeklaruje, że korzystać będzie z całości urlopu - 52 tygodni, to przez cały ten okres wypłacany będzie zasiłek w wysokości 80 proc. wynagrodzenia.

a miało być 100%

11 lata 10 miesiąc temu #667225 przez agniesia1604
olivka napisał:

Obecnie w okresie płatnego urlopu macierzyńskiego przysługuje zasiłek macierzyński w wysokości 100 proc. wynagrodzenia, po nowelizacji, byłoby to 100 proc. przez pierwsze 26 tygodni i 60 proc. wynagrodzenia przez kolejnych 26 tygodni. Jeśli zaś matka dziecka od razu zadeklaruje, że korzystać będzie z całości urlopu - 52 tygodni, to przez cały ten okres wypłacany będzie zasiłek w wysokości 80 proc. wynagrodzenia.

a miało być 100%

Miało być tak jak uchwalili.
I tak po wypowiedziach pracodawców nie będą nas zatrudniać... będziemy zmuszone załozyc firmę ... w której zatrudnimy tylko kobiety:P my im pokazemy jeszcze :)

11 lata 10 miesiąc temu #667235 przez katarzynaxxx89
Hej dziewczyny u mnie dziś słoneczko. Mam zły humorek bo zdałam sobie sprawy ile jeszcze trzeba kupić rzeczy a z kasą krucho, dobrze że te najdroższe rzeczy już mamy.
Po wypłacie w czerwcu mam zamiar kupić podokłady porodowe, szlafrok a ze względu na to że idziemy na wesele na więcej nie wystarczy:(
I dość sporo na lipiec zostanie: kosmetyki dla dzidzi, pieluszki tetrowe, pampersy, tantum rose, maść na sutki, spirytus, jałowe gaziki, sól fizjologiczna, krem z filtrem, nożyczki i obcinacz, szczotka do włosków, krem na odparzenia, prześcieradła, ceratka pod prześcieradło.
I martwie się że nie wystarczy na wszystko i jeszcze kolejne wesele 3 sierpnia czyli przed wypłatą oczywiście nie idziemy mąż sam pójdzie tylko do kościoła ale do koperty trzeba coś dać:

11 lata 10 miesiąc temu #667237 przez MamaBąbelka
Olivko, ja zamawiałam tutaj: allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2702125
Ale nie twierdzę, że jest najtaniej, po przejrzeniu jakoś 15 różnych użytkowników nie chciało mi się już więcej szukać, zresztą, jak u jednego tanio były podkłady i wkładki laktacyjne, to drogie były akcesoria typu szczotka, termometr, zestaw do manicure i odwrotnie, a tu miałam najwięcej rzeczy w cenie ok. 200 zł, tylko właśnie musisz znaleźć takiego, który ma to, czego Ty potrzebujesz.
Ja resztę rzeczy, to już pewnie kupię na miejscu, ewentualnie jeszcze torbę z przewijakiem na wyjścia (w wózku jest torba, ale wolę mieć drugą na wyjścia do lekarza itp. bez wózka) i ten miękki przewijak na blat, ale zobaczymy.

11 lata 10 miesiąc temu #667239 przez agniesia1604
Nom koniec świata...
Ile to jeszcze trzeba kupić...
Już ponad 1000zł poszło a jeszcze około 3000zł pójdzie - oczywiście mowie do porodu bo po porodzie kolejne 1000zł albo i więcej... to normalne:)

11 lata 10 miesiąc temu #667242 przez Gro-szek
Hej dziewczyny w dzisiejszy pochmurny poranek...
Chciałam się Was poradzić, co stosować na ból gardła?
Całą noc nie mogłam spać... karat i potworny ból gardła.. pije już herbatę z miodem.
Mam jeszcze Strepsils... niby trzeba poradzić się lekarza... ale nie wiem czy go brać?

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka